Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НАЗДРАВЕ: Чашите с вино ще ечат, докато българският футбол загива.
НАЗДРАВЕ: Чашите с вино ще ечат, докато българският футбол загива.
"ДОЙДОХ най-вече да видя своя добър приятел Бобо", каза президентът на УЕФА Мишел Платини при последното си посещение в България. Легендата на френския футбол друсна хоро по случай рождения ден на Мария Петрова, чаровната съпруга на Борислав Михайлов. Хапна и пийна в компанията на шефа на БФС, след което отлетя.

Височайшата визита предизвика страхотен интерес. Боби Михайлов използва случая, за да се похвали. Той ще се кандидатира за Изпълнителното бюро на УЕФА. Най-висшия футболен орган на Стария континент. Браво! Прекрасно! Страхотен шанс!
Най-сетне да се случи и
нещо хубаво
на българския футбол. Поне на хартия. Защото наяве файда от това членство няма. Пример - Иван Славков-Батето. Човекът беше част от комисиите във ФИФА и УЕФА. Член на Международния олимпийски комитет. И какво? Две неуспешни кандидатури за зимни олимпиади. След него още една трета, която дори не се класира сред финалистите. За футбола да не говорим...

Парадоксът на "престижното" членство би накарал Мишел Платини да се изпоти. Французинът сложи "своя добър приятел Бобо" за вицепрезидент на съдийската комисия към УЕФА. Звучи тежко. А какво се оказва всъщност? В България има най-много скандали със съдии в цяла Европа, а вероятно и на планетата. Не се минава кръг без някой от клубните босове да поиска изваждането на елитен рефер от ранглистите.
Наказанията валят
по-често от дъжд. Международни арбитри с по 15-20 мача в Европа са пращани да свирят в селските групи, защото някой от членовете на Изпълкома в БФС, подбрани от Борислав Михайлов, се оплаква от лошо съдийство. Реално мерки не се вземат.

Приблизително веднъж в годината се сменя шефът на Съдийската комисия. Личностите, които са способни да заемат този горещ стол, се изчерпаха. Стигна се до куриозната ситуация оставката на настоящия началник на българските рефери - Коце Костадинов, да не бъде приета.

Ако Мишел Платини беше гледал мача "Литекс" - "Локомотив" (Сф) от есенния полусезон, щеше много да се замисли дали да сяда на една маса с Боби Михайлов. Какво да кажем за друг домакински мач на шампионите - срещу "Левски"? Тогава дори и собственикът на "сините" Тодор Батков се хвана за главата. "Писна ми да подавам жалби срещу съдиите", изригна адвокатът.
Малко медии обърнаха внимание на един хитър отговор от страна на Мишел Платини.

Французинът беше попитан какво смята за управлението на Борислав Михайлов в БФС.
"Г-н Михайлов на първо място ми е приятел, а приятелите си остават такива. Бяхме приятели, преди да оглавим БФС и УЕФА, а със сигурност ще си останем такива и след това."
Приятели!
Нито дума за новите стадиони в България. Нито дума за редовността на родните клубове по отношение на лицензите. Нито дума за доброто представяне на националния отбор в последните години. Нито дума за безвъзмездно предоставените от УЕФА и успешно похарчени над 1,5 млн. евро за построяване на нова база за националния отбор. Няма как Платини да не обича Михайлов. Нали навремето българинът го подкрепи за шефското място.

Е, важното е, че Бобо се е запътил към Изпълнителния комитет на УЕФА. Има малко над 50% шанс да влезе. Свободните места в органа са седем. За тях ще кандидатстват 13 функционери от различни държави. Изборът ще се направи в края на март в Париж.
По това време шампионатът в "А" група ще е в разгара си. Тодор Батков, Венци Стефанов, Николай Гигов, Димитър Борисов и останалите футболни герои
ще продължат да се оплакват
от слабото съдийство и да плюят ръководството на БФС. Лицензионната комисия към Българския футболен съюз ще позволи на професионалните клубове да играят на разбитите стадиони, които всеки момент ще се срутят. Десетки футболисти ще се редят за поредното заседание на Арбитражната комисия към Българския футболен съюз, за да разтрогват своите договори, защото от техните отбори не са им плащали с месеци. Лотар Матеус ще събере националите за поредната контрола срещу отбори от ранга на Македония и Естония.
А "моят приятел Бобо", живот и здраве, ще чукне чашката с шампанско на Платини и ще се настани удобно на столчето за заседанието на Изпълнителния комитет на УЕФА.


Загубихме домакинство на европейско през 2013 г.
България няма да бъде домакин на европейското първенство за младежи до 21 г.
Финалите на шампионата ще се проведат през 2013 г. Нашата страна беше една от петте кандидатки. Изпълнителният комитет на УЕФА реши да присъди домакинството на Израел. Изборът е станал след гласуване между членовете на бюрото. Това е второ поражение за България от израелците. Преди две години младежкият национален отбор, воден от наставника Иван Колев и с капитан настоящият титуляр при мъжете Иван Иванов, загуби срамно насред София от Израел с 3:4 в европейска квалификация.
Останалите кандидати за домакинство на Евро‚13 бяха Чехия, Англия и Уелс. България беше предложила отлични условия, но според източници от БФС решението при подобни битки се взема на политическа основа. С други думи, нашата страна не е имала достатъчно лоби, въпреки скорошното приятелско посещение на Мишел Платини у нас.

Революция в календара
ФИФА и УЕФА планират революция в календара.
Президентите на двете най-влиятелни футболни организации - Сеп Блатер и Мишел Платини, имат предложение първенствата да се провеждат между април и октомври. С това ще се избегне задължителната зимна пауза на Стария континент заради лошите метеорологични условия. Световните и европейски първенства ще се състоят през февруари и март, а квалификациите за тях ще започват през ноември. Финалът на Шампионската лига ще се играе през септември. Промените ще бъдат гласувани през лятото и ще влязат в сила от 2015 г.

Имаме 5 души в комисиите
България има петима представители в комисиите на УЕФА.
С най-отговорен пост е Борислав Михайлов. Той е вицепрезидент на Съдийската комисия. Бившият му съотборник в националния отбор на България Йордан Лечков е член на Футболната комисия. Михаил Касабов е представител на комисията "Хеттрик", чиято задача е да отпуска средства на футболните асоциации за изграждане на бази.
Атанас Фурнаджиев е сред членовете на Комисията по маркетинг. Адвокат Иво Ивков е сред избраниците на Арбитражната комисия.

Французинът с нов мандат
Мишел Платини ще се кандидатира за нов мандат начело на УЕФА.
Той е без конкуренция за поста. Никой не се осмели да предизвика френската футболна легенда до крайния срок за внасяне на кандидатурите - 22 декември. Преизбирането на Платини ще стане факт на 22 март.
Европа номинира трима представители за Изпълнителния комитет на ФИФА. Мишел Платини автоматично получава поста вицепрезидент на световната федерация, защото е шеф на континентална организация. Другите двама представители ще бъдат Анхел Мария Вияр Лона (Исп) и Тео Званзигер (Гер). Германецът Франц Бекенбауер, който в момента е член на ФИФА, обяви, че няма намерение да се кандидатира.