Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Държавата отказва да поеме първите 3 дни болнични, бизнесът също. Решението - никой да не ги плаща?

Да се глобяват пациентите, ако не спазват предписания режим, предлагат пък лекари

Държавата категорично отказва да плаща първите 3 дни болнични, но иска реформа, за да се спрат злоупотребите.

Бизнесът също не иска да продължават да са за негова сметка и оказва натиск за

промяна още

с бюджет 2020

Идеята, сложена на масата за преговори, е да се въведе период на изчакване от 1 до 3 дни, в които никой да не плаща болничните. Това обаче да не важи при тежки заболявания - онкологични, тежки хронични, при операция и пр.

Този вариант за реформа предлагат от Асоциацията на индустриалния капитал в България , която се превърна във флагман на бизнеса по този спор. (Виж долу.)

От АИКБ сочат практиката в ЕС - в близо половината страни членки първите 1 до 3 дни от болничните не се плащат от никого, за да се избегнат злоупотреби.

През последните шест години болничните са скочили двойно, като според работодателите всеки 4-и е на здрав човек. С 30% нараствали пък около официални почивни дни.

Първото предложение от законодателя дойде от парламентарната група на “Воля”. Според проекта ѝ първите три дни трябва да се плащат от НОИ, а не от работодателя, както е сега. То обаче бе отхвърлено от комисията по социална политика на НС, а вчера не срещна подкрепа и на тристранката. На заседанието на социалните партньори всяка страна остана на своята позиция - работодателите подкрепиха предложението, но искат кардинална реформа. Синдикатите скочиха, че това не може да е за сметка на работника.

Основната колизия е какво означава изчаквателен период. Според бизнеса - никой да не плаща. Напротив, след тези 1 до 3 дни шефът плаща пълното възнаграждение за период до 33 дни в различните държави, опонира Ася Гонева от КНСБ. Тази позиция се подкрепя и от КТ “ Подкрепа” (виж интервюто долу).

Социалният министър Бисер Петков обясни, че това предложение

ще натовари

допълнително

бюджета на ДОО

с 200 млн. лв. Същата позиция застъпиха и експертите от финансовото министерство. Тази мярка е крайна, тя не връща към съществуващото преди положение, тъй като в българското законодателство винаги е било регламентирано, че работодателите плащат определен период от отпуска за временна неработоспособност - три или един ден, обясни Бисер Петков защо е против. От думите му стана ясно, че не може да се ангажира дали ще има промяна през следващата година и ако да - в каква посока.

Българската стопанска камара пък иска пълна картина, каквато ще даде въвеждането на електронната здравна карта.

Компромисен вариант според АИКБ бил да не се плащат първите два, следващите два да се поемат от работодателите, а

НОИ да почне

да плаща от 5-ия

ден, което

ще разтовари

бюджета му

Имало и идеи бизнесът да плаща общо 15 дни годишно, а джипитата да изписват болнични за до 7 вместо 14 дни.

На масата са и други предложения - да се договорят различни проценти за обезщетение през първите 3 дни или шефът да дава разрешение за всеки един болничен.

Сред новите идеи е да се анулира болничният, ако пациентът не се лекува у дома или не спазва препоръките на лекаря. “Предлагаме включване на текстове, които определят неспазването на режима и неявяването на контролни прегледи като нарушение, за което пациентът носи отговорност и търпи санкции”, пишат в становището си от Националнато сдружение на общопрактикуващите лекари. Посочените от тях санкции са анулиране на болничния лист и незаплащането му от работодателя и НОИ, обявяване на отсъствието за самоотлъчка, налагане на глоба и пр.

Контролът може да е планов, на случаен принцип или по сигнал на заинтересованите страни, предлагат медиците.

През юли лично премиерът Бойко Борисов предупреди лекарите да внимават, “за да не се стига до арести”. Разпореди и проверка на МВР и прокуратурата за реда на издаването на болничните и спешни мерки, за да спре изтичането на държавни пари.

Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България:

Фалшивият болничен е изгодна кражба, период на изчакване ще я спре

- Г-н Велев, изнесохте статистика, че болничните са се увеличили двойно през последните 6 г. Какво е вашето предложение за реформа?

- Бедствието е наистина огромно. Добре е да се сравним с другите страни в ЕС, където работниците боледуват под 6 дни, в САЩ под 5, а в Турция - по-малко от 3. При нас стигат до 10. Не можем да приемем, че сме три пъти по-болни от Турция и два пъти повече от средното в ЕС. Причината за големия брой болнични е, че това е една безнаказана кражба. Дори при оспорване и отменяне на болнични няма наказание. Средно на година се отменят 3300 болнични в резултат на оспорване, а годишно се наказват средно около 7 доктори. Това при близо 1 млн. съмнителни листа. Виждате, че вероятността да издадеш болничен на здрав човек, да те хванат и накажат е по-малка от това да загинеш в автомобилна катастрофа.

Това е една изгодна кражба, защото почти няма разлика във възнаграждението, ако си бил болен. Всъщност заплатата на “болния” се изработва от неговите колеги, които през това време съвестно си вършат работата,

докато той е на плажа или

бере череши в градината,

или пък гроздето на лозето

Причината е, че процентът на компенсация у нас е много висок и не се облага с данъци. За разлика от повечето страни в ЕС тук няма период на изчакване - време, в което болничните не се плащат. Очевидно е, че решението трябва да се търси в тази посока.

Това, което предлагаме, е първите 3 дни да не се заплащат, но дали ще са толкова, е въпрос на преценка. Но непременно трябва да има такъв период на изчакване, защото иначе ще си остане привлекателна кражба.

Сега, за да не загубят лекарите пациентите си, издават щедро болнични листа, но на чужда сметка.

Разбира се, съществуват и други решения - ограничение на дните в годината, които се заплащат от предприятията. Трябва да има изключения за заболявания, които няма как да бъдат фалшифицирани - операция, туберкулоза, хоспитализация.

- Има предложение личните лекари да имат право да дават до 7 вместо 14 дни. Това ще помогне ли?

- Анализирахме това предложение, но то няма да работи, защото малка част от болничните се издават от джипитата, повечето се издават от ДКЦ-ата и болници. Освен това винаги може да се смени един лекар с друг.

- Не трябва ли обаче наистина първо да се затегнат мерките за издаване на болнични, вместо да настоявате за неплащане на част от дните? Има случаи, когато някой отсъства последователно 40 дни, защото първо е болен от грип, после заради изкълчен крак, следват още 10 за друго заболяване...

- Това е много трудно наказуемо нарушение. Лекарят може да констатира, че пациентът не бил добре по време на прегледа. При проверка след ден пациентът може да се е възстановил. Постоянно говорим затова, че болничните растат главоломно, постоянно говорим

как ще се засили

контролът и няма

нищо като резултат

12 хил. болнични се оспорват годишно, 3300 се отменят, а 7 лекаря се наказват. Когато национален празник се падне в четвъртък, само за петък болничните нарастват с 30%. Крадците растат, а системата насърчава кражбите.

Почтеното решение е да се вземе един ден платен или неплатен отпуск, а не да се вземат три дни болнични от здрави хора. Ако този ден, който осигурява дълъг уикенд по празниците, е за изчакване, тогава няма да има такъв мощен стимул за тази кражба.

- Социалният министър Бисер Петков припомни старо предложение - работодателите да плащат общо 15 дни в годината. Как гледате на този вариант?

- Абсолютно неработещо е. Това значи, че всеки може да открадне 15 дни в годината. То би работило, ако тези дни не са 15, а 3 или 5.

- Синдикатите веднага скочиха и са категорично против, обвиняват ви в нехуманно отношение. Къде ще се търси компромисът?

- Трябва да се търси компромисен вариант в по-комплексно решение на основата на световните практики.

Вече е осветен този проблем и сме наясно, че е бедствие, което задържа икономическия растеж, спира инвестиции - не стига, че няма кой да работи, защото са малко хората по демографски причини, а и на всичкото отгоре отсъстват, когато решат, защото искат да си удължат отпуска или да си приберат реколтата.

Решение по конкретния въпрос може да се намери с привличане и на Министерството на здравеопазването, Асоциацията на личните лекари, социалното министерство и НОИ, ние бихме участвали. Но това

трябва да се направи

бързо, защото бюджетът

вече е почти готов

И ако искаме да имаме решение за следващата година, то трябва да се обмисли и договори сега.

- Искате реформата да е факт още от 2020 г.?

- Абсолютно е необходимо това да се случи. Иначе какво - да се увеличат три пъти кражбите ли?

Ваня Григорова, икономически съветник на КТ “Подкрепа”: 

Предложението никой да не плаща 3 дни е нехуманно - тогава хората имат нужда от лекарства и изследвания

- Г-жо Григорова, ще реши ли проблема с болничните предложението на бизнеса да се въведе период на изчакване до 3 дни, в който никой да не ги плаща?

- Това е антисоциално и нехуманно предложение. Не може точно в периода, когато хората имат нужда от повече подпомагане поради нарасналите разходи за лекарства, изследвания и прегледи, да ги оставим без всякакви средства. Те се позовават на европейска практика, но тя е далеч от това, което описват. В някои страни в ЕС има период на изчакване, но в голямата част от случаите през това време работодателят продължава да изплаща заплатата на 100%. Периодът на изчакване не означава през това време човек да не получи някакви средства, а кога ще се включи осигурителният фонд в изплащането на болничните. Ние

започваме

разговора с

едни фалшиви

новини,

които няма да ни позволят да проведем разумен и ползотворен диалог.

- А идеята НОИ да поеме и първите 3 дни?

- От една страна, това е по-приемливо за работника. Но плащане от НОИ означава или увеличаване на осигурителната вноска на всички ни, или допълване от държавния бюджет, защото парите и сега не достигат. Ако това стане през данъците, пак ние ще плащаме. Значи въпросът, който поставят работодателите, е: “Ще ни освободите ли, така че да поемете всички вие това, което ние плащаме сега?”

- Вие как си представяте реформата?

- Безспорно има сериозно нарастване на взетите болнични през последните години, вероятно част от тях са неистински. Със сигурност има случаи, когато работодателите

карат

работниците

да си вземат

болнични,

и то месеци наред, за да получават заплатите си от НОИ. Има и такива, които вземат листове, за да могат да работят на нивата, но причината е, че при ниските заплати работникът се опитва да си допълни бюджета, за да оцелее. В този случай отново работодателят е проблемът. Не приемам прехвърлянето на вината върху работника или лекаря. Какво да се направи - да има засилен контрол, както е в Европа, където трудно ще си позволиш да излезеш от вкъщи, ако ти е предписано домашно лечение.

- Какъв може да е този контрол?

- В Австрия и Германия например осигурителният фонд е длъжен да направи проверка при искане от работодателя - да изпрати на място човек, който да види дали болният си е вкъщи, или на строежи, плаж и където и да било, вместо да се лекува. Другият механизъм е осигурителният фонд да има право

да поиска второ

мнение

от лекар,

с когото има договор.

Няма защо да откриваме топлата вода, но при тези варианти трябва да назначат още хора в администрацията - значи повече средства за заплати, което работодателите отхвърлят по презумпция. Няма как контролът да се затегне, без да се направят разходи за това. Но бизнесът се бои от увеличаване на данъците върху печалбите му, за да се осигурят тези средства, гледа само кое е в интерес на собствената му банкова сметка, не на обществото.

- А ако джипито дава само до 7 дни, а работодателят поема максимум 15 годишно?

-Това са недомислици. Какво от това, че личният лекар ще дава до 7 дни - нали вътре са пак тези 3, които плащат работодателите. Единственото, което ще се случи, е, че след 7-ия ден човек ще трябва да отиде и на комисия.

А ограничаването на броя дни, които се плащат от работодателите, е вид пазарене. Това не е градивен подход, не сме на Женския пазар. Трябва да има принцип, който да се спазва.

Или решаваме, че продължават да плащат от работодателя първите 3 дни с ощетяващите за работника 70% обезщетение (защото, ако се плащат от НОИ, трябва да са 80%), или пристъпваме към изграждане на сериозна мрежа за контрол, каквато има по света. Няма причина да си измисляме половинчати мерки. Неработещи реформи има от 30 г., време е да спрем брауновите движения.