Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През 1870 г. мафиотът Росарио Мели бе обвинен от сицилиански съд за десетки убийства, поръчани от него в Южна Италия. Тогава той така и не узна какво е да прекараш дори ден зад решетките, тъй като малко след като чу думите на съдията, избяга в Америка.

Подобна беше и съдбата на Джузепе Винченцо Рандазо Еспозито. В продължение на 15 години той бе част от една от най-опасните престъпни групи за отвличания и изнудвания в Сицилия. Наложи му се да напусне родината през 70-те години на XIX век, когато стана ясно, че трябва да лежи в затвор в Палермо за всички престъпления, които е извършил. Белезниците така и не щракнаха на ръцете му.

По същия начин Манхатън приюти боса Игнацио Лупо, който беше търсен от италианските власти за организиране на наркокартели в родината си.

Това са само малка част от имената на едни от най-опасните сицилиански мафиоти, които през 70-те и 80-те години на XIX век се превръщат в пионерите, наложили италианската престъпност в Америка. Точно дванадесет лидери на безмилостната престъпна група Камора бавно, но сигурно започват преместването на мафията от родината си към страната, която се превръща в тяхно убежище и спасение от тежките присъди. С тях се местят стотици крадци, наемни убийци и наркотрафиканти. Твърди се, че по това време членовете на Камората в Америка достигат тридесет хиляди души.

Тамошното законодателство обаче няма ефективни методи за справяне с италианската престъпност. Властите се оказват безсилни и определят методите за налагане на тази мафия в страната им като варварски и нечувани досега.

„Наш мафиот никога няма да поръча убийство само за това, че му дължиш 100 долара. Италианският обаче ще те поръча и само за 20. Освен това ще иска смъртта да бъде бавна и болезнена“, коментира на събрание нюйоркски шеф в едно от поделенията в града.

В безмилостната борба със сицилианската мафия се впуска не кой да е, а полицаят Джузепе Петрозино. Той се превръща във враг номер едно на стотици италианци, които са осъдени и тикнати в затвора, благодарение на своя сънародник. Въпреки че е роден в град Падула, Южна Италия, той прави всичко възможно да сложи край на италианската престъпност, която се вихри с пълна сила в Америка. Плаща за това с живота си, но никога не е забравен.

Какъв е житейският път на първия полицай, който обявява война на италианската мафия в Америка, четете в списание "Космос".