Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПЛАТИНА: В първото си състезание Марк Уебър се появи с пирон в десния крак. Наднете снимки ясно личат следите от тежката кантузия.
ПЛАТИНА: В първото си състезание Марк Уебър се появи с пирон в десния крак. Наднете снимки ясно личат следите от тежката кантузия.

АВСТРАЛИЕЦЪТ Марк Уебър е най-подготвеният физически от всички 24 пилоти във Ф1. 34-годишният състезател на световните
шампиони от "Ред Бул" е маниак на фитнеса. Това е човекът, който отделя най-много време за своята подготовка. Където и да се намира, Уебър прекарва в залата между 3 и 4 часа всеки ден.

Здрав дух в здраво тяло

Пред австралийския вестник "Сън Хералд" Уебър е категоричен: "За мен физическата подготовка не е досаден режим, пазене на диети и изморителен фитнес, а удоволствие. Не мога да си представя друг начин на живот." На Уебър изданието приписва качествата на съвременен гладиатор.

Издръжливостта на пилота е феноменална, твърди "Сън Хералд". Организмът на Марк Уебър се възстановява изключително бързо след големите физически натоварвания. Това помага на пилота вече 10 години да е във върхова форма. Австралиецът излиза от травмите два пъти по-бързо от всички останали, благодарение на доброто състояние, в което се намира.

В края на миналия сезон Марк кара в последните четири старта със спукана ключица. Контузията е след тренировки с майнит-байк през октомври. Уебър скри проблема от шефовете на отбора и в Япония и Корея използва обезболяващи. Въпреки инжекциите болката е изключително силна. Тя се увеличава с времето и от огромните натоварвания по време на състезанията. След като научават за проблема, от шефовете на отбора следва особено остра реакция. Въпреки това всички са възхитени от поведението на Марк.

Както никой друг

"Едва ли друг пилот би могъл да направи подобно нещо" - казва механик от боксовете. Уебър има богат опит с контузиите. Преди началото на последния сезон пилотът е отново блъснат от автомобил, докато кара колело. Десният му крак е счупен. Участието му е под въпрос. Въпреки песимистичните прогнози, Уебър се възстановява невероятно бързо и е напълно готов за първото състезание.

"Не съм виждал съвременен атлет, за когото работата в залата да е такова удоволствие - казва д-р Джеф Донахю. - Изключителният дух на Марк и невероятната му кондиция помогнаха той да бъде напълно готов за шампионата. Истински здрав дух в истински здраво тяло."

По-силният

Допреди три години статистиката сочеше, че физически най-здравият пилот във Ф1 е Дейвид Култард. Шотландецът бе еталон за атлет. Днес Култи е далеч зад Уебър, а само англичанинът Дженсън Бътън може да му съперничи на кондиция. Той и партньорът му в "Макларън" Дженсън Бътън, са определяни като екипът, който се намира в идеалната физическа кондиция.

Ако се изключи специалната подготовка, пилотите залагат на любими спортове. Бътън играе тенис, Шумахер, Баричело, Маса и Трули - футбол. Ските са зимното хобито на Фетел, а Алонсо залага на джокинга. Допреди напускането си от Ф1 Кими Райконен поддържаше физическата си форма, карайки три пъти в седмицата по 2 часа кросов мотоциклет по пресечена местност.

Английски патент

Силовата подготовка на пилотите се появява през 60-те години на миналия век. Тогава Греъм Хил, двукратен световен шампион и баща на световния шампион. Деймън Хил е активен състезател в Кралския гребен клуб. Отделно всекидневните упражнения с веслата, Хил-старши прави до 100 мин. тренировки с щанги.

"Физическата подготовка е много важна за пилотите - казват специалистите по Ф1. - Тя им позволява да понасят по-добре натоварванията, и ги прави по-бързи." Изключителната подготовка на уебър ще му даде предимство в борбата за купата, са прогнозите за новия шампионат.

ВМЕСТО САУНА

ВСЕКИ пилот от Ф1 губи средно над 2,5 литра течности и сваля до 3 кг от телесната си маса в края на една GP. Температурата в кокпита на болида достига над 50 градуса, а на финала гащеризонът и състезателното бельо са подгизнали от пот. Маратонска езда от над час и половина, при пределна концентрация и психическо напрежение, не е по силите на човек, който не е идеално трениран.

НАЙ-ДОБРИТЕ: Дженсън Бътън (вляво) и Марк Уебър често правят съвместни тренировки преди началото на австралийското състезание.
НАЙ-ДОБРИТЕ: Дженсън Бътън (вляво) и Марк Уебър често правят съвместни тренировки преди началото на австралийското състезание.
ЖЕГА: Механик от отбора е насочил тръбата на вентилатора към Нико Розберг, за да охлажда тялото на пилота, което е изложено на високите температури по време на всяко състезание.
ЖЕГА: Механик от отбора е насочил тръбата на вентилатора към Нико Розберг, за да охлажда тялото на пилота, което е изложено на високите температури по време на всяко състезание.