Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тази кола е намерена в храсти извън пътя.
Тази кола е намерена в храсти извън пътя.

Компанията предупреди във фейсбук клиентите си, те подозират таксиметровата мафия в София

15 електроавтомобила Spark са потрошени само за 3 дни в София, съобщи във фейсбук, компанията, която ги дава под наем.

Според предупреждението до клиентите става дума за масирана и организирана атака. Колите са с изпочупени стъкла и фарове. Други били катастрофирани умишлено.

Столични полицаи са разкрили няколко случая на посегателства, казват от МВР. Задържани са младежи, които са откраднали една от колите. Те разбили стъкло, взели ключовете и я подкарали. След сигнал са арестувани. (Още разкрити случаи - виж в карето долу.) Работи се по останалите, които са заявени в последните дни.

Потребители на услугата пък подозират за атаката над малките електромобили таксиметрови компании, които са преки конкуренти. Дават се примери с отпора на жълтите коли срещу предишната иновативна услуга в транспорта - “Юбер”, която беше забранена от КЗК. От разкритите случаи на посегателства срещу Spark обаче става ясно, че вандалщината е от хулигани и тийнейджъри.

Основни акционери в Spark са латвийската компания “Райд шеър” и българската “еМобилити интернешънъл”. Във втората участва “Алфа финанс холдинг” с основен акционер Иво Прокопиев.

“Извършителите действат организирано, с притеснително чувство за безнаказаност, като интензи9тетът на атаките им расте с всеки изминал ден”, посочват от Spark. От компанията призовават потребителите си да подават сигнали, когато станат свидетели на потрошени коли от бранда или забележат съмнителни лица да се навъртат около колите. От мениджмънта на Spark ще правят и свое разследване по случаите.

Spark влезе на пазара с наем на електромобили през 2017 г. От компанията твърдят, че това е втората вълна на масови посегателства над електрическите коли. Първата била преди година - през есента на 2018 г. Тогава от компанията не повдигнали въпроса публично.

“Сега това е наложително, защото очевидно става въпрос за добре подготвено и организирано престъпление, в голям мащаб, който би могъл да доведе до невъзможност за по-нататъшно предоставяне на услугата за българските ни клиенти”, пишат от компанията.

Тийнейджъри хулигани

задържани за няколко

посегателства

ДИМИТЪР МАРТИНОВ

От тийнейджъри са били изпотрошени 2 от колите на Spark в София, научи “24 часа”. Едната група е от 2 ромчета на по 13 години, а другата е от момчета на 15 г.

Първият вандалски акт бил преди 2 седмици в кв. “Христо Ботев”. Циганчетата се ядосали, че не могат да карат колата на Spark. Затова грабнали камъни и изпотрошили стъклата на автомобила. После влезли вътре и трошили каквото могат. За капак уринирали в колата. Бързо ги заловили, а малчуганите признали всичко. Те са под 14 г. и не могат да носят наказателна отговорност.

Батковците им обаче вече са клиенти на прокуратурата. Трите момчета на по 15 г. вилнели преди седмица в “Подуяне”. И те като по-малките си колеги по съдба се ядосали, че не могат да карат автомобила. Затова го изпотрошили целия и дори се заснели на видео. Криминалистите бързо заловили и тях.

Оказало се, че между двата случая няма нищо общо освен мотива. 15-годишните момчета са подведени под отговорност за унищожаване на чуждо имущество и са на свобода.

Повечето автомобили са със счупени стъкла, огледала и фарове.
Повечето автомобили са със счупени стъкла, огледала и фарове.