Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Недим Генджев
Недим Генджев


Протестно писмо срещу премиера са изпратили до европейските посолства, президента и Върховния касационен съд мюфтии и имами от цялата страна. Повод за недоволството е ангажиментът на Борисов пред турския премиер Ердоган да съдейства за свикване на мюсюлманска национална конференция на 12 февруари. Очаква се на нея да бъде възстановен сваленият главен мюфтия Мустафа Хаджи.
Подписалите се ходжи и имами призовават независимата съдебна система да не допуска изпълнителната власт в лицето на Борисов да се намеси в работата на вероизповеданията и да я накара да извърши престъпление, като проведе "незаконната" Националната мюсюлманска конференция.


Авторите на декларацията в отделно писмо до премиера Бойко Борисов апелират да не се допуска подобно нещо.


Срещу премиера се опълчи и легитимният ръководител на мюсюлманите поред съда Недим Генджев.


В писмо до Главния прокурор и директора на ДАНС Генджев иска да бъдат разследвани ръководителите на Турската агенция за международно сътрудничество и развитие "Тika", която работи на територията на България, и според него е заплаха за гражданския мир. "Свързаното с "Tika" бивше ръководство  на Главно мюфтийство е начело на организация от 2000 души, които се готвят да провокират органите на реда и подготвят саморазправа с нас и масови безредици в страната"- предупреждава Генджев ръководството на ДАНС.


Турция плащала на наши имами

114 имами, назначени от бившия главен мюфтия Мустафа Хаджи, получават заплати от турската държавна фондация "Дианет Вакфъ", твърдят от Главното мюфтийство, позовавайки се на своя проверка. От списъците , с които "168 часа" разполага, е видно, че от всички стотина имами, само  петима са осигурявани по трудов договор с Главно мюфтийство. Останалите получавали парите си от Турция.


"За превеждането на заплатите на български граждани има издадени електронни дебитни карти от турската фондация. Парите са осигурени освен от фондацията и от частни спонсори - турски бизнесмени" - твърдят специалисти от ръководството на Висшия мюсюлмански духовен съвет.


"Парите за заплати, около половин милион лева, не са осчетоводени в никакви документи" - казва експертът по етническите въпроси Николай Панков.