Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Североизточната част на Сирия е заселена предимно с кюрди.

Още при нападението на САЩ срещу Ирак споменах, че една от целите на тази неодобрена от света агресия е създаването на Кюрдска държава с територии обхващащи северен Ирак, северна Сирия и част от Иран.

Турция тогава бе най-мощната натовска държава в региона. Тя дори и не предполагаше, че САЩ биха и спретнали такъв номер и ще създаде, а след това и ще подкрепи създаването на кюрдска държава на границата на своя съюзник.

След свалянето на Саддам Хюсеин от власт, САЩ подпомогнаха за създаването на Автономна кюрдска държава в северната част на Ирак - първата стъпка от плана за създаването на Кюрдската държава.

През това време САЩ подготвяха създаването на "опозиция" в Сирия.

Измислиха и инсценираха случая с учениците в Сирия, които уж били написали на стената на двора на едно от училищата някакъв си призив против режима в страната.

Доказателства за тези надписи така и не се появиха.

Световната общност така и не видя тези деца нито техните родители, близки или приятели.

Че къде да ги види, като това беше измислена сцена, като от американски филм.

Така или иначе, САЩ разбутаха режима на Башшар Аласад и Сирия се превърна в бойно поле.

Но да се върнем към случващото се.

След намесата на Русия в Сирия, Турция разбра какво я чака и предприе неочаквана стъпка спрямо САЩ, като закупи руски оръжия за милиарди. Обърна гръб на САЩ и взе нещата в свои ръце.

САЩ обявиха икономическа война на Турция. Вече без да се крият, въоръжаваха и финансираха кюрдските сили, под предлог, че им помагали при разчистването на терористичните групировки.

Тази американска помощ за кюрдите допринесе за тяхното изобилно въоръжаване и разполагането с огромни финансови ресурси.

Забележете, че през годините, основните "бежанци" от Сирия към Турция са именно кюрди. Една част от тях продължиха към Европа, а другата част се засели в южната част на Турция. кюрдското население в тази част на Турция се увеличи многократно. Промени се баланса между турци, кюрдски турци и кюрди, което от своя страна застрашаваше демографската цялост на този район. В южната част на Турция и в северната част на Сирия се заселиха огромни групи от кюрди. Много от тях идваха от Ирак под предлог, че бягали от иракския режим, а други идваха от вътрешността на Сирия.

Освен, че броят им бе застаршителен, кюрдите бяха въоръжавани и финансирани от САЩ.

Сега на ход е Турция. Да прогони кюрдите от границата си, колкото се може по-навътре в Сирия или ако ще и в Ирак и на техните територии да настани сирийци, които се намират в Турция.

Така между Турция и кюрдите ще има сирийско, арабско население, което ще образува бариера между Турция и кюрдското население.

От една страна, сирийците, върнати от Турция ще се чувстват добре на своя територия, от друга страна, сирийския режим ще приветства завърналите се, защото има нужда от тях в битката със САЩ. Турция ще се освободи от голям брой сирийски бежанци от своята територия, които не са злонамерени към Турция.

Кюрдите ще бъдат изтласкани далеч от турската територия и няма да могат да създадат своя държава.

В същото време, Турция няма да позволи тези й действия да породят нова вълна от бежанци в посока Турция, тъй като изтласкването ще бъде от северна Сирия към вътрешността на арабската държава. Ако решат да тръгнат да бягат към Европа, то те ще трябва да минат през територията на военните действия и през дулата на турската армия.

Плановете на САЩ ще бъдат разклатени и няма да бъдат осъществени така, както бяха замислени. И това може би е най-опасното.

Тръмп заплаши Турция, че "ако прекали, ще последват унищожителни икономически последици" - може би не само икономически. Може би Тръмп има предвид точно това, че ако Турция прекали с действията си толкова, че САЩ да не могат да изпълнят плановете си, ще последват страшни времена.

Въпрос на време е да видим какво ще стане и кой ще успее да надделее - САЩ или Турция.

Мисля си, че Турция ще успее и плановете на САЩ ще се променят, а те вече са променени.