Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Медиците са в шок: Все едно да ядете апендикс, но ако е термично обработена, може би не вреди

В София продължават конфликтите защо болници я изхвърлят в кофите за боклук пред блоковете

Медикаментите стигат до $ 425

Въпреки че в България редовно избухват скандали за изхвърлена плацента в кофите за боклук пред блоковете, една друга мода, свързана с нея, в последно време набира силна скорост.

Само преди дни в София избухна поредният скандал, че медицински център изхвърля биологичните си отпадъци в кофите за боклук за общо ползване. Граждани били шокирани, защото видели там включително и плацента. За целта живеещите на ул. "Враня" подават сигнал, тъй като контейнерите

им системно са ползвани за изхвърляне на биологични отпадъци въпреки изричните законови разпореждания какъв е редът за това.

Случаят е последен, но той съвсем не е прецедент в България.

От друга страна, една нова тенденция напоследък превръща плацентата в обект на постоянни спорове между медицинския персонал и родителите.

Неотдавна мъж от Балчик

поиска и получи плацентата от новороденото си, но лекарите нямат представа какво точно е направил с нея. Те обаче са категорични, че дори да я е консумирал, това не е представлявало риск за здравето му.

През 2017 г. баща преби лекарка от АГ болница "Шейново" след отказ да му предостави плацентата. Мъжът с криминално минало беше настоял, че притежава разрешително за съхранение и използване на човешката плацента, но в крайна сметка беше арестуван заради побоя над докторката.

По-късно стана ясно, че плацентата му била необходима, защото търсел формулата на вечната младост.

"Това е все едно да искате да задържите апендикса или бъбрека си", възмущават се медици. Въпреки това тази мода бързо се разпространява, а на пъпната връв се приписват всякакви чудодейни функции.

У нас някои я заравят, но все по-често има хора, увлечени по световната тенденция - плацентофагия, заради която вече се издават и рецептурници с ястия. Всичко започва от една легенда, че изяждането й води до добро здраве и дълголетие.

Проверка на "168 часа" установи, че има книги – сборници с рецепти, в които е разяснено как човешката плацента може да се приготви и да се превърне в истинско

кулинарно изкушение

Мода и пари – това стои зад плацентофагията – яденето на човешка плацента, но не от родилката, категорични са лекари пред изданието.

Историята на плацентофагията

Историята е съхранила множество прояви на плацентофагия в целия свят в миналото. Най-често те са свързани с вещерски и в частност с вуду ритуалите. Започнало като форма на приемственост, заради изконното желание за "вечна младост" и "надхитряне на природните закони", консумирането на човешка плацента е било разпространено с тъмните векове.

В том на Бюлетина на Медицинската академия в Ню Йорк от 1979 г., в статията на Уилям Обер "Бележки за плацентофагията" се коментира вероятността някои древни култури, които са практикували човешки жертвоприношения, да са консумирали и плацента. Изброени са египтяни, тасианци, бадари, амратци, герцайци, семаняни.

Твърди се, че плацентофагията може да се е зародила по време на обсадата на Йерусалим (587 г. пр. н. е.) поради прекомерния глад, преживян от юдеите.

Запазени са и свидетелства от Бразилия, в които се разказва за канибализма сред племето тупинамба. Описани са случаи, в които пъпната връв е храна за местните.

"Ядат човешка плът, когато могат да я получат, и ако една жена спонтанно роди, тя сама прерязва пъпната връв. След

това сварява плацентата и връвта и ги изяжда и двете."

В народната медицина

Арауканските коренни американци от Аржентина изсушават и смилат пъпната връв на бебето, давайки му малко от праха, когато е болно.

В Ямайка парченца плацентарни мембрани се поставят в чая на бебето, за да се предотвратят конвулсии, причинени от евентуални “призраци”.

Племето чага от Танганайка поставя плацентата в съд за два месеца, за да изсъхне. След това се смила на брашно, от което се прави каша. Тя се поднася на старите жени от семейството като начин да се запази животът на детето.

В Централна Индия жените от племето кол ядат плацента, за да подпомогнат репродуктивната си функция. Смята се, че консумацията на плацента от бездетна жена "може да разсее влиянията, които я поддържат безплодна".

Куртачи от Соломоновите острови поднасят на родилките странна смес,

за да се възстановят по-бързо - там смесват плацентата с вар на прах и я дъвчат с ареа арека.

Пъпната връв се използва традиционно и в китайската медицина, въпреки че няма доказателства майката да има някаква полза от този вид "лечения". Китайски медицински текст от шестнадесети век посочва в раздела за медицинските употреби на плацентата поне два случая, в които майката или семейството й изяждат плацентата на новороденото след специална термична обработка.

Китайската "Велика фармакопея" от 1596 г. препоръчва тъкан от плацентата да се консумира смесена с човешко мляко, за да помогне за преодоляване на последиците от изтощението на енергията чи. Признаците за това са "анемия, слабост на крайниците и студенина на половите органи с неволна еякулация на спермата". В Гула пък по стар обичай поднасят на бебето чай от плацента, смесена с броколи. Целта на ритуала е да не го преследват духове.

В Малекула в Меланезия

бащите изяждали смес от плацента

и кръв,

приготвена като пудинг.

В някои части на Китай и Виетнам тя се използвала като лек срещу туберкулоза.

UNLV и Университетът в Южна Флорида изследвали жени, занимаващи се с плацентофагия. 95% от анкетираните 189 жени декларирали "положителни" или "много положителни" субективни преживявания от консумацията на собствената плацента. Освен "подобрено настроение" и "повишена енергия" те свидетелствали и за "подобрена лактация".

Духовни вярвания

Още от древни времена се смятало, че човешката плацента е "протекторът", който осигурява жизнените функции на бебето преди раждането.

Пъпната връв се разглеждала и като дървото на живота, като генетичен "близнак" на плода и ангел закрилник. Консумацията й била един вид почит към духовната връзка, а тези, които я отказвали, я погребвали, както например в Саудитска Арабия.

Днес

През 60-те години работещ в чехословашко-виетнамската болница в Хайфонг, твърди, че лекарите и сестрите тайландци и китайци масово консумират човешка плацента, изпържена с лук.

От 70-те години плацентофагията преживява истинско възраждане в някои щати на САЩ и в Мексико, тъй като се смятало, че пъпната връв е полезна за здравето. Най-често се ползвала като средство за лечение на следродилна депресия и умора заради високото й съдържание на протеини, желязо и хранителни вещества.

През 2012 г. американската актриса Дженуари Джоунс официално обявява, че напълно се е възстановила за шест седмици след консумацията на плацента. Именно това й позволило да се върне не снимачната площадка на филма "Лудите мъже".

Година по-рано Робин Лим – известната акушерка, основател на медицинския център Yayasan Bumi Sehat, сподели, че ако плацентата се смеси с мед, може да се спре следродилното кървене.

Вероятно заради това неотдавна Кортни Кардашиян започна да рекламира таблетки от плацента. Милиардерската щерка обеща да погълне 2 хапчета със здравословно-разкрасителна цел, макар все още да няма изследвания, потвърждаващи благотворния им ефект.

Примерът е последван от сестрите й Ким и Клои Кардашиян. Едната обещава публично да си изяде плацентата, а втората декларира, че вече го е направила.

В публикация на своя уебсайт, озаглавена "Хранене с моята плацента", Ким Кардашиян разкрива, че след като роди второто си дете, ще изяде плацентата си. Така щяла

да се предпази

от следродилна депресия: "Чух толкова много истории от майки, когато бях бременна, които не са изяли плацентата и след това са изпаднали в следродилна депресия. Затова си помислих - защо да не пробвам плацента? Нямам какво да губя? "

Същата теория споделя и Алиша Силвърстоун.

Според тях плацентата възстановява силите и енергията на родилката, намалява болката след раждането, помага при лактацията, възвръща желязото в организма и еластичността на кожата.

Заради модното увлечение бащата на сестрите Кардашиян Крис Дженър е привлечен за рекламно лице на "медикамента" с плацента.

Цените на хапчетата варират от $ 125 до $ 425.

Те могат да се приготвят и при домашни условия, ако е налице необходимото оборудване - дехидратор и капсули. Инструкциите са публикувани безплатно онлайн.

Как е в България

У нас по закон плацентата е биологичен отпадък и като такъв подлежи на унищожаване. Това законово е регламентирано в Наредба 1 на Министерството на здравеопазването от 2015 г. След раждането плацентата се прибира от болницата. Тя се поставя

в специален

фризер,

маркира се с определен код и се държи под ключ. Един път в годината фирмата, лицензирана за унищожаването на биологични отпадъци, ги прибира от болниците.

Използването на плацентата в България е сведено главно до извличането на стволови клетки. Те се използват за лечение при множество фамилни, автоимунни и тежки неврогенни заболявания. Извличането става след предварително заявено желание от страна на майката. Стволовите клетки се замразяват и транспортират в специални банки за съхранение в чужбина. Всичко това е доста сериозна инвестиция, но се приема, че си заслужава заради решаването на бъдещи сериозни здравословни проблеми.

Болничните власти имат право да откажат и най-често го правят в редките случаи, в които родилката или бащата искат да си вземат плацентата.

Във Великобритания, Франция, Испания, Германия третирането на човешката плацента е уредено както е в българското законодателство. Тя е биологичен отпадък и подлежи на унищожаване, установи проверка на "168 часа".

През Океана ситуацията е различна

В някои щати на САЩ като Тексас, Ню Мексико, Невада и Флорида се приема, че плацентата е собственост на семейството и когато то я иска, я получава. Най-често това са латиноамерикански католици, чиито предци са почитали

култа към плацентата

Пак според случая – едните я погребвали ритуално, а други я готвели и консумирали според традиционните си вярвания.

В последните години – единствено с комерсиална цел, възползвайки се от модата, наложена от звезди, различни автори отпечатват рецептурници за приготвяне на човешка плацента.

Някои от тях ревниво пазят кулинарните си интерпретации по темата, а други онлайн тиражират десетки рецепти за ястия от човешка плацента. Ястията варират от пастет, през скара, яхния, лазаня, национални рецепти, световноизвестни изискани блюда, хляб с плацента и дори смути.

"Днес на Земята живеят повече от 7,6 милиарда души и ние се замислихме за това какво ще се случи, ако храната изчезне от повърхността й и настане всемирна криза. Хората ще се превърнат в канибали и в рамките на 3 г. човечеството напълно ще изчезне" заяви през миналата година Холи Греъм от Университета на Лестър, цитиран от Journal of Physics Special Topics.

Очевидно някои хуманоиди не чакат да настъпи всемирният глад и вече официално консумират човешко.

Ким Кардашиян рекламира “медикамента” с плацента.
Ким Кардашиян рекламира “медикамента” с плацента.