Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ХОД: Калина Илиева показва удостоверението за призната диплома.
ХОД: Калина Илиева показва удостоверението за призната диплома.

 

 

 

Калина Илиева не е единственият държавен чиновник с фалшива диплома. Сайтът www.fakecertificatesblog.com съобщава за нейни съмишленици, сред които има министри, депутати, лекари, полицейски шефове и учители. На българската шефка на фонд "Земеделие" също е оказано достойно внимание.
Само за миналия ноември, когато Берлинският институт за техника и икономика потвърди, че дипломата на Илиева е подправена, сайтът е засякъл десетки други подобни случаи.
Нашенката е засенчена от американски пилот, който се прави на изследовател кардиолог, министри със средно образование представящи се за висшисти и дузина пакистански депутати с дипломи ментетата.
Случаите за държавна работа да се кандидатства с фалшиви документи все повече зачестяват, констатират от медията. Подправените дипломи се предлагат за продан дори онлайн. Кражбата на самоличност и образование се превръща в огромен проблем, коментират наблюдатели.

Топбанкер и мениджър без диплома

Преди няколко дни Сметната палата в Пакистан разкри, че директорът на пакистанския завод за стомана Имтиаз Лоджи е с фалшива диплома. Той дава подправения документ преди 5 години, когато се кандидатира за друг пост -  главен финансист на търговска банка. Лоджи е назначен с "диплома" за висше образование от реномиран институт по банки и финанси от Великобритания. Той представя и тапия, че е член на  Института на дипломираните експерт счетоводители в Англия и Уелс. Кадровиците в банката разконспирират измамата през 2007 г. Лоджи е помолен да даде разяснения около дипломите си, но вместо това той решава да напусне банката. Оставката му е приета. Банката започва да го съди заради изплатени 11 заплати, които е получил неправомерно. Одиторите от Сметната палата са шокирани, когато разбират, че след оставката си от банката Имтиаз Лоджи е спечелил по-висок и добре платен пост на и.д. "изпълнителен директор" на мегазавод, отново ползвайки фалшивата си диплома.
Днес проверяващите настояват правителството да постави Лоджи в "черния списък" за подправени документи за образование. Шефът на пакистанската Сметна палата пише писмо дори до премиера на Пакистан Юсуф Раза Джилани, обезпокоен, че ако не влезе в регистъра, следващия път Лоджи може да се уреди с още по-престижен пост.
В Пакистан скандалите с фалшиви дипломи са
често явление
Според в. "Дейли таймс" с подправени документи за образование са и 105 политици. Те са от различни партии и са използвали документи с невярно съдържание, издадени от непризнати университети, само и само да станат парламентаристи. Министерството на образованието и съдът установяват фалшификатите и 105-те политици са подали оставки. През октомври м.г. Избирателната комисия санкционира 20 депутати, възползвали се от подобни документи менте. Сред тях са седем народни представители от националния парламент, останалите са от местните.
Междувременно властите в Индия констатират, че измамите с дипломи стават все повече. Компанията, която управлява националната летищна администрация, уволнява М. Джунхар, служител с 25 години стаж, издигнал се до началник на въздушния контрол в Западна Индия. Причината е, че Джунхар е представил неистински документи за принадлежност към каста и образование. Личният състав на компанията внезапно се усеща, че служителят е представил неверните документи през далечната 1885 г., когато постъпил на работа като стажант. М. Джунхар е арестуван наскоро от служители в Отдела за сигурност в Раджастан.
Друг негов колега, Мохиндар Кумар, е освободен и арестуван, защото е представил документ с летателни часове и квалификация за пилот на самолет, каквато няма. Преди това по подобни обвинения е арестуван помощник генералния мениджър на летището Джайпур.
Докато в Индия залавят фалшивите пилоти, в САЩ
пилот играе лекар
Аферата с фалшивото амплоа на бившия американски пилот Уилям Хамън, който години наред се подвизава като изследовател в университета "Уестърн Мичиган", е достойна за бестселър. Специалистът по авиационни технологии започва работа като "кардиолог" в клиника през 2004 г. Той се издига до директор на медицински център. Започва работа над медицински проект, в който се използват симулационни летателни техники. Хамън успява да си осигури милиони от дарения и работа за няколко престижни медицински учреждения. Организира обучителни курсове в методическа болница. Миналия февруари лекарят менте завършва труда си по симулационни техники. Тъкмо тогава американските авиолинии го "приземяват", като разкриват, че дипломата му за лекар и доктор на медицинските науки от Университета "Уисконсин-Медсън" през 80-те години са фалшиви.
Колегите му доктори са в шок. Никой не е подозирал, че Хамън не само не е кардиолог, но и въобще няма медицинско образование. Хамън няма и, нито 25-годишен стаж в клиника, както твърди. Пилотът мошеник наистина е постъпил в медицински университет, където учи известно време, но
напуска и не се дипломира
Уилям Хамън е с квалификация на пилот, потвърждават федералните авиационни власти. След разкритието "кардиологът" напуска болницата.
Лекарите, с които е работил, признават, че и за секунда не са предполагали, че колегата им е измамник. Те дори са оценявали високо изследванията на Хамън и са натъжени, че няма да се осъществят.
"Бях шокиран, като научих новината за фалшивите дипломи на колегата" - казва д-р Дъглас Уейвър, ръководител на групата по кардиология. Той осигурява на Хамън договор за обучение в размер на $250 000 преди пет години. "Беше наистина посветен, отдаден на работата си човек. Имаме нужда от екип, който да работи в сферата на изследвания, каквито правеше той", допълва д-р Уейвър.
През 2005 г. центърът за постижения в симулационните изследвания получава $2,8 млн. помощ от корпорация в Мичиган, за да разшири проучванията си. Допълнително е осигурено дарение от още $1,2 млн. и помощ от $150 000 от Американския колеж по кардиология.
"За да прави човек това изследване, няма нужда да е задължително магистър или доктор - обяснява колега на мнимия лекар и допълва: - Хамън имаше невероятни умения и опит от времето, когато е бил в авиацията."
Малко след драмата с пилота, на 17 декември, в САЩ повдигнаха обвинения срещу полицейския шеф в Айзън, Централна Флорида, също за използване на фалшиви дипломи. Ченгето платило за два сертификата преди 25 години. Населението в градчето, където американецът се е правел на полицай, остава с противоречиви чувства.
"Той свърши доста добра работа и даде за нас и за този град 25 години от живота си - споделят местни хора. - По някакъв начин трябва да бъде възнаграден" - споделя Ралф Боуръс, мениджър на местна компания.

Оксфорд на черния пазар

БРИТАНЕЦЪТ Дейвид Лий Фокс бе осъден от Бирмингамския кралски съд за бизнес с фалшиви дипломи миналата година. Той регистрира компанията си "Бизнес Дайджест UK"  и започва да рекламира "нови възможности" за изпити, които завършват с фалшиви сертификати, като се започне от тези за средно образование и се свърши с магистърски степени от Оксфорд унивърсити. Фокс бе обвинен за изработка на фалшиви сертификати за образование и кражба на утвърдени търговски марки. Предприемчивият бизнесмен продавал сертификатите, без да се съобразява със закона за търговските марки и копирал логото на университетите върху бланки.
Съветникът Нейл Истас, шеф на комисията за обществена защита към Градския съвет на Бирмингам, казва: "Случаят повдига въпроса за измамите със самоличност и опасението колко лесно днес е да получиш нова идентичност. Фалшивите документи са също така проблем за сигурността на работодателите и научното общество."


6 вместо 2

В САЩ бе разкрит медицински колеж, продавал фалшифицирани дипломи срещу заплащане. Чиновници от Туро Колидж получили десетки хиляди долара от подкупи, за да издават извлечения от дипломи със завишени оценки на студенти, завършили със слаб успех. В подобна схема са замесени 10 колежа в САЩ, твърдят магистрати.
Туро колидж е една от най-големите образователни институции в САЩ, спонсорирани от еврейската общност. Основан е от д-р Бърнард Лендър през 70-те години. Той го разширява постепенно и днес учебното заведение и филиалите му включват 18 000 студенти в Ню Йорк, Флорида, Калифорния, Невада. Колежът има факултети по фармация, остеопороза и издава дипломи по медицина в няколко щата. Наблюдатели са учудени от факта, че шефът на Туро Колидж е спечелил годишна заплата от $4,8 млн. за 2008 г., докато ректорите на престижните Харвард, Принстън и Джон Хопкинс са с доходи от около $800 000. Американски сайтове изтъкват, че в същото това време двама администратори са обвинени и осъдени за търговия с подправени дипломи. Очаква ги затвор от две до осем години. Няколко други служители изчакват присъдите си.


Индия води статистиката

НА 13 януари двама технически сътрудници в полицията в Индия бяха задържани за използването на фалшиви сертификати. Момчетата работили с тях осем месеца на изпитателен срок като IT специалисти, твърдят следователи.
На 15 януари държавен учител бе арестуван и обвинен за представяне на фалшив сертификат за образование. На основата на този документ той се записал и изкарал курс по право според полицията.
През декември в страната бяха разкрити трима мними лекари, които използвали непризнати дипломи. Комисия отне правата им да практикуват. Д-р Б. Джагадиш от медицинска клиника за деца представил документ за фалшива магистърска степен за специализация от учебно заведение за педиатри във Виена.
"Въпреки че е с висше образование, лекарят не е имал право да работи като педиатър", твърди шефът на студентския отдел в министерството на образованието. Междувременно лъсна сюжет, в който индийски лекар се представял за свой по-преуспял колега.
Издания в Индия констатират, че схемите с фалшиви дипломи и сертификати стават все повече. Миналия ноември 17-годишен ученик бе осъден за използване на фалшив документ за завършена образователна степен. Сатиш Кумар бил изключен за слаб успех, но "преминал" в по-горен курс. Учител се усъмнил как момчето е стигнало до това ниво и измамата била разкрита.

Министър менте

През октомври 2010 г. министърът на търговията и индустрията на Кашмир Чадри Рукшар бе освободен от поста си заради фалшив сертификат. Мошеникът бе разкрит след сигнал на опозиционния кандидат в местните избори Чадри Аршад до Избирателната комисия. Случаят е предаден на съда. 

Без ценз в правителството

През 2010 г. опозицията в Танзания призова да се предприемат мерки срещу министри, използвали фалшиви дипломи, след като се разбра, че някои от членовете на кабинета не са висшисти. Политически лидери от различни партии изразиха мнението си пред министерството на образованието.
"Шокиращо е да видиш някой, който се самопровъзгласил за доктор, докато хората се борят по седем години да получат такива титли", заяви Сузан Лимо, министър на образованието в сянка, в реч пред парламента.


Нигерийски депутати в схемата

През август м.г. четирима депутати от Нигерия бяха осъдени за използването на фалшиви дипломи. Сред тях бе и заместник-председателят на парламента в Лагос Бола Бадмус-Олуджоби (Bola Badmus-Olujobi). Четиримата са сред 40-те народни представители, които правят законите в страната.

Документи от интернет

Държавен колеж в САЩ уволни "професор", представил на администрацията диплома менте. Проф. Робърт Майкъл Ардис, 48-годишен, се сдобил с документа от онлайн фабрика за дипломи.
Във Великобритания учител сам копира дипломата си от интернет. Нигел Дънкан станал заместник главен преподавател в баптистко училище. Той копирал сертификата за нужното му религиозно образование от интернет, подправил подпис и поръчал направа на фалшив печат, наподобяващ този на църквата.


Медицинска сестра рецидивист

През юли м.г. е разкрита мнима медицинска сестра в Канада. Срещу Бригите Мариер започва проверка. Оказва се, че тя неведнъж е подправяла и представяла документи за фалшиво образование, според Асоциацията на регистрираните медицински сестри в Алберта. Мариер вече е била обвиняема за подобно престъпление.

Подкуп за изключен студент

Китайски чиновници получили подкуп от бивш студент, за да му изготвят фалшив сертификат. Той е задържан, когато се опитва да си получи документа. Раджеш Салвани е бивш студент във Вадиа Колидж, но не издържа изпита си през 1997 г. и не се дипломира. Той лъже,че има диплома и успява да си намери работа в Китай. Година по-късно решава наистина да си набави дипломата, в случай че компанията му я поиска. Той успява да съблазни чиновниците и те му обещават услугата. 

Мним адвокат практикува 15 години

През октомври м.г. в Пакистан е арестуван мним адвокат. Той е изправен пред съда в Лахор. Оказва се, че е практикувал професията цели 15 години. Истината около дипломата му изплува в момент, когато трябва да защитава свой клиент в съда по важно дело. Тогава адвокатът на противника изважда наяве факта, че Танвир Ахмед няма образование. Защитникът е отведен до най-близкия полицейски участък.