Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Всички видяхте какво се случи – два неуспешни опити за регистрация на кворум. Били сме свидетели на всякакво шикалкавене от страна на премиера Борисов, за да не ни отговаря на въпроси, но днес той удари дъното като нареди на депутати си да не идват на работа, да провалят кворума, за да не дойде да обясни защо корупцията на неговото правителство провали бъдещето на България в Шенген. Понеже го чух в едно предаване да казва, че бил дошъл да отговаря, но мен ме нямало - един път ми се е наложило да отсъствам, но искам да ви изложа следните факти.

От началото на това Народно събрание всички мои въпроси и питания се връщат от министър-председателя с отказ да ми отговаря поради некомпетентност. Има много примери - питане за Агенция “Митници“, срив в Търговския регистър, източване на лични данни от НАП. Отговорът тогава беше, че това не е от компетентността на министър-председателя и че трябва да бъде зададен на вицепремиера по демографска политика Марияна Николова.

Друг пример е питането относно избора на делегирани за България прокурори в Европейската прокуратура, питане защо България гласува против г-жа Кьовеши за главен Европейски прокурор. Отговор - не е от компетентността на министър-председателя, да бъде запитан Данаил Кирилов. Относно преразпределяне на излишъка от националния бюджет за 2019 година - беше питан защо заобикаля парламента и раздава пари от Бюджета от багажника на колата си, в разрез с всички закони и правила. Отговор - не е компетентен да ми отговори, компетентен е Горанов.

Следващо - допълнителни трансфери към общините за сметка на централния бюджет – постановленията, с които той еднолично и по политически причини раздава пари на определени общини, а на други – не. Отговор – не е компетентен, питайте министъра на финансите. Последен пример – питане относно новия модел на икономическа политика, представен от Томислав Дончев. Отговор – Томислав Дончев нещо си говори по медиите това не ангажира правителството да се занимава с него и с Вас. Така че премиерът не е компетентен да тълкува думите на Томислав Дончев.

Надявам се, че това ви показва тенденцията и отношението към парламентаризма и към моите питания. Страхът му да дойде да ми отговаря е по-голям от парламентаризма. Припомням думите на бивш генерал, шеф на НСО: Винаги усещаме кога едно правителство си тръгва, когато министър-председателят отказва да идва в парламента и да отговаря на въпроси, а ако случайно дойде – иска от нас да го извеждаме от страничния вход. Мисля, че ситуацията в момента е точно тази.