Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Честото пиене на минерална вода може да провокира увреждане на зъбите, алармират дентални специалисти. Учени изтъкват, че съдържащият се в нея флуор може да доведе дори до остеопороза и чупливи кости. А натрият – до задържане на течности в организма и завишено кръвно налягане.

“Поредното дете с флуороза от бутилирана вода. Още едно дете, което не се усмихва, защото е пило вода от бутилките, които се продават във всеки един български магазин. PET бутилки, съдържащи вода с концентрация на флуор над 4 мг/л. При максимална дневна доза от 1 мг на ден.”, съобщават специалисти от Детска дентална клиника "Усмивка", Пловдив. Зъболекарите подчертават, че повишените концентрации на флуор увреждат клетките, произвеждащи емайла на зъба: "Тези клетки се наричат амелобласти. В риск за флуороза са само развиващите се постоянни зъби на децата. Това е възрастта от раждането до 6-7 години. В този период не бива да се пият бутилирани води с висока концентрация на флуор. Затова винаги четете внимателно етикетите! След знака F в съдържанието не трябва да има цифра по-голяма от 0,1-0,3 мг/л."

Според специалисти сигнал за развитие на флуороза са белите или кафяви петна по зъбите. Оцветяването обаче е само част от симптомите. В по-тежките форми се засягат всички зъби, а в най-тежките – се стига до ерозии на местата с изменен емайл и дори до пълно разрушаване на емайла. Според учени предозирането с флуор влияе негативно на костите и на функцията на щитовидната жлеза. В Наредбата за водите изрично е споменато, че ако съдържанието на флуор е над 1,5 мг/л, на етикета е задължително да се изпише, че водата не е подходяща за всекидневна употреба от деца под 7-годишна възраст.

По данни на Министерството на здравеопазването от 2013 г. седем български марки минерални води съдържат флуор от 3 до 5 мг/л. Лекари подчертават, че те, освен че не са подходящи за консумация от деца, ако се приемат всекидневно от възрастни, могат да доведат до здравословни проблеми. Според Европейската агенция по безопасност на храните флуорът се натрупва в костите на организма и при прием в по-високи концентрации дори е токсичен. Учените изтъкват, че дори в ниски дози той да се смята за незаменима добавка за здрави кости и зъби, във високи може да доведе до остеопороза, чупливи кости и зъбни проблеми. Още през 1959 г. френският ендокринолог Флориан Рапапорт изявява съмнение, че прекомерният прием на флуор от децата може да доведе до мозъчни увреждания, забавяне на развитието, увреждане на моторната функция, дори проблеми с паметта.

Специалистите от Детска дентална клиника "Усмивка", Пловдив, подчертават, че флуорът може да бъде полезен, ако се прилага правилно. "Флуорът е естествена съставна част на човешкия емайл и неговото съединение флуорапатит е най-устойчиво на киселинно разтваряне – пише в официалната страница на клиниката. - Профилактичните дози флуор имат само и единствено позитивни ефекти върху развиващите се постоянни зъби. (…) В ръцете на професионалисти, които познават в детайли неговото действие и знаят кога и как да го прилагат, флуорът е мощно кариес-профилактично средство."

Според лекари обаче флуорът е само една от рисковите съставки в минералните води. Преди всичко е добре да се следи информацията за общата минерализация и да не се пият такива с много висока (над 1500 мг/л), защото са рискови за хората с бъбречни или метаболитни проблеми. Такива води трудно се усвояват от организма и на практика не утоляват жаждата, а водят до задържане на течности и затрудняване на бъбречната функция. Важно е да се следи и нивото на натрий (Na). Лекари поясняват, че честото пиене на минерална вода с високо съдържание на натрий може да доведе до задържане на течности в организма, метаболитни проблеми, отоци и дори завишено кръвно налягане.

Най-рискови са бутилираните води за хората със сърдечно-съдови заболявания и проблеми с кръвното. Подходяща за такива хора е единствено вода с натрий до 20 мг/л. На нашия пазар обаче съществуват марки със съдържание на натрий почти 100 мг/л, които могат да се окажат рискови при всекидневен прием дори от здрави хора. Съветите на специалистите е да се избират изворни води, такива с много ниска минерализация, да се консумира чешмяна вода в райони, където това е безопасно, и никога да не се приема всеки ден една и съща марка минерална вода, особено ако е с висока минерализация.