Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Архив
СНИМКА: Архив

Предстои очна ставка между шефа на БНР Светослав Костов и техническия директор Пламен Костов. Версиите на двамата били абсолютно противоречиви.

"За мен е необяснимо как може с един имейл да бъде спряна програма "Хоризонт". Това беше един от изводите, които главният прокурор Сотир Цацаров направи пред депутатите от Временната анкетна комисия, създадена да изяснява спирането на програма "Хоризонт" на 13 септември от 18:00 до 22:42 ч.

Пред народните представители той представи пет сюжетни линии. Едната сюжетна линия е свързана със заглъхването на програма "Хоризонт" на 13 септември и по нея вече има досъдебно производство, но все още няма обвиняеми. Втората линия е във връзка с твърдения за упражнен натиск от страна на генералния директор върху журналистката Силвия Великова, както и за упражнен натиск върху самия генерален директор.Третата е за финансови злоупотреби в БНР. Четвъртата е за прояви на агресия между двама редактори и един репортер на 20 септември. Петата сюжетна линия е по твърдения на генералния директор, че едва ли не е предотвратен втори опит за спиране на програма "Хоризонт" на 4 октомври. По повод на това Цацаров обясни, че планираната профилактика в този ден е била абсолютно планова и тя е не е можела да засегне по никакъв начин радиото.

Пред народните представители той припомни заключенията от проверката във връзка с изключването на "Хоризонт" на 13 септември. Очертали се две версии. Първата версия се изгражда от твърденията на техническия директор Пламен Костов, че заглъхването на радиото е извършено със знанието на генералния директор. Втората версия е, че шефът на БНР не е нареждал и няма спомен да се е обаждал да се спре "Хоризонт". Пред разследващите Пламен Костов твърди, че на 11 септември около 17:51 ч. Светослав Костов му се е обадил, за да му заяви, че трябва да бъде спряно излъчването на "Хоризонт". Малко по-късно, около 18:30 ч., техническият директор се е обадил на генералния директор и поискал по някакъв начин това заглъхване да се документира, а шефът на БНР му отвърнал: "Пращай каквото трябва". Самото уведомление, което носи печат от 11 септември, било входирано с дата 12 септември

Поради разминаването във версиите на двамата ще бъде извършена очна ставка, каза главният прокурор. Също така ще бъдат използвани възможностите на Закона за електронните съобщения, за да се види кой на кого се е обаждал. 

Във втората сюжетна линия за оказване натиск се извършва проверка в Софийската районна прокуратура. Там също се очертали две групи твърдения. Според едната група от 4-ма служители на радиото, сред които и Силвия Великова, твърдият, че се е целяло сваляне от ефир на съдебната репортерка на БНР, за да не отразява протестите срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор.

От показанията на Великова се разбрало, че имало разговор между нея и Светослав Костов в Борисовата градина, което тя каза и пред СЕМ преди дни. Костов пък твърдял, че наистина се е видял в журналистката в Борисовта градина, но той е минал там случайно. Срещнал Силвия Великова със своя колежка, която в момента е била в майчинството, и той ги поздравил. Костов твърдял, че не е искал да бъде сваляна от ефир Силвия Великова. Главният прокурор потвърди, че е имало заповед за нейното командироване в Стара Загора.

Цацаров предположи, че по тази сюжетна линия, ще бъде образувано досъдебно производство. Все още не е разпитана журналистката, която е присъствала на срещата с Костов и Силвия Великова в Борисовата градина, но пък тя си тръгнала, когато двамата се заприказвали и не чула разговора.

На въпрос на народните представители Цацаров уточни, че по време на своя разпит Силвия Великова е казала, че питала шефа на БНР откъде идва натиска върху него. Той уточнил, че бил от 4-ма души. Тя конкретизирала, че не е от Цацаров, заместникът му Иван Гешев или премиера, тъй като Костов категорично отрекъл натискът да е от някой от тях.