Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Този вид домашен текстил е изключително важен детайл от цялостното излъчване на помещението. Можеш да избереш пердета в цвят, който контрастира на стените или пък такива, които да бъдат нежен фон на основния цвят на стаята.

Разлика между пердета и завеси

Обикновено пердетата са от леки и прозрачни материи като тюл, памук, лен, коприна и органза. Пропускат светлината, но я смекчават достатъчно, за да не дразни очите.

Завесите са плътни и тежки, защото се изработват от материали като от кадифе, полиестер, памук или плюш. Те не пропускат дневната светлина или нощните градски светлини в стаята и действат като топло- и звукоизолатор.

Как да избереш според интериора

Тежките завеси са отлични за спални, а пердетата - за хол и кухня. Подходящ избор за детски стаи са леките материи, защото се поддържат лесно и така събират сравнително по-малко прах.

Големите шарки не са подходящи за малки стаи и обратно – малки шарки не изглеждат добре в големи и просторни помещения. Икономична идея е да се използват завеси от дебел плат, а леките пердета да се сменят според сезона – така помещението ще изглежда различно поне два пъти в годината. Светлоизолиращите завеси или т.нар. Black out са най-ефективното решение за блокиране на светлината. Те са най-подходящи за спалнята и са отличен начин за защита на мебелите и килимите от повреди, причинени от слънцето. Ако не искаш да закриваш гледката през прозорците и си в настроение за по-разчупена визия, винаги може да сложиш ресни.

Как да избереш според материята

Тежките коприни и кадифето са по-дебели и осигуряват по-формален вид. Тези материи обаче трябва да се поддържат, чрез химическо чистене. Ако търсиш опцията с по-лесна поддръжка, потърсиш платове, направени от памучни, сатенени или вискозни смеси, които могат да бъдат изпрани в пералната машина и сушилнята. Смесите от памук и вълна пък са универсални – такива завеси осигуряват свеж вид, който може да бъде по-формален или небрежен, в зависимост от избраните шарки и цветове.

Размери

Размерите се определят според дължината на корниза. Минималната ширина е 1,5 пъти дължината на корниза, а максималната (за по-леки и лишени от шарки материи) е не повече от 3 пъти. Дължината на също изисква добро обмисляне и задължително се определя след монтажа на корниза. Дългите до пода завеси са подходящи за големи стаи с високи тавани – те зрително намаляват обемите, също като тъмните цветове. Ако под прозореца ви има радиатор, задължително завесите да са къси и е добре да са на около 10 см над радиатора.

За корнизи с дължина над 2 м трябва да предвидиш един допълнителен трегер в средата. При кръгъл корниз остави една халка между накрайника и трегера, за да може пердето да са закрепи открай. Добре е да предвидиш по една халка на всеки 10 см от ширината.