Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НА БАРИКАДАТА: Гюнер Сербест (с очилата) подкрепя бунта на колегите си тютюнопроизводители.
НА БАРИКАДАТА: Гюнер Сербест (с очилата) подкрепя бунта на колегите си тютюнопроизводители.

ДПС яхна протеста на тютюнопроизводителите от последните седмици.

На барикадата заедно със земеделските стопани застанаха шестима депутати от движението. Най-активният по време на блокирането на международния път Е 80, е народният представител Гюнер Сербест.

Проверка на “168 часа” в Сметната палата установи, че освен политически дивиденти за партията, Сербест гони и лични бизнес интереси от протеста. Години наред депутатът от ДПС е сред най-едрите производители и търговци на тютюн в Хасковския регион.

Само за 2009 година регистрираният като земеделски производител депутат е декларирал близо

400 хиляди лева доход

Основният дял от тези пари са от производство и продажба на тютюн.

Жители на Стамболово, където Сербест е кмет, преди да влезе в Народното събрание, разказват, че той е най-големият играч в тютюнопроизводството в региона. Години наред депутатът, който оглави тазгодишния бунт на тютюнопроизводителите, е сред най-големите получатели на субсидии от “Фонд Тютюн”. Гюнер Сербест печели и от преки плащания за обработвана площ, както и проекти по САПАРД. В парламента депутатът от ДПС е и член на комисията по земеделие, което е пряко свързано с бизнеса му. Преди да пристигне в София, Сербест си купува 92 кв. м апартамент в Студентския град за 50 хил. лева. Толкова е само последният транш от “Фонд Тютюн”, който получава от държавата.

Хиляди дребни тютюнопроизводители

излизат на протести

в последните седмици, като на един от тях се стига и до безредици и намеса на жандармерията. Те не са съгласни с ниските изкупни цени на тютюна за реколта 2010 и със спирането на субсидиите от държавния бюджет. За разлика от протестиращите, които обработват по 7-8 декара тютюн и изкарват дребни суми от реколтата за прехрана, Гюнер Сербест работи далеч по-мащабно. Според декларацията му пред Сметната палата през 2006 г., когато още е кмет на Стамболово, депутатът печели 120 хиляди лева от тютюн. Сербест успешно съвместява кметуването със земеделския бизнес, защото през следващата година продава продукция за 100 хиляди и усвоява субсидии от “Фонд Тютюн” в размер на 42 хил. лв. През 2008-а доходите му от земеделие са 200 хил., а през 2009-а - 400 хиляди. През годините за всеки килограм тютюн Гюнер Сербест усвоява субсидии, за които протестиращите заедно с него обикновени земеделци могат само да мечтаят. Според местните депутатът от ДПС контролира и складовете за изкупуване на тютюн в региона на Стамболово. Половината от родата на Сербест също са заети в този сектор, освен че заемат ключови места в общинската администрация.

Братът на депутата Мухлис е председател на общинския съвет и крупен тютюнопроизводител.

Съпругата му Севгинар държи бензиностанции и неизменно

печели обществените поръчки

за доставка на гориво в региона. Освен това дълги години бизнес дамата е и шеф на дирекция “Инвестиционна политика” в общината, която се управлява от мъжа є. Тя също пазарува поземлени имоти, като миналата година съпругът є е забравил да декларира 51 дка, които жена му е купила от общината, където работи. Фирми на роднини на Гюнер Сербест неизменно печелят обществените поръчки за ремонти, доставки и услуги към общинските предприятия в Община Стамболово.

 

Правителството отстъпи

ДЪРЖАВАТА ще изплати 70 милиона лева помощи на тютюнопроизводителите през тази година, въпреки че Европейският съюз вече не дава пари за този сектор.

На 31 януари финансовият министър Симеон Дянков е домакин на среща между ДПС и земеделския министър Мирослав Найденов.

“Изплащането на държавната помощ за тютюнопроизводителите няма да бъде обвързано с изпълнението на държавния бюджет за 2011 година” - категорични са от ДПС въпреки настояването на Дянков за обратното преди време.

С изпълнението на исканията на тютюнопроизводителите за помощи за реколта 2010 се очаква блокирането на пътища с участието на депутати от ДПС да се преустанови.

 

Гюнер Сербест:

Всичко съм декларирал

 

- Г-н Сербест, подкрепихте протеста на тютюнопроизводителите заедно с още 5-има депутати от движението. Щяхте ли да го направите, ако не беше решението на ЦОБ и ПГ на ДПС да ви изпрати на място?

- Тютюнопроизводителите не протестират заради едно или друго решение на БСП, ДПС и други партийни централи. Те протестират, защото разходите за производство не се покриват от занижените изкупни цени. Всяко семейство е на загубa между 1000 и 2000 лв. Много е удобно протестите да се представят като политическа провокация, но това не е вярно. Има реални проблеми и правителството трябва да ги реши. Ще има ли още протести, зависи от това дали правителството ще изпълни поетите ангажименти. Хората протестират, защото са обезверени. Защото за първи път им се отказват национални доплащания, които ние им осигурявахме.

- Освен депутат, вие сте и крупен тютюнопроизводител. По политическа линия ли подкрепихте протеста, или като човек от този бранш?

- Аз съм регистриран земеделски производител. През годините съм отглеждал и тютюн. Произведените между 7 и 10 тона тютюн на година едва ли ме правят крупен тютюнопроизводител.

- Какви доходи сте придобили през последните 5 години от производство и продажба на тютюн?

- Всичките ми доходи са декларирани по надлежния ред, включително и пред Сметната палата.

 

Иван Петров, депутат от ГЕРБ

 

8 години управляваха земеделието и нищо не направиха

- Г-н Петров, опита ли се ДПС да яхне протеста на тютюнопроизводителите?

- Митингът на Горски Извор показа, че ДПС се опитва да играе с чувствата и страховете на хората в този регион. 8 години управляваха земеделието и не направиха нищо за този сектор.

- Присъствието на Гюнер Сербест на протеста адекватно ли беше, при положение че е крупен тютюнопроизводител, който печели милиони от продукцията си?

- Сами отговорихте на въпроса, не се налага да обяснявам. След като е тютюнопроизводител, той да каже дали гони личен, или политически интерес с присъствието си там. ДПС оглави политически този протест. Опитаха се да внушат на хората колко е лошо правителството на ГЕРБ. Миналата година 116 милиона се дадоха на тютюнопроизводителите, сега ще се дадат още 70 милиона, а предишни техни министри не направиха нищо в тази насока.