Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ВИЗИЯ: Доц. д-р Алексей Петров подхожда научно към проблемите на държавата и затова се кандидатира за президент.
ВИЗИЯ: Доц. д-р Алексей Петров подхожда научно към проблемите на държавата и затова се кандидатира за президент.

ЕДНА година след гръмко обявената операция "Октопод" вече има повдигнати обвинения - в пране на пари и неплащане на данъци.
Алексей Петров - сочен за шеф на родния "Октопод", се стяга за президентски избори и дава интервюта от домашния арест. До един пипалата на "Октопода" са дали жалби в Страсбург - за запорираното имущество, насилие при ареста и липса на справедлив процес, заради публичните изказвания на министър Цветан Цветанов по делото.
Последният от задържаните Марчело Джотолов излезе преди седмица от ареста, след близо година престой. Братята Пламен и Йордан Стоянови - Дамбовци

тъжат за конфискуваните си тигри

Антон Петров-Хамстера издирва - но не крадени коли, а фишове от заплатите на баща си от Либия. Соченият от МВР за мозък на "Октопода" Николай Велков води дело за клевета срещу Цветан Цветанов, засега без успех.
Най-сериозното последствие поне досега от операцията е, че на всички "Октоподи" Кушлев и НАП са запорирали фирмени акции, банкови сметки и имоти. Със запори са и широк кръг лица, които са били в делови отношения с тях. Покрай делото НАП проверява 250 души, с които през годините "октоподите" са имали делови контакти.
Според адвокатите на "Октопода" и неговите пипала "Проблемът на обвинението е, че се разследват лица, а не престъпни деяния". Те твърдят, че

прокуратурата влиза в кръговрат

Първо образува дело за тежки престъпления и разпорежда проверки от данъчната администрация. Назначават икономически експертизи и чакат от тези проверки да получат данни за престъпления. Правят се и проверки на проверките. Само до преди няколко дни в НАП е имало агенти на ДАНС и прокурор. Те са ревизирали данъчните, на които е било възложено проучването на Антон Петров.
"При този подход от грандиозното дело може да излезе само грандиозно нищо" - казва адвокат Ваня Траянова.
Според прокуратурата доказателствата срещу "Октопода" са железни.

To be continued...

 


Николай Велков:

Преча на хора, които са финансово близки до властта

Николай Велков е обявен от МВР за финансист и мозък на организираната престъпна група "Октопод". Арестуван е на 10 февруари заедно с Алексей Петров, Дамбовците и Хамстера. Настанен е в килия с Пламен Стоянов-Големия Дамбовец. Седмици след ареста става ясно, че двамата са записвани в килията си. От разговорите проличава, че един от тях познава шефа на Апелативния съд в София Веселин Пенгезов, който наскоро бе отстранен от поста си. Мнозина заподозряха Пенгезов, че е пипало на "Октопода" в съдебната система.
В края на април миналата година фирмите и имотите на Велков са запорирани от комисията "Кушлев". Преди 3 месеца съдът му разреши да пътува в чужбина, след като стана ясно, че делото "Октопод" се разделя на части.

- Господин Велков, в какво ви обвиниха?
- В момента съм обвиняем за това, че от 2000 г. до 09.02.2010 г. участвам заедно с Момчил Кръстев, Антон Петров и братята Стоянови в организирана престъпна група за финансови престъпления, която се ръководи от Алексей Петров. Това е ново дело, което се появява след едногодишен къртовски труд на прокуратурата. По старото дело за "Октопода" наказателното производство е частично прекратено в частта, която касае мен, братята Стоянови и Момчил Кръстев. Сега има две дела. Едното е за финансов "Октопод" с шест пипала, а другото е старото за "Октопода"-майка, но вече с три пипала. Не знам какви "Октоподи" са това, но стават все по-големи инвалиди.
- Как ви се отрази в личен план "Октопод"-а през тази една година?
- Различно. Бориш се да доказваш невинността си, което те мобилизира. Натъкваш се на парадокси в държавата. Последният беше в понеделник. По новото дело прокурора взема мярка "парична гаранция" 10 хил. лева, а сметките и имотите ми са запорирани. Как да платиш? Стилът на управлението на държавата придоби доста лош привкус. Органите на властта са превърнати в законови рекетьори, което, от своя страна, е предпоставка за красива корупция.
- Все пак защо ви арестуваха, ако всички от групата са невинни?
- Мотивите за тези показни арести, вече станаха очевадни. Разчистване на сметки, както в бизнес и финансов план, така и политически. Има и голяма доза нечовешко отмъщение, злоба, наранено его - идеята да бъдеш опозорен, да те видят смачкан. Лошо прикрити, но ясни са поръчителите на "Октопода", ясни са и сценаристите и видни са, волно или неволно, изпълнителите.
- Промениха мярката ви за неотклонение, както и ограничението да излизате в чужбина. Не ви ли е хрумвало да избягате от България?
- Нямам за какво да бягам! Страдам, когато управляващите нагло лъжат хората, когато личният им интерес е над всичко, когато проповядват омраза, когато с лицемерната си неграмотност обричат народа на бедност и мизерия.
- Сега на мода са СРС-скандалите. Бяхте подслушван в килията на следствения арест. Има ли развитие по казуса?
- Допадна ми едно метафорично изказване на Иван Костов - "Който СРС вади, от СРС умира". Доста гнусни и фалшиви бяха онези СРС-та. Целта им беше да оцапат много хора. Медиите дадоха гласност тогава на едни лъжи и, разбира се, чисто психологически се постигна ефект. Подготви се почвата за отстраняване на неудобни. Върхът на глупостта беше твърдението, че някой ще убива Цветанов. Много е смешно, но не може да има заплахи само за живота на Борисов, трябва и Цветанов да е заплашен, по-мъжко и по-значимо е. Иначе как се оправдават тези коли с буркани като подвижни дискотеки.
- Съдите Цветан Цветанов за клевета. Може ли да дадете малко повече подробности за естеството на делото?
- Засега стартът е труден. Причината е нередовно призоваване на подсъдимия. Надявам се този проблем да бъде преодолян.
- Познавате ли лично Цветан Цветанов и Бойко Борисов?
- Цветанов - не, но Борисов познавам от 1998 или 1999 година. Тогава ръководеше охранителната си компания. Участвал съм в няколко срещи с него. След тях, меко казано, удивлението ми добиваше космически размери. Така че както преди, така и след акцията "Октопод" впечатленията ми са едни и същи. Като всеки нормален човек, мразя лъжата.
- Ако арестът на Алексей Петров е политически и икономически проблем, то какво им пречи Николай Велков на управляващите?
- Арестът на Алексей Петров без съмнение има политически и финансов привкус, за разчистване на терени и стари сметки. Аз не преча на управляващите, а на хора, финансово близки до тях.
- Познавате ли другите арестувани по операция "Октопод"?
- Вече да. Даже с някои от тях се сприятелихме.
- Каква е равносметката ви за тази една година от началото на сагата "Октопод"?
- Рано е за равносметка, но загубите за всички са големи. Факт е, че за една година няма прецизирано обвинение. Много неща убягват или умело се прикриват, за да се манипулира обществото.

 

 

Фамилията на Антон Петров на мушката на данъчните


НА 10 февруари миналата година Антон Петров седи в хотелска стая и се готви за ски пистата. По телевизията вижда репортаж за зрелищния арест на Алексей Петров. За себе си чува, че е в неизвестност и полицията го издирва.
Пали колата и се връща в София. В 16,30 връчват на близките му призовка. Търсят го за свидетел. На следващия ден трябва да се яви в следствието. Антон Петров и адвокат Ваня Траянова решават да отидат веднага в прокуратурата. Пристигат пред Съдебната палата в 17 часа, но работният ден на магистратите е приключил. Траянова и Петров се свързват по телефона с градския прокурор Николай Кокинов. Той е изненадан от предсрочното им явяване: "Нали имате призовка за утре?!" - казва Кокинов. Звънят по телефона на главния секретар на МВР Калин Георгиев. Той е още по-кратък - "Има нещо такова". Казва им да изчакат. Междувременно съдебната охрана ги моли да си тръгнат, но Петров и адвокат Траянова продължават да чакат. Около 40 минути след разговорите по телефона пристигат тежковъоръжени барети. Най-накрая Антон Петров е арестуван. Карат го в Националната следствена служба. Очаква, че ще го пуснат, след като даде показания, но прокурорът, който го посреща там, доволно потрива ръце: "Пипнахме те и сега няма да те пуснем!" Пускат го след малко повече от седмица. Два месеца по-рано той е задържан и по операция "Наглите", а по-късно освободен. 43 дни "ВИП затворникът" Антон Петров стои затворен в единична килия по делото "Наглите". В началото спи върху вестници, защото не му дават чаршафи и завивки. Тоалетната в килията е запушена, но така и не я оправят до края на ареста му. Охраната не разговаря с него, подхвърлят му храната през вратата. В очите на пазачите Петров, известен като Хамстера, е опасен колкото и конфискуваните тигри на Дамбовците.
При операция "Октопод" Антон Петров е обявен от МВР за дясна ръка на Алексей Петров. "На Антон Петров му беше предявено обвинение, че участва в престъпна група, създадена и ръководена от Алексей Петров - обяснява адвокат Ваня Траянова. - В нея освен тях двамата имаше още 6 лица. Групата била създадена да върши престъпления за пране на пари, избягване на установяване и плащане на данъчни задължения чрез неиздаване на фактури, склоняване на лица към проституция чрез сила и заплаха и принуждаване на лица да претърпят нещо противно на волята им с користна цел."
10 месеца след масовите арести по операция "Октопод" делото е разделено от прокуратурата. На Петров е предявено обвинение, че заедно с Марчело Джотолов участват в престъпна група за рекет. От всички тежки обвинения остават прането на пари и неиздаването на фактури.
Преди една седмица идва и най-новото обвинение срещу Антон Петров - за участие в престъпна група, създадена и ръководена от Алексей Петров, в която вече са останали четирима, а не както в началото 6 лица. Престъпното сдружение е било създадено да пере пари.
"Така нареченото пране на пари всъщност е "виртуално", защото не се посочва от кое престъпление са парите, които групата е "изпрала", и какъв е размерът им - обяснява адвокат Траянова. - Странното е, че без да се посочи конкретна сума, прокуратурата твърди, че са в големи размери. Второто престъпление, за което групата се е сдружила, е изумително." Според защитата от документите на обвинението излиза, че Алексей Петров е организирал група, която е имала за задача да не издава фактури.
Такива са обвиненията срещу Антон Петров в началото на втората година от разследването на "Октопода". Запорирани са сметките на цялото му семейство. Със запори е и бизнесмен, закупил преди 5 години фирма от Антон Петров. През това време те не са имали никакви контакти, обясняват запознати пред "168 часа" и допълват, че бащата на Петров също попада на мушката на данъчните. Проверява се какви са доходите му през 80-те години на миналия век, когато Петров-старши работи в Либия. По това време арестуваният "октопод" е на 8 години.


Запорират апартамент на бивша съпруга

ОТ ПЪРВИТЕ тежки обвинения срещу бизнесмена Пламен Стоянов една година по-късно са останали само за пране на пари и данъчни престъпления. "Моят клиент Пламен Стоянов се е запознал с Алексей Петров, сочен от прокуратурата за шеф на организирана престъпна група, в камионетката, докато са ги водили на разпит - обяснява адвокат Людмил Рангелов. - Вината на брат му Йордан е образно казано, че е брат на Пламен, но той също се е запознал с Алексей Петров в ареста."
Пламен Стоянов не се е оплаквал от лошо отношение по време на престоя си в ареста. При задържането му има небивала концентрация на полиция и жандармерия. Никой не разбира кое налага тази свръхконцентрация на силите на вътрешното министерство. "Сигурно и момчетата от жандармерията не са знаели защо ги изпращат, но явно такива са били заповедите" - допълва адвокат Рангелов.
Пламен Стоянов ще търси справедливост в Страсбург, материалите са изпратени и е получен номер на преписката. Жалбата му е заради прекомерната употреба на сила при задържането му и натиска при това върху семейството му. Според защитата в апартамента на Стоянов влизат тежко въоръжени лица и това предизвиква дългосрочен стрес върху малкото му дете. Второто оплакване е от действията на комисията "Кушлев", която е запорирала всички възможни имоти на Пламен Стоянов. Под запор е и апартаментът на бившата жена на брат му Йордан, с която се е развел в далечната 1993 г.
"За една година нищо не се случи, а обществото беше натоварено с огромни очаквания - казва адвокат Людмил Рангелов. - Дори и в сегашното обвинение нито е посочено какви суми пари са изпрани, нито е описано какви данъчни задължения не са платени и с какви документи е станало това."


Прокурор разрешава фризьор за Джотолов

ЗА да се подстриже в ареста, Марчело Джотолов получил разрешение от магистрат от Върховна касационна прокуратура. Това разкриха пред "168 часа" отлично запознати с коафьорната сага.
Джотолов и още един арестант поискали да бъдат подстригани, но охраната им казала, че бръснарят не може да се разкарва само за двама души. Марчело призовал и другите да се запишат. Станали 10 души, но тогава охраната им заявила, че трябва да са поне 30. В крайна сметка Джотолов получил първата в историята на българските затвори подстрижка със специално прокурорско разрешение.

 

Николай Велков
Николай Велков
КОШМАР: Антон Петров пази незабравими спомени от следствения арест.
КОШМАР: Антон Петров пази незабравими спомени от следствения арест.
МЕТАЛУРГ: Пламен Стоянов е със запорирано имущество година след ареста си.
МЕТАЛУРГ: Пламен Стоянов е със запорирано имущество година след ареста си.
НОЖИЦИ: Марчело Джотолов задълго остава без прическа зад решетките.
НОЖИЦИ: Марчело Джотолов задълго остава без прическа зад решетките.