Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Николай Малинов показва една от наградите, която му е връчена в Русия за принос към добрите отношения на двете държави.
Николай Малинов показва една от наградите, която му е връчена в Русия за принос към добрите отношения на двете държави.

Разпитани бяха Николай Малинов, Юрий Борисов и още русофили 

Членове на ръководството на Национално движение “Русофили” бяха отведени за разпит на 9 септември по разследване на шпионаж в полза на Русия. Трима от тях останаха най-дълго в следствието, а домовете им са претърсени и от тях са иззети компютри и документи. Това са председателят на движение “Русофили” Николай Малинов, заместникът му Милен Чакъров и един от секретарите - журналистът и писател Юрий Борисов. Малинов и Борисов са бивши депутати. За разпити в следствието като свидетели са се явили десетки други от ръководните органи на Национално движение “Русофили”.

Делото е на Специализираната прокуратура и ДАНС. По него се работи от 3 юли.

За арестите първа съобщи пред вестник “Дума” Дора Чичкова, съпругата на Юрий Борисов. Той е бил главен редактор там. 

Юрий Борисов беше освободен след разпит в понеделник.
Юрий Борисов беше освободен след разпит в понеделник.

“Юрий Борисов е разпитан като свидетел. Към момента няма привлечени към наказателна отговорност по делото. Делото е по чл. 105 от НК под ръководството на Специализираната прокуратура, следователи и агенти на ДАНС", съобщиха от държавното обвинение късно в понеделник.

Зам.председателят на русофилите Милен Чакъров също беше освободен късно в понеделник, но председателят Николай Малинов остана в следствието до редакционното приключване на броя. Според източник на “24 часа” той е обект на разследването в лично качество.

Член 105 от Наказателния кодекс гласи, че който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да ѝ служи като шпионин, се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години.

Социологът Живко Георгиев също е бил разпитан в ДАНС като свидетел по разследването за шпионаж в полза на Русия. 

Социологът Живко Георгиев е питан за Решетников и за проучвания, които е правил.
Социологът Живко Георгиев е питан за Решетников и за проучвания, които е правил.

“Питаха ме дали познавам Решетников. Отговорих им, че знам, че е шпионин, но лично не го познавам. Зададоха ми и въпрос дали познавам издателя Николай Малинов. Казах: “Да, две социологически проучвания съм правил за него.” Питаха ме и дали съм провеждал социологически проучвания за геополитически нагласи у нас. Да, отговорих, правил съм доста такива - те са стандартни. И не само за отношението към Русия у нас, но и за това към Китай, САЩ, Европейския съюз, каза още социологът. Дори си измислих сам въпросника, защото поръчителят поиска така, убеден, че най-добре знам какво да съдържа. Нищо опасно, тайно или изненадващо няма в тези проучвания - такива правим даже и за български медии.

“Нито следователите научиха много от мен, нито аз от тях. Разговорът ни продължи около половин час”, каза пред “24 часа” известният социолог.

Всички от ръководството на движение “Русофили” са получили призовки в 7 ч сутринта на 9 септември да се явят по-късно същия ден в Специализирана прокуратура, разказа бившата соцдепутатка и бивш зам.-министър на образованието в кабинета “Станишев” Ваня Добрева. 

На 14 септември е традиционният събор на русофилите на яз. “Копринка” до Казанлък.
На 14 септември е традиционният събор на русофилите на яз. “Копринка” до Казанлък.

“Това е пропагандна акция. Шпионаж в полза на Русия е просто смешно. Ние поддържаме нормални отношения с една велика страна, която ни е освободила, така, както с Германия например и с други държави”, каза пред “24 часа” Владимир Чучуев, който е един от зам.председателите на движението.

“Това се прави, за да се провали традиционния събор на яз. “Копринка”, който е на 14 септември. Събират се по 15-16 хил. души. 700 деца щяха да се изявят в творческата програма”, заяви ръководителят на учредителното събрание на Националното движение Васил Стоянов. Според него разследването за шпионаж сред членовете на организацията е нелепо.

Не сме получили информация от прокуратурата, за да коментираме официално, отклони пък въпросите по темата посланикът на Русия у нас Анатолий Макаров.

От много години Николай Малинов поддържа добри отношения с Русия и ходи често там. В четвъртък ще навърши 50 г. Никога не е крил връзките си с политици и бизнесмени в Москва.

През 2017 г. Малинов получи орден “Двуглав орел” от организация свързвана с руския олигарх Константин Малофеев. Малофеев се явява спонсор на проруските сепаратисти в Украйна. Преди години помагаше на Николай Малинов да купи ТВ7, но до сделка не се стигна.

Проф. Ваня Добрева: 5 часа ме разпитваха, нямам връзки с руските служби

ЛИЛЯНА КЛИСУРОВА

- Г-жо Добрева, за какво ви викаха в прокуратурата? 

- В 7 часа тази сутрин (вчера - б.р.) цялото ръководство на НД “Русофили” сме получили призовки да се явим в Специализираната прокуратура. Бяхме разпитани за дейността на движението и за собствената ни роля. За нищо конкретно не е ставало въпрос. Аз съм публична личност. Известна е и позицията ми за това, че огромна грешка на българския политически елит е всичко онова, което те в момента правят, за да бъде скарана България с Русия. И е много притеснително, че тази акция се провежда непосредствено след съобщението на МВнР.

- Виждате връзка между 9 септември, позицията на МВнР и вашия разпит?

- Няма случайности. Точно тези събития - 9 септември, изявлението на Екатерина Захариева, днешната ситуация, са дълбоко свързани.

- Колко ви разпитваха?

- Мен ме държаха 5 часа.

- Обвиниха ли ви в нещо?

- Аз съм свидетел. Не съм много наясно за какво съм свидетел. Може би заради активната ми позиция. Аз съм един от хората, които от 2014 г. подкрепиха правото на кримчани на самоопределение, много активно възразиха срещу налаганите санкции срещу Русия, които предупредиха, че е културна катастрофа изхвърлянето от учебниците по литература в българското училище на цялата руска литература.

- За Юрий Борисов знаете ли нещо повече?

- Не. Просто го видях на входа. Той е много изтерзан. Онзи ден е излязъл от интензивното след нарушение на сърдечен ритъм. Каза ми само: Мен ме докараха с белезници. В момента се арестуват хора, които са свързани с БСП.

- Вие имате ли връзка с руските служби?

- Никакви връзки нямам. Аз съм научен работник.