Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Архив
СНИМКА: Архив

“Днешната среща беше седма по ред и спокойно мога да кажа, че беше най-неуспешната и най-безплодната. Дали това се дължи на днешния ден петък 13 или е в резултат на едни нагласи, които се оказва, че са трайни, не знам”. Това каза днес българският съпредседател на българо-македонската комисията за исторически и образователни въпроси проф. Ангел Димитров.

Комисията заседава в София два дни. В петък бе последният ден и той трябваше да бъде посветен на Гоце Делчев, но трудно се стигнало до темата заради различните виждания на българските и македонските членове.

Вчера имахме една много заредена и много емоционална среща. От българска страна не сме искали да се стигне до това да имаме много дълбоки разминавания по отношение на миналото, категоричен бе Димитров. Припомни, че в договора за приятелство и добросъседство със Северна Македония е заложена идеята за общото минало, за анализа, който трябва да се оправи в учебниците в двете държави и да се предложат текстове на правителствата за общо честване на видни личности от общата история.

“Бяха направени такива крачки досега, но от миналата среща насам като че ли усетихме една липса на готовност да се направят крачки, каквито нашата работа предполагаше. За нас е много важно да продължим работата в духа не на компромисите, а на онова съгласие, което може да бъде постигнато на база солидни аргументи. В комисията сме историци и за нас е важно, когато мислим за миналото, да не го интерпретираме през някакви конюктурни интереси. Всичко, което правим, трябва да е насочено към нещо много трайно”, допълни Димитров.

Днешната среща беше разочароваща, категоричен бе и македонският професор Драги Георгиев. “Това се дължи на различния подход към проблемите, които разрешаваме. Глваната цел на Македония е да се постигне компромис на база аргументите на двете страни и да се стигне до договор и баланс в погледа към нещата. Днешната и вчерашната среща бяха изпълнени с емоции. Смятам, че не на всяка среща ще можем да намерим решения и да бъдат положителни. На следващи срещи ще обсъждаме и темата за Гоце Делчев”, продължи той. Георгиев подчерта, че за него “работата на комисията е пред всякакви рамки, включително и политически”.

Основното раминаване на комисията било най-вече по въпроса за Гоце Делчев, макар да го обсъдили за кратко.

“Часове се разменят реплики. Основното ни разминаване е, че нашето желание е да се разгледа, анализира и оцени исторически значението и ролята на Гоце Делчев в неговото историческо време. Колегите обаче поставят акцента към отношението към Гоце Делчев в един по-късен период. Колкото и да е странно, днес почти не говорихме за него. Получава се един омагьосан кръг, в който нашите позиции почти не могат да се срещат, а когато се срещнат по-скоро се получава един удар. Ние искаме да поставим акцентите на по-важни неща, не отношението е важно, когато говорим за една историческа личност”, заяви Ангел Димитров.