Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ДОНАЛД ТРЪМП
ДОНАЛД ТРЪМП

Анкара удари кюрдите

Президентът Доналд Тръмп хвърли в смут политиката за Близкия изток с поредица от противоречащи си сигнали, след като обещанието му да изтегли американските сили от части на Сирия предизвика бунт сред републиканците в Конгреса и протести от съюзници на САЩ, пише в. “Ню Йорк таймс”.

“Ако Турция направи нещо, което аз, в своята велика и несравнима мъдрост, преценя, че е недопустимо, аз напълно ще унищожа и залича икономиката на Турция (правил съм го и преди!)”, написа американският президент в туитър. Тръмп не обясни какво смята за недопустимо, но негови сътрудници подчертаха, че той не е дал зелена светлина за нахлуване в Сирия.

Представител на министерството на отбраната на САЩ заяви, че заплахата на президента да унищожи турската икономика ясно показва, че Тръмп не е одобрил турска атака над кюрдите, отбелязва “Ню Йорк таймс”.

В неделя вечерта Белият дом взе решение да се разчисти пътят за турска военна операция срещу кюрдските съюзници на САЩ в Северна Сирия, като Тръмп каза, че “е време да се изтеглим”, а други “да намерят решение на ситуацията”. Това негово изказване обаче породи масово неодобрение от републиканците, включително от някои от най-твърдите му съюзници, и в отговор президентът на САЩ рязко промени позицията си.

Доналд Тръмп заяви, че Съединените щати не са изоставили кюрдите. Той каза това два дни след като обяви изтегляне на американските войски от зоната в Северна Сирия до границата с Турция, предаде Франс прес.

“Ние се изтегляме от Сирия, но в никакъв случай не сме изоставили кюрдите, които са прекрасни хора и чудесни бойци. Ние оказваме финансова помощ на кюрдите и им доставяме оръжия”, написа президентът в туитър.

Турската артилерия обстрелва позиции на кюрдски формирования, влизащи в състава на Сирийските демократични сили (СДС), в Североизточна Сирия през нощта срещу вторник, съобщиха сирийски медии.

Бойците от ПКК бягат, пише в. “Йени шафак”, като уточнява, че решението на САЩ да изтеглят военните си от Североизточна Сирия се е превърнало в кошмар за кюрдските бойци.

Вестникът съобщава, че завчера в югоизточния турски град Шанлъурфа със самолети са пристигнали турски командири, които ще ръководят операция “Извор на мира”. Командирите са се придвижили с хеликоптери до граничния град Акчакале.

Турция има за цел с реализирането на офанзивата от терористи да бъде прочистен район с обща дължина 430 км и широчина 30 км. Първоначално ще бъде прочистен район с дължина 120 км, включващ Тал Абяд и Рас ал Аин. Към цивилните в Рас ал Аин е бил отправен призив да напуснат района, пише “Йени шафак”.

Вестникът цитира и говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, че Русия смята, че Турция има право да осигури собствената си сигурност.