Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Това е домът за чужденци в кв. “Военна рампа”, където са настанени обвиненине за изнасилването.
Това е домът за чужденци в кв. “Военна рампа”, където са настанени обвиненине за изнасилването.

Мустафа и Лахаб твърдят, че са платили за секс с момичето, то отрича

Единият от афганистанците, които изнасилиха 17-годишно момиче в София, има отказ за хуманитарен статут на бежанец у нас по молбата му за закрила, научи “24 часа”. Получил го е лично и е трябвало да напусне страната, ако не го обжалва в съда. Със сънародника му интервютата още продължават.

16-годишният Мустафа Хан и 17-годишният Лахаб Юсуфзай са арестувани в четвъртък и обвинени за изнасилването на възпитаничка на дома за сираци в кв. “Овча купел”.

В неделя късно вечерта

съдът ги е

освободил с

мярка надзор

от инспектор при Детската педагогическа стая, но прокуратурата ще протестира, обясни говорителят на Софийската районна прокуратура Зорница Таскова.

Сега двамата афганистанци отново са в дома за бежанци в кв. “Военна рампа”, където са арестувани в четвъртък.

На 15 срещу 16 октомври малко след полунощ по неясни причини момичето от сиропиталището е било в района на общежитието за бежанци в кв. “Военна рампа”, който е на другия край на София.

Мустафа Хан и Лахаб Юсуфзай също били извън дома за бежанци, въпреки че вечерният им час е 22 ч.

Двамата били

с трети младеж

от Афганистан

Заговорили момичето близо до общежитието. След това го хванали и започнали да го бутат към изоставена постройка в индустриалния район. Вкарали я вътре и искали да правят секс с нея. Тя отказала, но арабите били настоятелни. Един от тях извадил нож и я заплашил, за да не вика. Така сломили съпротивата ѝ. После Мустафа и Лахаб изнасилили момичето, а приятелят им само гледал. Когато задоволили нагона си, нападателите си тръгнали и ѝ направили знаци да не казва за случилото се. Жертвата се прибрала в сиропиталището сутринта и разказала на персонала. Подаден е сигнал в полицията и след обясненията на детето криминалистите хванали тримата афганистанци още на следващия ден с помощта на служители от Държавната агенция за бежанците (ДАБ). По случая работят следователи, защото извършителите и жертвата нямат навършени 18 г.

При разпитите нападателите били категорични, че са си платили за сексуслугата и актът е бил доброволен. Жертвата обаче не признава, че е заработвала като проститутка в района на общежитието, където са настанени бежанците.

Според прокурор Зартова

престъплението

е извършено

брутално

Мустафа и Лахаб са настанени в дома в кв. “Военна рампа” през пролетта. Предадени са на ДАБ от полицията. Заловили ги при една от многобройните акции против нелегалната миграция. И двамата нямали документи за самоличност. Подписали декларация, в която посочили, че са родени съответно през 2003 и 2002 г. Веднага са подали молба за хуманитерен статут като бежанци. Посочили са, че бягат от войната в Близкия изток, където животът им бил застрашен. И двамата са непълнолетни. С тях няма родители - нито при залавянето им, нито в дома. Затова процедурите при интервютата за предоставяне на статут текат по-бавно.

Изнасиленото момиче се е върнало в дома за сираци. С него работи психолог, но от институцията отказват повече информация по случая.

Сиропиталището и общежитието за чужденци са със статут на открит тип за настаняване. Въпреки това обитателите му трябва да се прибират вечерта, когато вратите се заключват. Много от тях, особено в центровете за чужденци, не спазват ограничението и предпочитат да скитат из града през нощта, твърдят работещи там.