Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Реджеп Тайип Ердоган. Снимка РОЙТЕРС
Реджеп Тайип Ердоган. Снимка РОЙТЕРС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес на сесия на Общото събрание на ООН, че Турция не може сама да понесе тежестта на сирийските бежанци, и повтори призива за създаване на зона за сигурност в Североизточна Сирия, предаде ДПА.

Турция може да препрати един до два милиона сирийски бежанци в тази зона, каза Ердоган. Той призова и за "мирен коридор", широк 30 и дълъг 480 километра, като добави, че в зоната може да бъдат преместени 3 милиона бежанци, ако тя бъде разширена до Деир аз Зур и Ракка в Сирия.

Ердоган отново предупреди, че ако "зоната за сигурност", планирана заедно със САЩ, не бъде установена до края на септември, Турция ще трябва да приложи "собствени планове за действие".

Ердоган призова още за реформиране на Съвета за сигурност на ООН, предаде ТАСС.

"Отново заявявам, че светът е повече от пет /държави/. Отдавна е дошло време за преразглеждане на подходите, реформиране на организациите и правилата. Трябва незабавно да се направят кардинални реформи в дейността на Съвета за сигурност на ООН, за да се постигне справедливост на международната арена", каза турският президент.