Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Британецът Джеймс Гелинг, който на 1 юни тази година уби българина Венцислав Маргинов във Великобритания, получи само 6 години затвор с последващо 4-годишно полицейско проследяване за извършеното престъпление.

Малката присъда разгневи сънародниците на бандита и дори принуди премиера Борис Джонсън да предложи по-строги наказания за рецидивисти като Гелинг.

Вълната от възмущение започна малко след като скандалното решение на съда стана обществено достояние. Според

законодателството

на Острова

обаче това е нещо съвсем нормално. Оказва се, че даването на по-леки наказания на престъпниците от страна на британските магистрати е много честа практика. Това се правело умишлено и с цел бандитите да не "деградират" в затвора. Независимо колко брутално е извършена насилствената смърт на жертвата, на рецидивистите дори е предоставена възможност да бъдат пуснати по-рано, ако докажат, че са си взели поука. Единственото условие след това е те просто да бъдат под полицейски контрол известно време.

Всички тези вратички в законите всъщност са причината за средната продължителност за лишаване от свобода за убийство, която е скандалните 16 години.

Защо британският съд е взел това решение, след като 31-годишният Гелинг в миналото десетки пъти е доказал, че е от престъпниците, които не се превъзпитават. Целият живот на бандита е съпътстван от кражби, грабежи, побоища и заплахи. Той няколко пъти дори е попадал зад решетките, но това по никакъв начин не е повлияло на престъпния му ум. В криминалното си досие е

записал над

70 престъпления,

а делата, на които се е явил, са завършили с осъдителни присъди, са 40.

На 21 ноември 2014 г. по време на един от процесите срещу него той дори успява да избяга от сградата на съда. Ранява и двама охранители. Полицията тръгва по петите му, но бързо го губи от полезрението си. Така в продължение на месец и седем дни от него няма никаква следа. Арестуван е в град Болтън в хотел, в който отсяда, давайки личните си данни без притеснение.

Въпреки че магистратите разкриват, че през 2006 г. бандитът е правил и друг опит за бягство, но този път от местопрестъпление, те отново решават да не го наказват много строго. Пращат го само за една година зад решетките.

Едно от обвиненията срещу Гелинг например е за физическа агресия, проявена към бившата му приятелка. За това провинение той получава само четири месеца затвор, което вбесява неговите съграждани от родния му град Саутпорт. Решението на съдиите обаче не е променено.

Всъщност още в ранна детска възраст убиецът на българина проявява своите престъпни наклонности. Едва 13-годишен той краде от магазин, а месеци по-късно прави и първия си грабеж.

Изпратен е в

поправителен дом

за година и половина, като през това време с него самостоятелно работят учители и психолози. Още в първия месец след излизането от дома обаче момчето отново се връща към старите си навици. Въпреки крехката си възраст заедно с двамата си братя Джордън и Ашли, които са по-малки от него, прави банда и започва да тормози съгражданите си. Смята се, че именно Гелинг тласкал своите роднини към престъпленията и ги учел как да крадат, без да ги хващат.

Въпреки дебелото криминално досие и престъпленията, натрупани зад гърба му, британецът винаги се разминавал с много леки присъди. Според различни международни издания до убийството на българина Венцислав Маргинов можело да не се стигне, ако за последното провинение Джеймс бил получил адекватна присъда. Именно смъртта на нашенеца, който беше нападнат от престъпника и негов познат след мач, предизвика широка обществена дискусия в цялата страна. Всеобщото мнение тогава беше, че има належаща нужда от промяна на законите за многократните извършители на престъпления като самия Гелинг.

Въпреки възмущението се оказва, че властите в страната не са си взели бележка, тъй като за пореден път британеца ще получи много леко наказание.

За съжаление, опасенията на близките на убития, че е възможно нападателят да се измъкне по-леко, се оказват правилни.

Като какъв човек определят Венцислав Маргинов неговите билизки, четете в печатното издание на "168 часа".