Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стотици медицински сестри и други специалисти по здравни грижи протестираха вчера с искане за достойно заплащане. СНИМКИ: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА
Стотици медицински сестри и други специалисти по здравни грижи протестираха вчера с искане за достойно заплащане. СНИМКИ: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

200 млн. лв. повече за болниците догодина, 3/4 от тях - за заплати

За първи път от догодина с рамковия договор между здравната каса и лекарския съюз на болниците ще бъде спуснат стандарт какви да са заплатите на лекари, медицински сестри и санитари. Той ще е в проценти, а не в твърди суми, стана ясно от изказване на зам.-шефа на КНСБ д-р Иван Кокалов след разговори с вицепремиера Томислав Дончев, здравния министър Кирил Ананиев и шефката на асоциацията на здравните специалисти Милка Василева.

Какво ще е съотношението, не бе уточнено. Ананиев обаче вече предложи методика за заплатите в болниците, според която съотношението трябва да е 1:1,7:2,2 съответно за санитар, медсестра и лекар.

Здравното министерство ще контролира стриктно държавните и областните болници дали спазват новия стандарт за заплащането, гарантира в понеделник Ананиев.

С 200 млн. лв. да се увеличи бюджетът на болниците през 2020 г. и 3/4 от тях, или 150 млн. лв., да бъдат приоритетно насочени за увеличаване на заплатите на лекари и медицински сестри, обеща Кирил Ананиев след срещата. Тя се проведе, докато в центъра на София имаше протест на медицинските сестри и други здравни специалисти, но този път организиран от КНСБ. Протестът искаше достигане на заплащането, договорено в колективния трудов договор - 900 лв. за професионалистите по здравни грижи в общинските болници, 950 лв. за тези в университетските и 1100 - 1200 лв. начална стартова заплата за лекарите. 

Ръководствата на КНСБ и специалистите по здравни грижи се срещнаха с вицепремиера Томислав Дончев и здравния министър Кирил Ананиев.
Ръководствата на КНСБ и специалистите по здравни грижи се срещнаха с вицепремиера Томислав Дончев и здравния министър Кирил Ананиев.

“Наш анализ през последните години показа, че обемът дейност е достигнал таван и тези пари ще влязат като увеличение на клиничните пътеки. Преобладаващата част от тях, поне 3/4, трябва да отидат за персонал, с които по нашите сметки ще се покрият нивата по колективния трудов договор”, заяви Ананиев.

От общия размер на всички средства за болнична помощ, които ще се достигнат през 2020 г., пък ще бъде заложено поне 50% да бъдат за заплати. За тази година общият бюджет на касата за болниците бе малко над 2 млрд. лв.

Освен болничните медсестри за по-добро заплащане настояват и работещите в системата на училищното и детското здравеопазване. Там обаче оставали още въпроси за изясняване и щели да се водят допълнителни преговори, каза след срещата шефът на КНСБ Пламен Димитров.

Ще бъдат направени и законови изменения за финансирането на малките общински болници, които не могат да изработят достатъчно средства чрез клинични пътеки и така да достигнат минималното заплащане по колективния трудов договор.