Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Москва е поискала чрез Интерпол САЩ да потвърдят къде се намира руснакът, обявен от американски медии за ценен информатор на ЦРУ. Кремъл потвърди, че Олег Смоленков е работил в президентската администрация, но е уволнен през 2016 г. и не е заемал висш пост.

На 9 септември Си Ен Ен, "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост" съобщиха, че през 2017 г. ЦРУ е изтеглило "най-ценния информатор на американските спецслужби във властовите структури на Руската федерация", изиграл важна роля за анализа на руската намеса в изборите в САЩ през 2016 г., заради опасността той да бъде издаден на руснаците от Доналд Тръмп.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео нарече хипотезата възмутителна. Според "Ню Йорк таймс"

решението за евакуирането на шпионина е взето

след майската среща във Вашингтон на Тръмп с министъра на външните работи Сергей Лавров и тогавашния посланик на Русия в САЩ Сергей Кисляк. Именно тази среща на 20 май в Овалния кабинет става причина за подозрение към Тръмп, че той е предал на Русия секретна информация за дейността на "Ислямска държава".

Макар че американските медии не споменаха името на руския информатор, позовавайки се на опасения за живота му, руският канал Telegram веднага осветли кой е той, а тв канал RTVI публикува и снимка на предполагаемия шпионин.

Кой е Олег Смоленков

Олег Смоленков
Олег Смоленков

За биографията на агента, който е в основата на последния шпионски скандал между Русия и САЩ, се знае малко. Роден е в град Иваново, североизточно от Москва. През 1969 г. скоро след дипломирането си Смоленков се присъединява към външното министерство и работи на различни места, като се занимава с финанси.

Учи английски език в Института за чужди езици "Морис Торез", където се запознава с първата си съпруга – Реджина, негов преподавател. След сватбата двойката се премества да живее в апартамент на родителите на съпругата му. След това заминават за Вашингтон, където според в. "Московский комсомолец"

работи като бригадир на кооперативен магазин

в посолството и отговаря за закупуването и доставката на храна, както и за стоки за протоколни нужди на посланик Юрий Ушаков.

Според американските медии обаче преди 15 години Смоленков е фигурирал в дипломатическите регистри като втори секретар в руското посолство във Вашингтон ­ дипломатически ранг, който е сравнително високо в йерархията. След завръщането си през 2009 г. в Москва Смоленков се развежда с жена си, с която нямат деца.

Оженва се за втората си съпруга си Антонина, която е с 16 години по-млада и също работи в руската държавна администрация. По думите на бившата му жена, която днес е омъжена повторно и живее във Франция, двамата не са се чували, откакто й е изпратил документите за развода.

Тъщата на Смоленков твърди, че е разговаряла със зет си и дъщеря си преди около година. Майката на съпругата на Олег Смоленков е зъболекарка и се грижи за собствената му болна майка по негова молба. "Той никога не говореше за работата си", казва тя пред руския в. "Комерсант".

Не е ясно къде

и кога ЦРУ

е вербувало

своя информатор, но това е било преди десетилетия според източници в САЩ. По време на мандата си във Вашингтон Смоленков

работи под ръководството на руския посланик

Юрий Ушаков, опитен дипломат, който впоследствие става съветник на Путин по външнополитически въпроси, пише "Ню Йорк таймс".

Командировката на Смоленков във Вашингтон е дала достатъчно възможности на американското разузнаване за по-нататъшната му разработка. Всъщност ЦРУ се интересува от Ушаков, дипломат, доктор на историческите науки и високопоставен чиновник, близък на Путин. От 2012 г. Ушаков, който сега е на 72 години, има влияние във външната политика на Русия и участва в големите конфликти между Русия и Запада в последните години – от нахлуването в Крим до противопоставянето по контрола над въоръженията със САЩ.

След връщането си в Русия Смоленков започва работа като помощник в президентската администрация, а след това става съветник на Ушаков. През 2010 г. с указ на президента Дмитрий Медведев е назначен за държавен съветник трети клас на Руската федерация (съответства на военното звание генерал-майор според Daily Storm).

Марк Галеоти, експерт по въпросите на сигурността, свързани с Русия, смята, че макар позицията на Смоленков да е скромна, тя вероятно му е давала значителни възможности. Смоленков едва ли е имал достъп до оперативни материали. Както и в много други страни, руските дипломати имат отношения със службите, в това число с ГРУ, което е обвинено за намеса в изборите в САЩ през 2016 г. в американски доклад на спецслужбите. Но да се знае секретната програма на руските шпиони за намеса в изборите, е работа на "висшия пилотаж".

През 2017 г. американски шпиони изтегят своя агент в секретна операция с цел осигуряването на неговата безопасност заради променената конюнктура след изборите в САЩ.

Той заминава със съпругата си и трите й деца за Тиват, популярен сред руснаците курорт в Черна гора. Днес става ясно, че за този пропуск в Москва са били наказани и дори уволнени служители.

Те позволили за него да бъде направено изключение и

да бъде нарушена забраната

за пътуване в Черна гора заради обтягане на отношенията около обвинение от страна на черногорските власти за подготвян руски преврат, съобщава Интерфакс. "Почивката" на руската "къртица" до Черна гора е прикритие за внимателна операция в САЩ за измъкване на Смоленков и неговото семейство.

Според "Гардиън" той, съпругата му Антонина и трите им деца напускат страната с яхта от близкото пристанище Порто Черна гора. Според местен източник за сигурност американските контакти казали на черногорците, че има хора, които трябва да се качат на кораб "без помпозност", но не дали повече подробности.

Черногорците се съгласяват, без да задават въпроси. Порто Черна гора обслужва редовен поток от супербогати собственици на яхти, а също така е известен като център за контрабандни дейности, така че мистериозното напускане, изискващо секретност, не изглежда съмнително, пише "Гардиън".

Смята се, че през Адриатическо море агентът е откаран до Италия, откъдето е избягал в САЩ. След като изчезва, първоначално в Русия стартира

дело за убийство, което скоро е прекратено

поради липса на доказателства. Следа се появява отново през юни 2018 г., когато Смоленков и съпругата му купуват къща в красивата и спокойна местност Партридж Лейн в Стафорд, щата Вирджиния, на около 40 мили югозападно от Вашингтон.

Имотът е с площ 760 кв. м върху 5 декара земя. Тази информация е публична и е учудващо, че Смоленков и съпругата му Антонина не се опитват да скрият собствеността, а я вписват на своите имена. "Те платиха 925 000 долара за жилището с шест спални, а през март т.г. прехвърлиха собствеността върху доверителен тръст", разказват съседи на Смоленков.

Журналистите се втурват към към адреса няколко дни, след като медиите посочват името на "къртицата" в Кремъл. Но намират къщата затворена и празна. Съседи потвърждават, че руска двойка е живяла там, но е напуснала бързо, няколко часа след като американски медии излъчват шпионската история, пише "Гардиън".

Дали наистина никой от Русия не е търсил невъзращенеца Смоленков, ако той наистина е бил информатор на ЦРУ?

Руските власти

не коментират изчезването му

през 2017 г.,

което е отразено само в публикация на едно издание. Днес става ясно, че в хода на разследването тогава те са разбрали, че той и семейството му се намират в "друга страна".

"Нито един американски служител не заяви, че източникът на ЦРУ е бил част от близкия кръг на Путин", пише "Ню Йорк таймс". Според информаторите, запознати с въпроса, той е бил извън вътрешния кръг на г-н Путин, но го е виждал редовно и

имал информация

за взетите решения на високо ниво

в Кремъл,

поради което бил един от най-ценните активи на агенцията. Интерес за ЦРУ представлявала и близостта му до длъжностно лице в президентската администрация. Олег Смоленков е във вътрешния кръг на съветника на президента Путин.

Освен в посолството в САЩ той е работил също в отдел "Европа" на Министерството на външните работи, който преди няколко години е оглавяван от неговия патрон Ушаков, пише "Белингкат". Източник на в. "Ведомости" от службите коментира, че Смоленков не е имал пряк достъп до секретна информация от военен или стратегически характер нито в руското посолство в САЩ, нито в президентската администрация в Москва. Той обаче можел да намери ценна за американското разузнаване информация чрез разговори с колеги, които имат по-голям достъп.

Доналд Тръмп заяви, че не знае нищо по случая. Официалната позиция на Москва е, че медийният шум е свързан с предстоящите президентски избори и е опит за удар срещу Тръмп. В официалните си изявления руската страна подчертава, че Смоленков не е имал достъп до "чувствителна" информация. В допълнение руските медии омаловажават ценността на американския агент и описват Смоленков като пияница. Говорителят Дмитрий Песков заяви, че Смоленков не е имал пряк достъп до Путин.