Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Людмила Живкова с баща си Тодор и майка си д-р Мара Малеева-Живкова.
Людмила Живкова с баща си Тодор и майка си д-р Мара Малеева-Живкова.

“В последния миг тя лежеше на бялото си легло, отпуснала глава върху възглавницата. Слушаше записа на последната ми реч, а очите й бяха в отвъдното”, пише бившият Първи в мемоарите си

През 1969 г. Мара Малеева се разболява от рак на стомаха. Почти две години успява да се бори с коварната болест, но без успех.

Когато Тодор Живков разбира лошата новина, прави всичко възможно да помогне на съпругата си чрез позицията си. Намира най-добрите лекари, въпреки че тя не желаела състоянието й да се разгласява.

Бившият Първи кани един от най-големите френски онколози за онова време и въпреки че

Малеева не иска да се оперира,

Живков я принуждава да го направи.

Интервенцията минава успешно, но ракът е в напреднал стадий и френският лекар признава, че състоянието на Малеева е безнадеждно. Тогава съпругата на Тато също споделила, че е наясно още от самото начало и че изходът ще е фатален.

През август 1971 г. състоянието й рязко се влошава.

Болките й станали непоносими

Не можела да става от леглото, но не се оплаквала. Спряла дори да придружава Живков на посещенията му в чужбина и събитията в страната.

На 23 октомври тялото й я предало и тя починала.

Смъртта й дълбоко разстройва Живков и го прави непредсказуем и невъздържан.

За края на живота й в мемоарите си той е написал: "В съзнанието ми се е вдълбал един епизод, който ме беше разтърсил дълбоко. Влезнах в стаята, тя лежеше на бялото си легло, отпуснала глава върху възглавницата, и слушаше записа на последната ми реч. Слушаше гласа ми, а очите вече се взираха в отвъдното... Мисля си, че такава раздяла с любимия човек не може да бъде измислена, тя се ражда от самия живот."

Тодор Живков и Мара Малеева като млади
Тодор Живков и Мара Малеева като млади

Въпреки страданието си

Живков нарушава някои от забраните на съпругата си

да не поставя на важни постове свои роднини.

Историческите данни показват, че след смъртта й той облагодетелствал родата си, а Правец превърнал едва ли не във втора столица на България.

Два месеца по-късно, на 31 декември 1971 г., Тодор Живков издава указ за назначаването на дъщеря си Людмила Живкова на поста заместник-председател на Комитета за приятелство и културни връзки с чужбина.

Приживе приближените на Тато твърдяха, че ако Мара Малеева е била жива тогава, не би го допуснала. Тя била твърдо против дъщеря им да влиза в политическия ешелон.

Гробът на Мара Малеева, която почина на 23 октомври 1971 г.
Гробът на Мара Малеева, която почина на 23 октомври 1971 г.