Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тайно експериментално лечение в подземна лаборатория, оборудвана с извънземни технологии. Невиждана до този момент хирургична интервенция, която е по-силна от магия или религиозно чудо. Той вече отвори очи и всеки момент ще направи първите си осъзнати крачки от 6 години насам. Невероятно! Изключително! Извънредно!

Пациентът отвори очи и разпозна близките си! Гледахме заедно с него Формула 1!

Това са само малка част от сензационните заглавия, които заляха публиката след новината за постъпването на Михаел Шумахер във френска болница. В модерното лечебно заведение петкратният световен шампион във Формула 1 беше поет от светилото в сърдечната хирургия Филип Менаше. Той е автор на революционна терапия със стволови клетки.

Стотици авторитетни издания от цял свят се надпреварват да гадаят с какво точно ще помогне д-р Менаше на Шумахер. По-непредпазливите дори пророкуват, че след прилагането на терапията Пилето има шанс да излезе от будната кома. Само и единствено "168 часа" се свърза със световноизвестния френски специалист, който обясни подробно какво точно представлява неговата терапия със стволови клетки.

Откакто през 2013 г. световноизвестният спортист падна на ски пистата и удари главата си в камък, медиите неистово се опитват да се докопат до някаква достоверна информация за неговото състояние. Опитите им също се удряха в остър камък. Съпругата му Корина превърна в истинска крепост швейцарското имение, в което живее с мъжа си. Само тя, децата, неколцина приятели и скъпоплатен болничен персонал имаха достъп до него. Специалистите в бели престилки още в началото подписват договори, според които ги чакат затвор и космически глоби, ако си отворят устата. И те не го правят. Липсата на каквато и да е информация подтиква журналистите да фантазират или да карат други хора да говорят врели-некипели.

През тези 6 години какви ли не лекари се изредиха да дават прогнози, които след това сами отричаха. Шумахер ту се събуждаше, ту бе на смъртно легло. Ту се любуваше на красивата гледка през френския си прозорец, ту беше обявяван за жив зеленчук, който съществува в някакво пространство между живота и смъртта и никога няма да се върне в нашия свят.

Сегашното му извеждане от непревземаемото за папараците семейно имение също е повод за развихрянето на медийна истерия. В Париж топрепортери получават информация, че пилотът ще бъде докаран с хеликоптер, който ще кацне в близост до луксозната болница. Екипи на вестници и телевизии буквално блокират района.

На всеки ъгъл е "монтиран" човек с камера, който се надява да направи удара на живота си. В крайна сметка хеликоптерът с ценния пътник не пристига в предварително обявения час. Ловците на сензации са разочаровани. И все пак някои успяват да видят нещо, но то е крайно недостатъчно за любопитните читатели и зрители.

"Видях раздвижване в болницата, когато пристигна поредната носилка. Но тя беше доста по-различна от всички останали. Приличаше повече на скафандър. Невъзможно беше да се види каквото и да било от пациента", разказва журналистът на в. "Паризиен" Ронан Фулгоас. Неговото издание претендира, че е дало най-достоверна информация за пристигането на Шуми в болницата и за последвалата работа на кардиолога Филип Менаше. Истината е, че репортерът Фулгоас има професионалния късмет единствено да регистрира пристигането на ВИП пациента.

Всички други подробности отново са засекретени.

Бодигардове блокират входовете към част от болницата. Лекари, сестри, санитари и чистачки са заплашени от най-строги санкции, ако контактуват с медиите. Никой не излиза с името си да каже нещо конкретно.

Семейството на Шуми очевидно не смята за нужно да задоволи огромния обществен интерес. Напротив, Корина Шумахер хвърля луди пари, за да изгради непроницаем купол около своя съпруг. В първите месеци и дори година-две след инцидента мнозина се опитаха да проникнат максимално близо до Шуми и да го снимат с идеята да спечелят много пари. Всички те се сблъскаха с кордон от частни гардове и други мерки за сигурност, които предлага съвременната наука и техника. Стотици пожелаха да направят интервю с жената на пилота само и само да изкопчат някаква информация. Тя безцеремонно отхвърля офертите и в края на всяка година пуска горе-долу едно и също съобщение до медиите, което гласи: "Полагаме всички необходими грижи за нашия скъп Михаел.

Молете се за него!

Нищо чудно, че толкова легенди и митове се родиха през това време и като изящна паяжина изплетоха една почти приказна история. По този свят има хора, които продължават да вярват, че Шумахер един ден ще отвори очи, ще се усмихне на своята болногледачка и ще попита какво има за закуска. Подобни фантасмагории завладяха сравнително наскоро публичното пространство след едно непремерено изказване на президента на Международната автомобилна федерация Жан Тод. Навремето, докато беше шеф на "Ферари", той създаде близко приятелство с големия шампион. След нелепото злощастие в планината Тод остана един от малкото, които бяха допускани в дома на Шуми.

"Михаел отбелязва прогрес във възстановяването си. Винаги съм бил внимателен с подобни изявления, но този път знам за какво говоря. Гледахме заедно последното състезание от Ф1 в дома му в Швейцария. Той е в добри ръце, суперспециалисти се грижат за неговия прогрес. Михаел не се е предал, бори се, а аз съм оптимист", заяви един ден Жан Тод и буквално взриви социалните мрежи. Старото куче в света на моторните спортове явно осъзна какви ги е надробил и много бързо смени плочата:

"Нашето приятелство никога няма да бъде същото. Просто вече я няма комуникацията отпреди", промени изцяло своята позиция Жан Тод, убивайки надеждата, че чудото е възможно. Сега мнозина се питат дали медийното затъмнение няма да бъде разпръснато. Все пак Шуми е в Париж, където дебнат най-добрите хиени в занаята. Дали пък някой няма да се добере до леглото му, за да се увери с очите си в какво състояние е човекът, който преди години беше символ на физическа мощ и просперитет?

Отговорът почти със стопроцентова сигурност е "не". Няма кой да пробие бетонната преграда.

Корина Шумахер твърде дълго играе тази игра и няма причина точно сега да допусне пробив в сигурността. По-интересният въпрос е защо съпругата на Михаел е готова едва ли не да посвети остатъка от живота си на мисията да опази в тайна истинското състояние на мъжа си. Дали пък не беше по-лесно да излезе пред всички и да каже какво се случва с най-близкия й човек, за да предизвика невиждан интерес, който след това да отшуми и всички да продължат нататък?

Както вече стана ясно, тя не дава интервюта и няма намерение да се оправдава за своите решения. Вероятно тази битка на Корина с хорското любопитство й дава сили и за другата битка - да живее с човек, чието тяло функционира, но съзнанието е напуснало обвивката.

На 3 януари тази година Михаел навърши 50. Навръх рождения му ден съпругата му прати писмо до медиите, в което благодари на всички за подкрепата. "Моля, разберете, че ние следваме желанията на Михаел и държим темата за здравето му далеч от публичността", се казваше още в писмото. Така много елегантно госпожа Шумахер обеща на останалия свят да продължи битката поне докато нейното съзнание си е на мястото.