Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НЕЗАКОННО: Според ДНСК високият зид на сарая е построен без разрешително.
НЕЗАКОННО: Според ДНСК високият зид на сарая е построен без разрешително.

СЪДЪТ окончателно поряза собственика на Боянските сараи “Делта Епсилон” и реши окончателно, че барбекюто на Доган трябва да бъде съборено.

Причината е поправка в закона, който не позволява на фирмата да обжалва заповедта за разрушаване на барбекюто.

Фирмата, която е собственик на Догансарай в Бояна, дълго време води дела срещу ДНСК за премахване на незаконните постройки в обителта на Сокола. Оказва се, че са безсилни пред решенията на парламента и съда. От ДНСК вече здраво стягат болтовете на багери, които ще рушат бариерата, оградата и барбекюто на Доган. Те са обявени за незаконни постройки с акт от 2009 година, а промяна на закона за устройство на територията от края на 2010 сочи барбекюто за строеж 6-а категория, за които

не се допуска обжалване

пред Върховен съд.

“Очевидно ще събарят. Не знам какви действия ще предприемат от Дирекция “Национален строителен контрол”. Може да се даде възможност на жалбоподателя сам да отстрани нередностите. Дали ни харесва, или не, така е решил съдът. Може да обжалваме и извън страната, но не съм упълномощен да коментирам това” - казва пред “168 часа” адвокат Александър Краварски, който защитава интересите на “Делта Епсилон” в съда по казусите с незаконните постройки в сарая.

“168 часа” се свърза с Красимир Дюлгеров, който е един от акционерите на “Делта Епсилон”. От негово име са и жалбите до съда против заповедите на ДНСК за събаряне на барбекюто, бариерата и оградата на Боянския сарай.

“Разбирам, че добрата новина е лошата новина, но какво да коментирам. Излишно е” - отсича Красимир Дюлгеров.

На 1 февруари тази година последна инстанция на Върховния административен съд постановява, че фирмата собственик на сарая, повече не може да обжалва

актовете за разрушаване

Сагата “Барбекю” започва през август 2009-а, месец след падането на тройната коалиция от власт. Проверката на ДНСК в обителта на Доган установява съществени нарушения. КПП-то, оградата и барбекюто в имота нямат документация и са изградени без издадени разрешения за това.

В ревизионния акт на строителния надзор пише, че предишният собственик на имота, фирма “Акома”, е изградила барбекюто, оградата и КПП-то незаконно в периода 2002 - 2003 година. След това имотът, в който живее лидерът на ДПС, е прехвърлен на фирма “Делта Епсилон”, при която

идва проверката

на ДНСК. И двамата собственици на сарая се свързват с обръчите на Доган. Шеф на “Акома” е Кирилка Ангелова, която по време на строежа е секретар на ДПС сдружението на общините “Толерантност”. Името є се свързва и с афери в Държавния резерв заедно с това на Мирчо Циганина.

Новият собственик

на сарая, който обжалва заповедите за разрушаването на незаконни постройки в сарая, е “Делта Епсилон”. Там акционери са Красимир Дюлгеров и Румен Асенов. Последният е и шеф на строителната фирма, която изгражда Боянския сарай, както и баща на правната съветничка на Георги Първанов Анюта Асенова. След заповедите на ДНСК за разрушаване на барбекюто, КПП-то и оградата, “Делта Епсилон” завежда 3 административни дела за отмяна на заповедите за всяка от установените незаконни постройки. Делата първо минават в Административния съд в София. Магистратите категорично отхвърлят жалбите на “Делта Епсилон” на първата инстанция. Собствениците на Догансарай продължават битката за рахата на Сокола и пред Върховния административен съд. В жалбата си до Върховния съд “Делта Епсилон” дори правят намек за

тенденциозно отношение

спрямо тях, предвид добилата публичност сграда, в която живее Ахмед Доган.

Така и Върховният административен съд започва да гледа делата против заповедите за премахване на барбекюто.

Междувременно една незначителна промяна в Закона за устройство на територията реже възможностите на “Делта Епсилон” да обжалват пред ВАС. Поправката “Барбекю” е гласувана в парламента през октомври 2010-а, точно когато “Делта Епсилон” внасят жалба пред Върховния съд, но тя

вече е безсмислена

и месец след заканата на премиера Бойко Борисов, че ще бутне барбекюто на Доган. Според поправката барбекюто, оградата и КПП-то попадат в категория, за която обжалванията пред първа инстанция на съда са окончателни. Според адвокат Краварски тази поправка в закона също е тенденциозна. Така върховните магистрати отказват да гледат делото на “Делта Епсилон” против решението на ДНСК. По този начин важи определението на Административния съд, който потвърждава заповедта на ДНСК да се премахнат постройките в сарая.

В протокол на Върховния административен съд по делото за премахване на оградата от 24 януари прокурорът и юрисконсултът на ДНСК също пледират, че жалбата на “Делта Епсилон” е

недопустима

както съдът определя седмица по-късно. Причината е промяната в закона и категоризацията на барбекюто. Така от общо трите дела пред две инстанции краят на сагата “Барбекю” завършва в полза на държавата. В най-скоро време се очаква ДНСК да предприеме мерки за премахването на барбекюто, оградата и КПП-то в сарая на Доган.

 

До месец излиза решението за хонорара от “Цанков камък”

 

От Върховния административен съд, който гледа делата за незаконните постройки в сарая, се очаква и окончателно решение за хонорара на Ахмед Доган.

Той е даден на съд от комисията по корупция в Народното събрание за консултантския му договор, по който е получил 1 милион евро от частни дружества за хидровъзел “Цанков камък”.

Тричленен състав на съда оневини Сокола за конфликт на интереси през октомври миналата година, но председателката се подписа с особено мнение, а в мотивите є ясно личи, че не е съгласна с колежките си.

Парламентарната комисия обжалва решението и миналата седмица се проведе заседание от петчленен състав на съда. Магистратите посочват, че ще излязат с решение в едномесечен срок. Депутати от комисията по корупция са категорични, че ако съдът реши за наличие на конфликт на интереси при Доган за космическия хонорар, той ще бъде даден на прокурор за наказателно преследване за корупция.

 

ДНСК ще съди общинари

В ДОКЛАД на Дирекция “Национален строителен контрол” от 31 януари се посочва, че ведомството ще заведе административно наказателни дела срещу длъжностни лица, които не са почистили разрушени от тях постройки.

Багери на дружеството “Хидрострой” събориха незаконния хотел “Рамона” край Варна, както и десетки павилиони и други незаконни сгради по Черноморието. Оказва се, че общинската администрация плаща за рушенето, но не и за извозването на отпадъците, които замърсяват околната среда.

 

Перничанка управлява хотела

ТОЧНО по времето, когато парламентът гласува поправката “Барбекю” в Закона за устройство на територията, “Делта Епсилон” провежда общо събрание, сочат документи в Търговския регистър.

То се води от изпълнителния директор Красимир Дюлгеров, а другият акционер Румен Асенов, който е баща на съветничката на Първанов, е секретар.

На Общото събрание е взето решение, с което Красимир Дюлгеров е освободен като член на съвета на директорите на “Делта Епсилон”, която стопанисва сарая. Акционерите избират за нов член 30-годишната Нина Петрова, която по лична карта живее в панелка на пернишкия квартал “Изток”. От ноември миналата година тя е представител на фирмата и член на борда на директорите заедно с Румен Асенов и турския гражданин Хюсеин Ардали.

 НСО се мести от КПП-то

СЛЕД решението на съда, че заповедта на ДНСК за премахване на КПП-то на сарая трябва да се изпълни, 16-те гарда на НСО трябва да си търсят ново място за караул. В кабинката до бариерата е единият пост на държавните охранители, които от години пазят Ахмед Доган. Още на бариерата външни и непознати лица се спират и достъпът до хотела им се отказва.

Националната служба за охрана е постоянно присъствие в сараите, а както “168 часа” наскоро писа, разходите по охраната на Сокола са за над 2 милиона лева.

След парламентарно питане по въпроса стана ясно, че заплахите за живота на Доган все още са актуални и НСО ще продължи да се грижи за него до окончателното им отпадане.

Милка Гечева
Милка Гечева
ХИГИЕНА: Работник дезинфекцира подстъпите към Сарая пред КПП-то, което скоро ще бъде премахнато.
ХИГИЕНА: Работник дезинфекцира подстъпите към Сарая пред КПП-то, което скоро ще бъде премахнато.
МЪКА: Доган вече няма да събира съпартийци и бизнесмени около барбекюто в двора.
МЪКА: Доган вече няма да събира съпартийци и бизнесмени около барбекюто в двора.
ОТПАДЪЦИ: Контейнерите около дома на Доган преливат от боклуци.
ОТПАДЪЦИ: Контейнерите около дома на Доган преливат от боклуци.
Румен Асенов
Румен Асенов
СТРОГО СЕКРЕТНО: Боянският сарай е недостъпен за обикновените хора.
СТРОГО СЕКРЕТНО: Боянският сарай е недостъпен за обикновените хора.