Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сотир Цацаров, Младен Маринов, Димитър Георгиев и Иван Гешев  СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Сотир Цацаров, Младен Маринов, Димитър Георгиев и Иван Гешев СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

l Лидерът на НД “Русофили” заедно с ексразузнавача от КГБ и бизнесмена Малофеев кроели планове да обърнат ориентацията на България от Запада към Русия

l Бившият издател на “Дума” разработил бизнессхема с Цветан Василев

Николай Малинов е получавал пари за шпионска дейност в полза на Русия, а Леонид Решетников, който ги е давал, е със забрана да влиза в България за 10 г. Това обявиха от прокуратурата във вторник по разследването срещу председателя на Национално движение “Русофили”. Малинов често се срещал с руския бизнесмен Константин Малофеев и ексразузнавача Решетников и заедно кроели планове как да обърнат геополитическата ориентация на България от Запада към Руската федерация.

За целта е

трябвало да

бъдат овладени

предприятия,

финансирани

от КТБ със

съдействието на

Цветан Василев,

а с печалбите от тях да се купят медии и да се направи политическа партия, която пряко да влияе върху политиката на България.

Разследването е започнало за престъпления против финансовата система. Прокуратурата и ДАНС стигат до схема за пране на пари.

“ДАНС събра данни, че тази схема се използва за трансфер на пари от ръководители на чужди организации, които имат интереси в политическия живот на страната. Финансирани са операции, които пряко засягат националната сигурност на България”, каза главният прокурор Сотир Цацаров. 

НИКОЛАЙ МАЛИНОВ
НИКОЛАЙ МАЛИНОВ

След ареста в понеделник Николай Малинов е освободен във вторник с

парична гаранция

от 50 хил. лв.

Има и забрана да напуска страната, а за Решетников - да влиза у нас за 10 г.

Леонид Решетников е ген.-лейтенант от КГБ. Пенсионира се през 2009 г. и оглавява Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ). Често идва в България. През 2016 г. нашумя покрай спор с Корнелия Нинова за тяхна среща в София, на която тя му споделила плановете си БСП да издигне ген. Румен Радев за президент.

Малинов е бивш издател на “Дума”, бивш депутат от БСП, бизнесмен и председател на Национално движение “Русофили” от 2009 г. насам. Константин Малофеев е един от големите бизнесмени в Русия, близък до Владимир Путин. Името му нашумя в България след фалита на КТБ, когато се опита да овладее част от активите на банката. Малофеев и Решетников оглавяват руската патриотична организация “Двуглав орел”, която награди Малинов през 2017 г. Според прокуратурата фирми на Малинов са получавали пари както от “Двуглав орел”, така и от РИСИ. 

КОНСТАНТИН МАЛОФЕЕВ
КОНСТАНТИН МАЛОФЕЕВ

На 9 септември разследващите са претърсили 11 адреса в София, Перник и Брезник. Иззети са компютри, телефони и документи, посочи зам. главният прокурор Иван Гешев.

В един от тях е докладна записка от Николай Малинов, озаглавена “Относно необходимата геополитическа преориентация на България, или “Проект България”.

С документа българинът информира Решетников и Малофеев какви мерки трябва да се вземат за преориентация на България към Русия.

“Отчитайки спецификата на противопоставянето на Запада и Русия, концентрираме усилия в пет основни направления - дейност на неправителствения сектор, създаване и поддържане на сайтове, собствен телевизионен канал, влиятелен аналитичен център и създаване на партия, която ще позволи постепенно прерастване в масова електорална сила", пишело в документа.

Според Малинов трябвало да се оказва влияние върху политическия живот, но тайно. Освен това били нужни пари за създаване на тв канал и агенция. Те трябвало да дойдат от придобиването на “Виваком”, която трябвало да се купи от инвеститор със съдействието на руската банка ВТБ, но да остане под чужд контрол. Посочено е още, че там работят 5500 души, продажбите са за 450 млн. евро, а приходите - 170 млн. евро. Освен “Виваком” в докладната записка има информация как се подготвя овладяването и на “Дунарит” и “Авионамс”, които също са в активите на фалиралата КТБ. Необходимо било и развитие на икономическо сътрудничество между Русия и България в селското стопанство и промишлеността. 

ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ
ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ

С печалбите от

“Виваком”,

“Дунарит” и

“Авионамс” щяла

да се финансира и

бъдещата партия

“Предприели сме действия за безвъзмездно прехвърляне на активи на стойност за повече от половин милиард евро от Цветан Василев на Константин Малофеев. Тези активи не трябва да попадат в български ръце, защото българската държава ще се намеси да ги овладее и използва", посочва Малинов в докладната записка и подчертава, че контактът с Малофеев е препоръчан от Леонид Решетников.

“През март 2015 г. ние придобихме собствеността върху Тв7. След сделката в сградата на телевизията се появи съдебен изпълнител, придружаван от полицаи. Тяхната цел беше да прекратят излъчването. Дойде лично министърът на вътрешните работи. Не ни се удаде да овладеем тази компания. Не ни позволиха регистрация на новия собственик с проруски профил. От СЕМ ни отказаха нов телевизионен лиценз”, пише в документ, намерен от агентите на ДАНС и следователите.

По разследването са събрани данни, че през 2015 г. контролирано от Малинов дружество е получило милиони евро от компании на Малофеев, регистрирани в Кипър, за овладяване на български медии.

Намерен е и документ със заглавие “Придобиване на контрол над “Дунарит” от “Емко”. Описана е схема на сделка между няколко компании, контролирани от Емилиян Гебрев и Цветан Василев, чрез която “Дунарит” да стане собственост на Гебрев. Фирмата “Емко” на Гебрев все пак стана собственик на “Дунарит”, но вписването се оспорва в съда.

Намерен е и друг документ на руски език със заглавие: “Предложение от Цветан Василев относно продажба на активи на КТБ - предпирятия, създаващи 9% от БВП на България. Според прокуратурата има доказателства, че Малинов, Малофеев и Цветан Василев са тясно свързани. Срещали са се и са правили бизнес планове. Малинов често пътувал до Русия, където провеждал срещите си с Решетников и Малофеев. При тези пътувания Малинов давал и обсъждал конфиденциална информация, получавал задачи, както и финансови средства.

Решетников: Акцията е на американците, има страни, които са по-важни за нас

Американците започнаха кампанията “Руските шпиони в България”, написа Леонид Решетников във фейсбук часове след скандала с разпитите на русофилите.

Леонид Решетников в кабинета си
Леонид Решетников в кабинета си
“А аз се чудех защо за мен се лепна журналист от “Ню Йорк таймс” да иска интервю и защо са се сетили за мен, пенсионера. Нямат какво да кажат и започнаха да раздуват за имперски планове, глупости за възстановяването на монархията и Путин - царя. Опитват се да свържат “Двуглав орел” с някакви фантастични планове. Но това им е достатъчно, за да громят истинските български патриоти. Уверен съм, че тези акции на сегашната власт на България напълно я дискредитират в очите на народа. Нападат хора за това, че почитат традицията и историята, жертвите, принесени от Русия при създаването на българската държава. Това го могат само врагове на България”, пише в поста си Решетников.

По-късно той обясни пред телевизия “Царьград” на Константин Малофеев, че в България няма какво да се шпионира. “Има страни, които са по-важни в този план за Русия”, каза бившият генерал от КГБ.

“Очевидно е, че тези обвинения са изсмукани от пръстите. Вече не става въпрос за шпионаж, а за разследване на влиянието на Русия върху движение “Русофили” и в каква степен тази организация изпълнява указанията на друга държава”, казва председателят на СИВИ.

“Обърнете внимание - всичко започна с изявлението на българското МВнР за това, че през 1944 г. Съветският съюз не е освобождавал България, а ѝ е донесъл сталински режим. Ето как те сами днес се държат абсолютно като сталински режим: фабрикуват обвинения в шпионаж и задържат по тези обвинения неугодните им невинни хора”, категоричен е Решетников. Той разказва и как “Обединени патриоти” са изключили Волен Сидеров от управлението, защото е русофил, и че партия “Атака" е преследвана от властта в България.

Разузнавачът в пенсия призовава всички, които се интересуват от братските отношения на Русия и България, да защитят Николай Малинов, който е “истински приятел на нашата страна, когото прекрасно познават в Москва и въобще в Русия, човекът, който тази година с указ на президента Владимир Путин е награден с Ордена на дружбата”.

“Необходимо е да викнем с пълно гърло срещу безобразието, което днес творят българските власти. Трябва да започне кампания в защита на движението “Русофили”, против истински фашистките действия на българските власти”, зове още Решетников и допълва, че не трябва да се строи газов хъб в България.