Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Премиерът Бойко Борисов провери ремонтираното СУ “Христо Ботев” в Русе и коментира скандала с БНР пред журналисти. По-късно откри изцяло обновената сграда на СУ “Панайот Волов” в Бяла.
Премиерът Бойко Борисов провери ремонтираното СУ “Христо Ботев” в Русе и коментира скандала с БНР пред журналисти. По-късно откри изцяло обновената сграда на СУ “Панайот Волов” в Бяла.

Силвия Великова върната в ефир

И.д. шефът на “Хоризонт” подаде оставка само след ден на поста

ДАНС, Съветът за електронни медии и Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) проверяват едновременно защо “Хоризонт” спря да излъчва в ефира вчера от 6 до 11 ч. Проверката е разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров, след като получава справка от ДАНС за създадената по този начин опасност за застрашаване на националната сигурност.

След като Силвия Великова бе свалена от ефира на 12 септември, се случват няколко неща - БНР започна да пуска в ефира си “Лет ит би” на “Бийтълс” (през годините превърнала се в символ на свободата на словото и на протеста в националното радио), в 21,16 ч на сайта си БНР обяви предстояща профилактика на “Хоризонт” от 6 до 11 ч на 13 септември - поясът на “Преди обед”, и вчера наистина радиото замлъкна. Излъчваше само онлайн.

На практика това е извънредна ситуация, която може да се случи само по време на война или природно бедствие. БНР е стратегически обект за националната сигурност и при нужда е длъжно да уведомява и предупреждава населението при бедствия, аварии и кризи. Данъкоплатците плащат, за да имат сигурност, да знаят какво се случва в държавата.

Само от две точки, които са в София, може да бъде спряна цялата мрежа на БНР - от самото радио (нарича се “изход радио”) и от телевизионната кула на бул. “Драган Цанков”, обясни пред “24 часа” Валерий Тодоров, бивш генерален директор на БНР. По думите му това не може да стане без изричното съгласие на генералния директор на общественото радио. Ако то липсва, спирането може да се възприеме като саботаж или тероризъм. Впрочем радиото е замлъквало веднъж по време на кризата през 2000 г.

Частната компания НУРТС извършва профилактика на предавателите по годишен план. Тя уведомява БНР поне месец по-рано, като посочва предавателя, честотите му, часа и деня. Ако радиото трябва да отразява например ключово събитие в този ден, то може да промени датата. След като НУРТС и БНР се разберат, уведомяват КРС, която потвърждава и от своя страна уведомява СЕМ, обясни Тодоров.

При екстрени обстоятелства - авария например, НУРТС обявява срокове, в които ще извърши ремонта, а радиото ги съобщава на слушателите си в ефира. Но дори и при авария не спира цялата мрежа на радиото, тъй като почти всички предаватели имат аварийно захранване. Още повече че над 96 от предавателите на БНР са нови, сменени са при управлението на Тодоров. “Хоризонт” се излъчва по 58 предавателя УКВ.

От БНР обясниха спирането не само с профилактика, но и с технически проблеми. През август например “Хоризонт” спира 3 пъти по 5 часа, а “Радио София” не излъчвало цяла седмица в ефира, било само онлайн.

Проверката за тоталното спиране на “Хоризонт” за 5 часа вчера е под прякото ръководство на зам. главния прокурор Иван Гешев. Трите институции имат три дни да я направят.

Борисов: Поисках шефът на

БНР да оправи безобразията

с Великова

Силвия Великова
Силвия Великова

Иначе щях да помоля ГЕРБ да му

иска оставката, обясни премиерът

“Щом научих за свалянето на Силвия Великова, ѝ се обадих лично. Познавам я от над 20 години. Чух за тази глупост, която са сътворили. Аз не познавам директора на БНР и никога не съм го виждал, освен ако някъде случайно не е заставал до мен. Помолих да му предадат все пак да оправи това безобразие, иначе ще ида в парламента и ще помоля парламентарната ни група да му поиска оставката.” С тези думи премиерът Бойко Борисов защити Силвия Великова, отстранена от радиоефира ден преди това. Направи го пред журналисти в Русе вчера.

Малко преди думите му обаче радиоскандалът получи нов обрат. Великова отново е водеща на “Преди обед” и ще отразява съдебния ресор, а временният шеф на програма “Хоризонт” Николай Кръстев подаде оставка.

Новите промени в БНР се случиха светкавично, часове след като ръководството свали от ефира известната радиожурналистка в четвъртък, 12 септември, както и директора на “Хоризонт” Ивайло Савов поради пенсиониране и избра Кръстев за негов временен заместник.

Фейсбук пламна от коментари в защита на Великова, а журналисти от различни медии се събраха вчера сутринта пред сградата на БНР. Впрочем между тях беше и Христо Иванов от “Да, България”.

Още предната вечер обаче генералният директор на БНР Светослав Костов лично е позвънил на Великова и я е уведомил, че е върната в съдебния ресор, но ще има и втори човек, който да осигурява плурализма в него. А от следващата седмица отново ще води сутрешния блок. За това тя разказа в профила си във фейсбук.

Вчера сутринта временният шеф на “Хоризонт” Николай Кръстев, който е и главен редактор на програмата, пое лично вината за отстраняването на Великова. Обясни го с малкия си мениджърски опит. Затова подава оставка от новия пост с молба до Управителния съвет на БНР. В нея пише: “Не бих желал с моето действие да бъда проблем за репутацията на програма “Хоризонт” и на БНР.” Въпреки оставката си на практика Кръстев продължава да изпълнява длъжността, тъй като УС на БНР още не я е приел.