Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Идват избори. С тях и солидна порция от зловреден популизъм и лъжи. Важно е да не се подвеждаме, за да не даваме повод за съжаление в бъдеще.

Една от най-честите манипулативни тези, които ще чуваме по време на кампанията е, че България е в тежко икономическо положение. Това просто не е вярно.

България отчита стабилен икономически растеж (между 3-4% реален ръст на БВП за последните 5 години, като за 22 години имаме само една със спад на БВП - 2009г.), ниски нива на държавен дълг (Дълг/БВП - 22%, 3-ти най-нисък в ЕС), ниска безработица (4.2% към средата на 2019), ръст на доходите (ръст на заплатите с 41% за 4 години), стабилен лев, стабилни валутни резерви, консервативно управление на бюджета и излишъци по текущата сметка. С две думи, в пъти по-добра ситуация от 95-97г., когато наистина имахме тежка криза.

Естествено, че има проблеми и нужда от още много работа. Нужда от реформи и трансформиране на по-голяма част от икономическата активност в сектори с висока добавена стойност.

... но да се каже, че България е в тежко положение е лъжа и обижда всички нас, които всекидневно работим за подобряване на икономическата картина у нас.