Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Принц Кирил пред сп. "Космос": 
Вървим към телепортацията, но тя няма да е в стил "Стар трек"

Дали ще овладеем достатъчно този механизъм, за да можем някога да пренасяме и съзнанието си, пита князът 

Той е сред малцината завършили квантова физика в Принстънския университет с отличие 

Възможна ли е телепортацията?

"Експериментите в Китай са огромно постижение, изключителна демонстрация на квантовото сплитане, при това на огромно разстояние", казва принц Кирил в ексклузивно интервю за последния брой на списание "Космос".

Благодарение на ефекта от квантовото сплитане Китай успя наскоро да телепортира електрон, който е на Земята, до околоземен орбитален спътник на 480 км разстояние. Всъщност самата частица остана на Земята, но благодарение на феномена със сплитането пренесе своето специфично квантово състояние до другата частица в спътника. Така електронът, който е в орбита, получи информация и придоби състоянието на този на Земята.

Постижението стана световна сензация, тъй като поставя основите на мечтания от всички квантов интернет. За разлика от досегашния той ще е супербърз и не може да бъде засичан или подслушван. Дали човечеството ще спре проучването на загадъчния феномен квантово сплитане, развивайки само тази технология, или ще продължи напред в преследването на истинската телепортация? 

"Очевидно е, че вървим към телепортацията, но не мисля, че тя ще е в стил "Стар трек" - усмихва се принцът. - В случая говорим за прецизно предаване на квантово състояние, което може да има изключителни ползи в развитието на науката въобще. Днес физиците срещат ограничения в принципите на реконструкция на молекулите в тялото по подобие на принципа на квантовото сплитане - с точност, с прецизност, с различните квантови състояния, със спин горе и спин долу и т.н.

От друга страна, съзнанието е нещо качествено различно, то е над физиката. Затова и аз се питам дали този механизъм някога ще бъде овладян, за да се пренася и съзнанието?"

Ще могат ли според принц Кирил на този принцип да се телепортират спомените и паметта, четете в новия брой на сп. "Космос".