Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

От Българския червен кръст уточняват, че по стандарт се даряват 400-450 мл кръв, като процедурата продължава около половин час. Мъжете могат да даряват пет пъти в една календарна година, жените – 4, като интервалът между две кръводарявания не бива да е по-малък от два месеца. Възрастовата граница е 18-65 години, но единствено ако лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето на дарителя и кръвта е безопасна за болните, които се нуждаят от нея.

От Българската организация за доброволно кръводаряване поясняват, че не се допускат за кръводарители хора, носители на ХИВ, хепатит В и С, сифилис, туберкулоза, токсоплазмоза, бруцелоза, лаймска болест. Дори лица, които са били в контакт с болни от хепатит, не даряват кръв за период от шест месеца. Освен това не се приемат за дарители хора, подлагали се през последната половин година на татуировки или на акупунктура. Дори хора, страдащи от обикновен грип не бива да даряват, както и тези, които са били в контакт със заразноболни през последния месец. Поне четири седмици след имунизация също е добре да не се дарява кръв, като при ваксина срещу бяс срокът е цяла година след поставянето.

След пребиваване в тропически райони също има ограничения поне за три месеца, заради риск от пренасяне на тропически болести. А ако пациентът някога е боледувал от малария, забраната е поне за няколко години. При някои състояни риск има за самия дарител, затова те също влизат в ограниченията. Всякакви болести на сърдечносъдовата система, исхемична болест на сърцето, аритмия, тромбофлебити и тромбози, всички видове анемични състояния, проблеми със съсирването, язви, болести на пикочната система.

Не бива да се дарява кръв и при очни проблеми – при проблеми с ретината, изменения на очните дъна, глаукома, дори при късогледство над 5 диоптъра. Хората с автоимунни заболявания също трябва да имат едно на ум, както и тези със силни алергии и проблеми с щитовидната жлеза. Бременни и кърмачки логично не бива да даряват кръв, но също така и жени, които в момента са в цикъл. За здрави хора обаче кръводаряването дори е полезно. От Националния център по трансфузионна хематология поясняват, че то стимулира процеса на обновяване на кръвните клетки и увеличава защитните сили на организма.

От Военномедицинска академия съветват седем дни преди кръводаряване да не бъдат приемани антипсихотични, сънотворни и антиагрегантни медикаменти, а 48 часа преди кръводаряване - никакви антибиотици, антикоагуланти, стероидни и нестероидни противовъзпалителни средства. Освен това специалистите обясняват, че е добре два-три дни преди акта на кръводаряване храненето да е редовно, богато на желязо и витамини, както и да се приемат достатъчно количества течности. В деня на кръводаряването задължително дарителят да е отпочинал, да се е нахранил, да е пил кафе или чай. Добре е в същия ден да се избягват тежък физически труд и спорт. След кръводаряване се препоръчва да не се пуши поне два часа. Да се почива повече и по възможност да не се ходи на работа. Според Кодекса на труда кръводарителите получават два дни платен отпуск. Количествено кръвта се възстановява за около 24 часа, а качествено – за 3-4 седмици.