Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На 14 юни в същия формат - “Видеозавещание на седмицата”, отправих две предложения към футболния съюз преди есенните мачове срещу Англия.

Първото, откровено майтапчийско, беше да наемат Кинси Волански - русата гърла, която в оскъдно облекло прекъсна финала на Шампионската лига. Като прекоси два пъти терена, никой няма да го интересува колко са свършили мачовете.

Второто, уж пак на шега, ама не съвсем, беше

просто да не излизаме

срещу Англия

Служебната загуба е 0:3, а ние инкасирахме в двете срещи 0:10. Плюс уникалния расистки скандал. Ами като не слушат “24 часа”...

Ако някой реши да прави история на българския футбол с помощта на музика, част от избраната за най-добра българска рок песен за всички времена - “Черна овца” на “Ахат”, би трябвало да е направо химн на този период, толкова точно описва случилото се:

“Аз сам си избрах тази съдба

вечната черна овца.

Всяка глупост има си време

да стане малка правда дори,

щом овчарят може да дреме,

а стадото да точи зъби.”

Да, в момента България е черната овца на световния футбол, при това си го направихме съвсем сами. Бедна ни е фантазията какво може да ни се случи, след като 30-40 момчета с черни дрехи и качулки се направиха на маймуни, отправиха хитлеристки поздрав и си тръгнаха от стадиона. Това беше достатъчно на съдията да спре два пъти мача, а третия път трябваше да го прекрати.

Това, че следващият мач на националния отбор на свещената за българския футбол дата 17 ноември срещу Чехия ще е пред празни трибуни, е най-малкото, което ще се случи. При определени условия такива може да са и следващите два мача, а и дори да се стигне до международен мониторинг върху българския футбол и може би даже и до изхвърлянето му от световния футболен живот за някакъв период от време.

Това означава, че никакъв български отбор - бил той национален, или клубен, няма да може да участва в никакъв турнир под егидата на УЕФА, а вероятно и на ФИФА, защото самият президент на световната футболна федерация Джани Инфантино излезе със специално изявление, в което обещава щателно разследване и тежки наказания за инцидента, както и въвеждане на ново наказание за расизъм -

доживотна забрана

за посещаване на

футболни мачове

Трудно е да си представи човек какво отражение ще даде това върху този спорт, смятан за най-популярния в целия свят и за всички времена, у нас. Драстично ще падне равнището на вътрешното първенство. Чуждите играчи, които и досега не бяха чак толкова качествени, съвсем ще се откажат да идват, защото целта им е да се продадат на Запад, а сега няма как да ги видят. И малкото богати българи ще се поколебаят дали да продължат да инвестират във футбола, след като той няма да има излаз в чужбина, а големите пари са именно там - в Шампионската лига или Лига Европа. Така че не е случайно, че тази перспектива разплака най-успелия български футболист Христо Стоичков по време на пряко предаване по американската телевизия, в която той работи.

Затова, след като Борислав Михайлов, капитан на най-славния отбор в историята на българския футбол, направи исканото и подаде оставка в името на бъдещето, топката е в полето на държавата. Тя, първо, трябва да изясни кой стои зад провокациите на мача с Англия, да накаже виновниците и техните поръчители. А второ, което е и най-важното, да изготви програма за развитие и подпомагане на футбола с две основни точки: инфраструктура и детско-юношески футбол. След което да проследи тази програма да се спазва.

УЕФА и ФИФА са много чувствителни при държавна намеса в управлението на футбола, но в случая може и да ни се разминат санкциите по тази линия. Просто защото с расисткия скандал се превърнахме наистина в черна овца и всякакви мерки по изкореняването на това явление вече се приветстват.

И, накрая, за да завършим с усмивка, както след въпросното видеозавещание от юни, очевидно пропуснато от БФС, няколко актуални вица след всичко това, което се случи на стадион “Васил Левски” в понеделник вечерта.

“Който мисли, че няма срамна работа, не е гледал националния отбор по футбол.”

“След оставката Боби Михайлов щял да прави партия. Казвала се “Няма такъв футбол”.”

“Предлагат “Хубава си, моя горо” за химн на националния отбор по футбол. Все пак това са 11 дървета, които вселяват в душите ни само скръб и жалост.”

“Зрителите тръпнат, друг път невидели футбол да играят живи със умрели.”

“Дърветата биват три вида - широколистни, иглолистни и футболистни.”