Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева най-вероятно е пътувала без предпазен колан и това най-вероятно е спасило живота й, научи "168 часа" от запознати със случая.

"При подобен удар, пристегнатият колан прекъсва моментално сънната артерия и пътникът умира на място - заяви пред вестник прокурор от Шумен. - Заявявам го съвсем отговорно, тъй като съм работил по много пътнотранспортни произшествия и имам наблюдения."

“168 часа” помоли Караянчева за коментар дали е сложила колан, но до редакционното приключване на броя нямаше отговор.

"Въпросът дали председателката на парламента е използвала предпазен колан или не,

ще бъде изяснен

в хода на самото разследване ­

заявиха в официален коментар пред "168 часа" отговорни служители. - Поне на този етап не е ясно дали е била препасана."

В момента се събират доказателства. Назначена е автотехническа експертиза. Тя трябва да установи скоростта, с която се е движил автомобилът на НСО и на аудито преди да се сблъскат. Инцицентът стана на главен път Шумен–Силистра, близо до взривеното село Хитрино.

Чия е вината за катастрофата е другият голям въпрос, който тепърва ще бъде изясняван.

Районната прокуратура в Шумен образува досъдебно производство за причиняване на средна телесна повреда, съобщиха от Апелативна прокуратура. Вече са разпитани трима свидетели по делото.

Експертизата ще даде точен отговор как е възникнало пътнотранспортното произшествие, заяви след първия оглед Районният прокурор на Шумен Соня Александрова. Засега е ясно, че два насрещно движещи се автомобила са се ударили.

Кортежът с двете коли на НСО се е връщал от Силистра

Караянчева е била сред официалните гости за празника на града – 14 септември, Кръстовден. Поканата е отправена от кмета д-р Юлиян Найденов.

"За нас беше чест г-жа Караянчева да присъства на тържествата. И да уважи празника ни", заяви пред "168 часа" градоначалникът.

"Сред високите ни гости бяха делегации от Сърбия, Русия, Япония, Румъния и Полша", уточни председателят на Общинския съвет Мария Стойчева.

"Разходихме се заедно из центъра - добави кметът. - Разговаряхме с хората. Видно беше, че те са впечатлени от прямотата, с която Цвета Караянчева установява контакт с тях. А тя

беше весела

и приветлива,

както винаги

Изнесе емоционална реч пред жителите и гостите на Силистра."

"След един час разбрах, че г-жа Караянчева е катастрофирала - допълни Найденов. - Стискаме й палци да се възстанови." Според него нищо не предвещавало злополучното пътуване.

По първоначални данни от разследването най-вероятната причина за катастрофата е, че шофьорът на аудито 31-годишна жена е изгубила контрол над автомобила и е навлязла в насрещното платно. Следва удар в една от колите в кортежа, където на задната седалка е била председателката на Народното събрание.

"Дамата е правоспособен водач - заяви ст. комисар Ялчън Расим – директор на ОД на МВР Шумен. - Не е установен алкохол при тестването. Пътувала е със съпруга си, който е на 33 години, и детето на 10 години. В другия автомобил е била председателката на Народното събрание Цвета Караянчева.

Нейният шофьор също не е употребил алкохол,

преди да тръгне на път."

След удара Караянчева е откарана в Спешното отделение на МБАЛ Шумен.

"Не ме интересува дали става дума за председател на Народното събрание - заяви видимо ядосан и изнервен завеждащият отделението д-р Петко Загорчев. - Няма да ви дам никаква информация по случая."

"Както всеки пациент при пътнотранспортно произшествие и г-жа Караянчева беше транспортирана в болницата - заяви изпълнителният директор на МБАЛ Шумен д-р Димитър Костов. - Веднага бяха предприети мерки за диагностициране състоянието на пациентката. Направен беше скенер и рентгенография."

Медицинският екип е знаел, че пострадалата е председателят на парламента. При прегледа й е установена травма в раменната става и травматични увреди на два лумбални прешлена. Предприети са мерки за обездвижване на ставата и обезболяването й.

"Тъй като това е лице с висша държавна функция и с оглед увреждането на гръбначните прешлени, беше решено пациентката да бъде транспортирана в София", уточни д-р Костов. Караянчева нямала никакви претенции къде да продължи лечението – дали в Шумен или в столицата.

Д-р Костов не се е срещнал и не е разговарял с нея.

Колеги му разказали, че тя се е държала "стоически" въпреки получените сериозни травми.

В Спешното било настанено и 10-годишното момиче от другия автомобил. Но след прегледа то било освободено, тъй като не били установени никакви травми при катастрофата.

“Да, пострадах при пътен инцидент.

Имам счупена раменна става”,

написа в профила си във фейсбук Караянчева. Тя благодари на лекарите от Шумен за положените грижи.

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов е консултирал шуменските медици, че най-добрият вариант за пациентката е да бъде транспортирана за по-нататъшно лечение в София, каза д-р Костов.

Именно сериозните травми са били причина да бъде използван хеликоптер, с цел да няма усложнения, категорични бяха лекари от шуменската болница.

Тричасовият полет с правителствен вертолет в двете посоки е струвал близо 3000 лева, съобщи бТВ.

“В крайна сметка

на “Авиотряд 28” това му е предназначението ­

да обслужва първите хора в държавата", казва бившият ръководител Цвятко Луканов.

Караянчева вече е оперирана и след стабилизиране ще бъде изписана за домашно лечение.

"168 часа" я помоли за кратък коментар, но до редакционното приключване на броя нямаше отговор.