Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимката според някои специалисти подсказва, че в групата е имало конфликт за неуредици около похода.
Снимката според някои специалисти подсказва, че в групата е имало конфликт за неуредици около похода.

Люда описва флирта си със случайно срещнатия геолог “Брадата”, а сред малкото неща записани от Рустик, са думите на песента "Отело"

Патоанатомите скриват пробите, взети от 4-те тела, така завинаги остават съмненията дали в кръвта им не е имало алкохол, отрова или допинг, замъгляващ съзнанието

Имало ли е конфликт в групата на Игор Дятлов? "168 часа" проучи дневниците на туриститe и в тях има някои моменти, потвърждаващи, че не всичко в екипа е било наред.

В един от дневниците е отбелязано, че групата е била възмутена от демонстративния мързел на Люда:

"Люда бързо се умори и седна до огъня. Ник Тибо смени дрехите си. Започна да пише дневник. Законът е, че докато не се свърши цялата работа, не се приближавате до огъня. И така те имаха дълъг

спор за това кой

ще шие палатката Най-н4акрая Тибо се отказа и взе иглата. Люда продължи да седи. И ние зашихме дупката (а имаше толкова много работа, че беше достатъчно за всички освен за двама и Люда. Момчетата са страшно възмутени."

В дневника си на 25 януари Люда отбелязва, че "Женка отново се караше. Той продължава и продължава. ... Но въпреки това

Юрка все още е добронамерен човек, поне съдейки по поведението му".

На 26 януари в някаква казарма групата се среща с геолога Огньов (Евгений Венедиктов). Според описанието на Люда той е на 27 години, с дълга червена брада, но е най-интересният сред мъжете. Според мъжете той бил най-добрият познавач на Северен Урал.

"Особено запомнящ се сред всички е Огньов с червената брада и прякора Брадата - пише Люда. - По принцип много рядко има такива хора в такава дупка. Истински романтик, геолог и като цяло много развит."

Ден по-късно, на 27 януари, тя пише, че е разговаряла с Огньов (Евгений Венедиктов): "Той знае много и

с него е интересно, сега той говори за това къде отиваме и такива неща. Той по мое мнение е най-интересният обект тук. Има толкова дълга червена брада, въпреки че е само на 27 години, изглежда по-възрастен." След което Люда на шега споделя пред Валя, която свирела на китара, че харесва Огньов. "... Изглежда, това е последния път, когато чухме толкова нови нови песни. Но се надяваме, че Рустик ще се справи с предизвикателството", завършва разказа си за деня Люда. Тук не е ясно дали

Рустик трябва

да научи още нови песни,

или има предвид, че с него е имала някакъв романс, който с появата на червенобрадия геолог приключва.

Случайно или не в тетрадката си Рустем Слободин е записал дума по дума текста на песента "Отело", пресъздаваща

любовта му към Дездемона

Освен това ден по-късно нещо в маршрута, провизиите и лагерите на групата много сериозно се е объркало. Причината е, че на 28 януари Зинаида Колмогорова отбелязва: "Легнахме да спим. Игор (Дятлов - бел. ред.) беше груб през цялата вечер, просто не можах да го позная. Трябваше да спя на дървата близо до печката."

В един от дневниците, които се приписват на Колмогорова, но не е доказано, че е неин, за 30 януари пише: "Доброволците" Колеватов и Тибо повтарят задълженията си като наказание за забавянето на групата вчера, отне много време, за да запалят огън."

Възможно ли е конфликт в групата да е прераснал в масово сбиване, довело до смъртта на младежите?

Според патолога Едуард Туманов версията е напълно възможна. Той не изключва екипът на Дятлов да е участвал в

бой помежду си или с външни лица

След като се запознава с протоколите от смъртта, криминалистът заявява, че членовете на групата са претърпели наранявания

ден или два преди да настъпи смъртта им. Става дума за ожулвания, синини, обичайни при удари с тъпи предмети: юмрук, клон или нещо друго. При огледа е установено, че по лицата и ръцете на младежите има драскотини, покрити с коричка, натъртвания, които вече са станали зелени, доказващо, че са получени преди смъртта.

Какви са следите, открити при някои от телата, четете в хартиеното издание. 

Геологът Евгений Венедиктов - Брадата
Геологът Евгений Венедиктов - Брадата
Люда и Зина заедно с част от момчетата от групата на Дятлов.
Люда и Зина заедно с част от момчетата от групата на Дятлов.