Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С 82 нови и изцяло оборудвани линейки разполагат вече центровете за спешна помощ у нас, обяви в четвъртък здравният министър Кирил Ананиев при доставката на 25 от тях. До края на годината ще бъдат доставени още 70. Всички те са по проекта за развитие на спешната помощ, който включва и обновяване на сградите на самите центрове и филиали. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
С 82 нови и изцяло оборудвани линейки разполагат вече центровете за спешна помощ у нас, обяви в четвъртък здравният министър Кирил Ананиев при доставката на 25 от тях. До края на годината ще бъдат доставени още 70. Всички те са по проекта за развитие на спешната помощ, който включва и обновяване на сградите на самите центрове и филиали. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Всеки месец Ананиев ще обявява какви пари вземат в болниците

86-те милиона лева, нужни за увеличение на заплатите на медицинските сестри и акушерките за тази година, са осигурени не само от правителството, но и от здравната каса.

Това стана ясно в четвъртък, след като се разбра, че правителството е намалило първоначално обещаните 50 млн. лв. до 6 млн. лв. И веднага бе атакувано от опозицията, че е излъгало медсестрите. (Виж позицията на БСП долу - б.а)

“Никого не съм подвел. От самото начало казах, че ще има 86 млн. лв., които са осигурени. Другото е въпрос на източник”, отговори на нападките здравният министър Кирил Ананиев.

През април след серия от протести на медицинските сестри правителството реши да даде до 50 млн. лв. за вдигане на заплатите на здравните специалисти. Месец по-късно обаче постановлението е било поправено и сумата намалена на 6 млн. лв., откри Би Ти Ви в правителствената информационна система.

Медицинските

сестри обаче не

били ощетени,

защото реално за вдигане на заплатите им са дадени първоначално предвидените 50 млн. лв. Но вече не от бюджета на държавата, а от резерва на здравната каса, обясни Ананиев в четвъртък.

Разблокирането на резерва бе обявено от министъра още на 3 май, но парите бяха обещани главно за повишаване на клиничните пътеки в педиатрията, тъй като междувременно и детски лекари излязоха на протест с искане за по-добро заплащане. Бяха увеличени и цените на пътеките за белодробни и неврологични заболявания, за да се повишат приходите на малките общински и областни болници.

Преди тези 50 млн. лв. правителството още през февруари даде 30 млн. лв. за вдигане на заплатите. След това бяха обещани 50-те милиона, от които кабинетът всъщност осигурил само 6 млн. лв. Или общо са дадени 36 млн. от бюджета и още 50 млн. от касата, което прави 86 млн. лв., обясни сметките министър Ананиев. Това даже било с 6 млн. лв. повече от първоначално предвидените за заплатите на медсестрите 80 млн. лв., разясни той.

“Когато излезе постановлението за 30 млн. лв., протестите на медсестрите не спряха. Тогава правителството реши, че трябва да направи втора крачка, за да може да се успокоят, защото знаем каква е ролята на медицинските сестри в лечебния процес”, обясни Ананиев. Тогава кабинетът спешно взел решението за отпускане на въпросните още 50 млн. лв. “Когато обаче се взима такова решение от днес за утре, винаги се слага някаква възможност, която позволява бюджетът.

Преценихме, че границата, която можем да си позволим, е 50 млн. лв., но в постановлението записахме до 50 млн. лв.”, допълни здравният министър. Така всъщност при нужда от по-малко пари ставало възможно да не се отделя пълната сума.

Анализ на правителството след това показал обаче, че след като веднъж са дадени 30 млн. лв., министрите можели да дадат само още 6 млн., за да не надвишат тавана за финансиране по линия на наредбата за дейности, които се плащат извън здравното осигуряване, каквито са спешната помощ, белодробните болести, планинските болници и психиатриите. Това наложило намалението на първоначално предвидените 50 млн. лв., обясни Ананиев.

За да не останат обаче сестрите излъгани, касата била помолена да извади от резерва си 50 млн. лв. Така всъщност

увеличените

средства дори

стигнали до

повече болници,

твърди Ананиев. По наредбата кабинетът можел да даде пари на 147 болници, а касата имала договори с 360 лечебни заведения.

Според Ананиев много от болниците вече са достигнали минимално заплащане от 950 лв. за медсестрите, както е договорено по КТД. Средното заплащане дори вече се движело между 1100 и 1500 лв. Все пак продължавало да има болници, които не са постигнали минималното ниво, защото изпитват финансови трудности, призна Ананиев.

За да има яснота как върви увеличението на заплатите, от ноември здравното министерство ще качва ежемесечна справка за достигнатите основни и средни брутни възнаграждения в държавните болници, а ако се съгласят, и в общинските.

БСП към управляващите: Защо намалихте парите?

РУМИНА ДИМИТРОВА

“Искаме ясен отговор защо 50-те млн. лв. за заплати на медиците са намалени на 6 млн. лв.” За това настоя депутатът от БСП Георги Михайлов пред журналисти в парламента в четвъртък.

“Вече 6 месеца българското общество е свидетел на справедливите протести на специалистите по здравни грижи, които се издигнаха с няколко основни техни справедливи искания. Ставаме свидетели на два факта, които си противоречат крещящо. С постановление на Министерския съвет от 10 април тази година той отпуска 50 млн. лв. за увеличаване на заплатите на медицинските специалисти в системата”, припомни той. Подчерта обаче, че малко по-късно с “постановление 111 и в параграф 2 цифрата 50 млн. лв. е заменена с 6 млн. лв.”. И се възмути, че управляващите ползвали думите “има 50 млн. лв. в системата” като аргументи защо няма да отпускат още.

“Искаме ясен отговор от министъра на здравеопазването, ако всичко това е истина - какви са причините. От Министерския съвет - какво е неговото отношение към действително огромния и сериозен проблем, който довежда до рязкото изтичане на кадри от страната, и решаването на проблема със заплащането на медицинските кадри”, настоя той.