Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На 19 септември движението "Ансар Аллах" (бунтовниците хуси) в Йемен заплаши да атакува големи градове в Обединените арабски емирства, включително Абу Даби и Дубай, след масирания удар с дронове срещу най-голямата петролна и газова рафинерия в Саудитска Арабия Saudi Aramco, коЙто принуди кралството да съкрати добива на нефт повече от два пъти.

"За първи път искаме да съобщим, че има десетки градове в списъка ни с цели в ОАЕ, включително Абу Даби и Дубай, които могат да бъдат атакувани по всяко време, ако Рияд не прекрати бомбардировките в районите", заяви говорителят на хусите ген. Яхия Сария пред "Ал Джазира". Ден по-късно ръководителят на Висшия политически съвет на "Ансар Аллах" Мехди ал Машат призова "всички страни, участващи във войната, да продължат към

истински

преговори,

които ще доведат до всеобщо национално помирение". Говорител на Европейския съюз заяви, че смята за важно изявлението на йеменските бунтовници. "Изявлението, направено от движението "Ансар Аллах" на 20 септември за прекратяване на военните действия срещу Саудитска Арабия, е много важна стъпка. Европейският съюз винаги е бил на мнение, че конфликтът в Йемен няма военно решение и затова спешно са необходими мерки за деескалиране на конфликта", се казва в изявление, публикувано на уебсайта на външната служба на ЕС.

Коалицията, водена от Саудитска Арабия и ОАЕ в Йемен< е под

безпрецедентен

натиск

от международната общност да прекрати участието си във войната, пише в. "Гардиън". След намесата на коалицията през 2015 г. в Йемен има тежка хуманитарна криза. Правозащитни групи твърдят, че до

56 000 души са

били убити,

половината от 28-милионното население гладува и страната страда от най-тежката епидемия от холера в съвременната история.

Кои са хусите и защо конфликтът е в безизходица? Йеменските бунтовници хуси, подкрепяни от Иран, са членове на съпротивително движение, родено като опозиция срещу религиозното влияние на Саудитска Арабия.

Движението е създадено през 90-те години от Хюсеин Баредин ал Хуси, член на йеменското малцинство Заиди Шиа, което представлява около една трета от населението. Хюсеин е убит от йеменски войници през 2004 г., а движението сега се ръководи от брат му Абдул Малик.

Заидите, някога мощна сила в Северен Йемен, останаха настрана по време на гражданската война през 1962-1970 г., а след това бяха поставени в изолация през 80-те години на миналия век, когато салафистките сунитски идеали навлязоха през границата със Саудитска Арабия. В отговор духовниците на Заиди започнаха да военизират своите последователи срещу Рияд и неговите съюзници, пише в. "Гардиън". Движението получи подкрепа от

шиитите в Йемен,

изморени от корупцията

при дългогодишния авторитарен президент и съюзник на Саудитска Арабия Али Абдула Салех, особено около събитията на 11 септември и американското нашествие в Ирак. През 2012 г. след масовите протести и няколко опита за покушение Салех подаде оставка и хусите като една от единствените революционни групи с военен опит придобиха контрол над територия извън техните северни части.

Лозунгът на хусите е:

"Бог е велик,

смърт на Америка, смърт на Израел

проклятие за евреите, победа на исляма." Те не са заявили политически цели за управление на Йемен, въпреки че в момента контролират както Сана, така и Ходейда, пристанищен град на Червено море, през който минават 80% от вноса на страната. След като превзеха столицата Сана през 2015 г. и принудиха избрания президент Хади да избяга, правителството на Йемен в изгнание помоли своите съюзници - Саудитска Арабия и ОАЕ, да започнат военна кампания за прогонване на хусите. Миналия декември хусите убиха Салех, след като разбраха, че е на път да се съюзи отново с ръководената от Саудитска Арабия коалиция. Смъртта му допълнително дестабилизира хаотичната командна структура на движението. По време на войната хусите са обвинявани в изтезания и убийства на журналисти и критици, пресичане на хуманитарната помощ, използване на гражданска инфраструктура като щит за военна дейност и преследване на еврейските и бахайските малцинства в страната, пише "Гардиън".

Връзка с Иран

Хусите твърдят, че тактиката им е моделирана по примера на съпротивителните движения в Латинска Америка, както и на проиранската шиитска групировка "Хизбула" в Ливан, с която имат очевидна близост. И "Хизбула", и Иран увеличиха доставката на оръжия, ракети, военна подготовка и средства за хусите от 2014 г. като част от тактика за изтощаване на противника си Саудитска Арабия, която е принудена да харчи милиарди за военни цели за конфликта в Йемен. Въпреки това степента на влияние на Техеран върху процесите на вземане на решения на хусите е неясна. Според "Гардиън" те са действали срещу съветите на Иран на няколко пъти по време на войната, включително срещу искането на Иран през 2015 г. да не поемат контрол над столицата Сана.

Мислят ли да се откажат хусите от войната, четете в печатното издание на "168 часа".