Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

/ Борец №1 в Русия срещу корупцията във финансовата система Кирил Черкалин вземал пари за “чадър” над банкери

/ В жилищата му са открити 12 млрд. рубли

Русия беше осветлен полковник от Федералната служба за сигурност (ФСБ), натрупал милиони долари от рушвети и спускане на "чадър" над банкери.

Началникът на банковия отдел във Федералната служба за сигурност (ФСБ) Кирил Черкалин и основен борец срещу корупцията във финансовата система е получавал незаконни възнаграждения от банкери чрез посредници на входа на сградата на ФСБ, в която се намира неговият кабинет, или в кафене на площад "Лубянка".

Това е нов щрих към битието на "златния полковник", който бе задържан през април т.г., след като в негови жилища бяха открити 12 млрд. рубли (близо 186 млн. долара). Срещу Черкалин се води най-голямото наказателно дело в Русия за 2019 г.

Историята на полковника, натрупал състояние от милиарди рубли благодарение на изнудване на банкери, е достойна за филмов сюжет – бързо израстване и поврат в кариерата, разкошни имения, висок клас лимузини и други маркови придобивки. Сега Черкалин, който е признал вината си, е в следствения изолатор "Лефортово" и прекарва по цял ден в молитви в килията си, пише "Лента.ру".

Кариерата на

Кирил Черкалин

в органите за безопасност започва през 1998 г. През 2011 г. той става началник на 2-ри отдел на управление "К" към Службата за икономическа сигурност на ФСБ. В отговорностите й влизат провеждане на контраразузнавателни дейности във финансовия и банковия сектор, насочени към идентифициране и предотвратяване на действия на лица срещу икономическата сигурност на Русия, както и борба с корупцията в Централната банка.

Полковник Черкалин е една от немалкото относително публични личности на ведомството. Той участва в няколко комисии и в работата на междуведомствената комисия, която осъществява връзка между Лубянка и Федералната служба по финансов мониторинг - Росфинмониторинг, а също така докладва за дейността на отдела пред депутатите.

Според негови колеги Черкалин, потомствен офицер, е бил много перспективен, защото се е ползвал както с доверието вътре във ФСБ, така и с

подкрепата на представители

на другите спецслужби

Той е мил, усмихнат и внимателен човек, който винаги изслушва другите, често дава съвети и оказва помощ, споделят негови колеги пред "Лента.ру". Черкалин е получил две от званията си предсрочно - твърде бързо става от капитан полковник и е бил в списък за ново повишение.

Това, че офицерът дълго време живее с много повече средства, отколкото получава, не е смущавало никого. Всичко се променя в края на април, когато е арестуван с решение на съда. Заедно с него в следствения изолатор влизат още двама полковници от ФСБ — Дмитрий Фролов и Андрей Василев. Черкалин е заподозрян в получаване на рушвети за милиони рубли, а Фролов и Василев — в мошеничество.

Когато Черкалин се опитва да обжалва ареста си в Московския окръжен военен съд, съдия Олег Москвитин дава информация, че от 2012 до 2015 г. Черкалин е получил подкупи в размер на 850 000 долара от банков шеф за "покровителство". Това е само част от незаконния му доход, ако се съди по другите детайли от следственото дело.

До делото срещу Черкалин за рекордьор в корупционните схеми и взети пари е смятан полковник Дмитрий Захарченко, бившият и.д. началник на управление "Т" за противодействие и борба с корупцията в МВР. Той бе задържан през септември 2016 г. В хода на обиски по делото бяха намерени 8,5 млрд. (131,5 млн. долара) рубли в кеш, но Черкалин бие рекорда на предишния полковник.

На 17 май т.г. при обиски в три жилища на Черкалин са намерени 186 млн. долара в различна валута. Квартирите са били използвани на хранилища - парите са на пода в спортни чанти и полиетиленови пакети. Оперативните предполагат, че Черкалин и колегите му Фролов и Василев са получили парите

от ръководители

на банки за “покровителство”

Според бивш колега на обвинените парите са били събирани от тримата полковници, за да бъдат изнесени от страната и препрани. Освен това пари са намерени и в банкови сейфове на Черкалин. Открити са скъпоценности, скъпи часовници и ценни книжа. Скоро след обиските в медиите се появяват и снимки на луксозната вила, в която преди ареста си е живял Кирил Черкалин.

На тях се вижда работният кабинет на топофицера от ФСБ, който е проектиран и изпълнен в стила на Овалния кабинет в Белия дом, а също така се вижда вана със златни кранове. В гаража на имението на Черкалин има няколко коли с висока проходимост, ATV и шейна с мотор.

В края на май, източници, запознати с хода на делото, разказват пред сайта РБК, че Кирил Черкалин всъщност е

“предаден” от

бившия собственик на Югра Банк

Алексей Хотин, който свидетелствал срещу полковника. Хотин е съобщил на следствието, че е плащал на офицера три години за "чадър", а в замяна той решавал въпроси по наказателни дела срещу структури и лица, свързани с Хотин. Подчинени на полковника контролирали разследвания, които водели техни колеги от МВР или Следственния комитет на Русия (СКР), или ги възпрепятствали. Според източници, на Управлението за вътрешна сигурност във ФСБ са били известни

най-малко три

случая на незаконна дейност

на Черкалин, а след показанията на Хотин започва разследване, което довежда до ареста на полковника.

Опровергана ли е тази информация, четете в печатното издание на "168 часа".