Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Преди години създателят на “P.S. Някой трябва да плати” изоставя ритъма на столицата, за да заживее в Руен с жена си и сина си

2001 година. Майкъл, опитен агент на P.S. (Personal Solutions – бел. авт.), е част от мащабна компания с официална и неофициална дейност - издирването и наказването на високопоставени членове на комунистическите партии от бившия Източен блок.

В същото време Майкъл /от вече отминало време/ е бил съвсем различна личност. Човек, който получава предложение да съдейства за залавянето на бивш агент на Държавна сигурност. Става въпрос за “фараона”, откраднал стотици милиони с финансова пирамида и избягал на екзотичен остров с нова самоличност. Майкъл има личен мотив за възмездие срещу него.

Драматичният конфликт се долавя в умелото преплитане на действието, развиващо се паралелно в двете времеви линии. А как ще ескалира това шпионско криминале... трябва да чуете, за да разберете. Наострете слуха си за първия български аудиосериал “P.S. Някой трябва да плати”, създаден ексклузивно за Storytel България от Богдан Русев. Историята е разказана с гласа на телевизионния водещ Павел Владимиров.

Русев е творец с богат опит. Автор е на разкази, повести и книги-игри под псевдонима Робърт Блонд. Бил е редактор в сп. “Егоист”, преводач, криейтив директор в няколко рекламни агенции, сценарист. Преди години със съпругата му решават да заменят столичния забързан ритъм с идилията сред природата и да заживеят със сина си в пловдивското село Руен.

- С какво ви провокира първият български аудиосериал, чийто автор сте, при вашия опит в писането, преводите и рекламата?

- С възможността да създам една добра история за една по-различна публика. Колкото до преводите и рекламата, иска ми се да вярвам, че опитът ми в различни формати ме прави по-добър автор.

- Колко време работихте по него? Като към какво подходихте - писане на книга или на сценарий?

- Около девет месеца - от одобрението на сюжета от Storytel до предаването на последния епизод. Работният процес беше много интересен и полезен за мен, защото на всяка крачка от него имах възможността да се възползвам от техния международен опит в продуцирането на аудиосериали и трябваше да защитавам собствените си идеи. Сигурен съм, че по този начин крайният резултат е много по-добър от книгата, която бих написал сам.

- Защо и как решихте историята да е именно шпионско криминале в стила на “Бандата на Оушън”, “Мисията: невъзможна”, “Джеймс Бонд”?

- Обожавам такива истории. Още от дете чета много повече "жанрова", отколкото "сериозна" литература. Смятам, че за един български автор е много по-голямо предизвикателство да напише такава история в "холивудски" стил, отколкото поредната псевдофилософска историйка за живота.

- Според вас как ще бъде възприет "P.S. Някой трябва да плати" от почитателите на аудиочетивата?

- Надявам се, че ще бъде възприет от първия до последния епизод. В този формат това е единственият начин да бъдеш сигурен, че историята ти наистина е интересна. Сюжетът в “P.S. Някой трябва да плати” е изключително вълнуващ. Развива се паралелно в две времеви линии - в миналото и настоящето.

Премиерата на сериала беше в рамките на специалната изложба “Сцени, които оживяват”. Експозицията ще бъде със свободен достъп за посетители до края на седмицата (29 септември) в бар K.E.V.A.
Премиерата на сериала беше в рамките на специалната изложба “Сцени, които оживяват”. Експозицията ще бъде със свободен достъп за посетители до края на седмицата (29 септември) в бар K.E.V.A.

- Обстановката и ежедневният ви ритъм в село Руен стимулират ли ви творчески?

- О, да. Нямам какво да добавя към клишетата за тишината, чистия въздух и смисъла на живота в село с по-малко от 100 постоянни жители.

- Какво ви липсва от столицата, откакто със съпругата ви Зорница решихте да напуснете София и да заживеете на село? И двамата сте градски тип хора.

- Не ми липсва нищо, което да не мога да си набавя с едно пътуване до София за уикенда.

- Промени ли ви и как смяната на средата?

- Лично на мен ми помогна да се съсредоточа върху нещата, с които наистина искам да се занимавам.

- Като бивш творчески директор на рекламна агенция как бихте промотирали сега с едно-две изречения вашия нов живот, така че да вдъхновите и други ентусиасти, които още се колебаят?

- Предпочитам да оставя всеки сам да стигне до това решение, когато е готов за него.

- Бихте ли се върнали към градския живот заради сина ви Вихрен един ден?

- Разбира се.

- Какво се случва с Робърт Блонд? Бихте ли написали нещо отново с този псевдоним?

- Винаги ще бъда благодарен на Робърт Блонд за това, което ми даде и продължава да ми дава. През последните няколко години написах две нови книги-игри с този псевдоним, както и един фантастичен роман за супергерои. Не изключвам възможността това да се случи отново, ако се появи друго подобно предложение.

- Какво четете на вашия син?

- Енциклопедии с капачета и големи, по правило квадратни книги с твърди корици, красиви илюстрации и интересни истории: “Диво” на Емили Хюз, “Островът на дядо” на Бенджи Дейвис, “Патилата на метлата” на Джулия Доналдсън, Poppy and the Blooms на Фиона Удкок.

Сцени от “P.S. Някой трябва да плати“ оживяха в арт инсталация.
Сцени от “P.S. Някой трябва да плати“ оживяха в арт инсталация.