Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов от Сливен: Ще настоявам в Брюксел пред колегите да спрат нападките си срещу Турция (Обзор, снимки) Премиерът Бойко Борисов хареса българските породи коне, показани на изложението.

Премиерът Бойко Борисов посети днес 15-ото поред Национално животновъдно изложение край Сливен, което е най-голямото в страната. Там той бе помолен да коментира последните събития около Турция и вероятността да ни залее огромен поток от бежанци. Борисов каза:

"Нашата позиция е много ясна и концентрирана. С една дума как да ви отговоря? Няколко неща задължително трябва да се направят и ние сме ги направили - може би сме единствените в Европа в това отношение. Споразумението с Турция трябва да работи и това ще ни е позицията и ще настоявам пред колегите в Брюксел да спрат с тези нападки непрекъснато, защото Брюксел е далече, а турската граница е тук и там стоят близо 4 милиона бежанци. Нито лагер, нито охрана или ограда, нито каквато и да е било мярка могат да ги спрат. Какво е да влизат стотици хиляди, това цяла Европа го изживя.

Към днешна дата мога да потвърдя, че с президента Ердоган имам ясна договоркана базата на споразумението, на базата на добросъседството и турските власти абсолютно стриктно , коректно спазват споразумението към България. Имаме нула миграционен натиск. Така че не виждам никакъв смисъл нито да строим, нито да се подготвяме с лагери. Напратив - дипломацията, натискът, спирането на военните действия и регулирането на събитията в Сирия - това е решението. Нито ограда, нито армия, нищо не може да ни спаси. Защото, ако са жени и деца, хайде, ако са мъже - иди-дойде, но ако са жени и деца и ние ги нахвърлим така по оградата, какво ще правиме! Затова дипломацията, споразумението, добросъседстките взаимоотношения с Турция са ми били толкова важни, дори когато са ме нападали за това. И аз като тях знам и за правата на хората, и за върховенството на закона, и за свободата на медиите... Лично няколко пъти съм използван за последник между Европа и Турция за лица, които, за радост, след това президентът Ердоган ги е пускал. Не казвам, че аз съм бил причината, но съм съдействал максимално."

Министър Десислава Танева от Сливен:

Близо 1 милиард лева ще получат българските фермери до края на годината

"До 20 декември българските земеделски производители и животновъди ще получат близо 1 милиард лева по националните и европейските плащания, парите ги има". Това увери вчера земеделският министър Десислава Танева, която откри край Сливен 15-ото поред Национално животновъдно изложение, в което участват над 600 елитни селсктостопански животни - от коне и крави до кози и зайци.

Пред животновъдите и пред премиера Бойко Борисов тя конкретизира, че на 18 октомври започват плащанията на националната преходна помощ за говеда, овце и кози, които не са под селекционен контрол. Бюджетът за тях е 35,5 милиона лева, с които ще се платят 55 процента от ставките.

Танева допълни: "След това е редът на държавните помощи за пчели за зимните пръскания. Плащанията продължават от 1 декември с обвързаната подкрепа за всички категории животни по всички схеми - на 100 процента, окончателни плащания. В седмицата след 8 декември следва базовото плащане, най-голямото. След което за първи път в обичайната практика на фонд "Земеделие" и земеделското министерство за първа година ще платим до 20 декември и мярка 13.1 - неблаготелствани райони 1 и 2. Всички необходими дейности по отношение на проверки на документите за допустимост са в график, за да станат възможни тези плащания. Заедно с планираните плащания по инвестиционните мерки на държавен фонд "Земеделие", очакваните средства към земеделската общност ще стигнат милиард лева".

"С министрите Владислав Горанов и Десислава Танева сме се разбрали преди Нова година да направим всички плащания, хората да са доволни", коментира премиерът Бойко Борисов.

Той разгледа с интерес част от изложението, като се спря основно при конете и кучетата. Борисов помоли собствениците на елитни коне от български породи да организират подобно изложение на 29 октомври край София, когато в България ще гостува емирът на Абу Даби. "С него имахме спор за качествата на българските и на арабските кони е искам да му покажем нашите", обясни премиерът. Гостът ще види и елитни български овце.

Собственици на кучета от Монтана припомниха на Бойко Борисов, че благодарение на личните му усилия преди време бе призната и регистрирана породата "Българско овчарски куче". Премиерът се снима с хората и животните и призна, че е време да си намери ново малко кученце от тази порода.

По време на изложението се проведе и първото национално състезание по транжиране и обезкостяване на агнешко, пилешко, говеждо и свинско месо. Участваха 18 майстори месари от цялата страна. Сред тях ще бъде формиран националният отбор на България, който ще представи страната ни на Световното първенство по транжиране и обезкостяване, което ще се проведе през 2020 г. в Сакраменто, САЩ.