Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Красимир Балъков
Красимир Балъков

Преди 0:4 от Англия на “Уембли” треньорът Балъков обяви, че поема цялата отговорност за решенията си, но така и не уточни в какво ще се изразява тя

На 25 март в “24 часа” излезе информация със заглавие “Хубчев отива в “Левски”, сменя го Балъков”.

Ставаше въпрос за националния отбор по футбол на България, който току-що беше стартирал европейските квалификации с равни мачове срещу Черна гора и Косово.

Още същия ден Балъков излезе с пространно изявление в собствения си сайт, озаглавено “Българският манталитет заби нож в гърба на българския футбол”. На 15 май той пое националния отбор и на последвалата пресконференция се пошегува, че явно някои журналисти имат пророчески способности.

На 7 септември някъде към 21 часа българско време Красимир Балъков вече беше единственият български национален треньор в последния поне половин век, който стартира с три загуби, като едната от тях беше от европейския футболен гигант Косово. Във въпросната вечер България бе разгромена 0:4 от домакина Англия на стадион “Уембли” и спокойно може да се каже, че този път българският футбол е забил нож в гърба на българския манталитет.

Защото националите, които според обзора за мача във в. “Сън” на журналиста Марк Ъруин още далеч преди първия съдийски сигнал изглеждали

лишени от

амбиции и

примирени

със съдбата си, играха пред няколко хиляди българи - 2500 в сектора за гости плюс вероятно поне още толкова пръснати из целия “Уембли”. Повечето от тях бяха с национални трибагреници, облечени с фланелки на българския отбор, сложили шалчета и шапки. Повечето бяха довели и децата си, защото очевидно техният манталитет се основава на идеята да ги възпитават в идеите на националното достойнство, независимо колко са далече от родината.

Въпреки малкото шансове на “Уембли” дойдоха хиляди български запалянковци, които обаче нямаше кого да подкрепят.
Въпреки малкото шансове на “Уембли” дойдоха хиляди български запалянковци, които обаче нямаше кого да подкрепят.

Да, ама не, както обичаше да казва журналистът Петко Бочаров в зората на демокрацията. Нищо или почти нищо от това тези българи не видяха на терена, поне от своите. Видяха един отбор, който излезе с петима защитници и 35-годишен плеймейкър в ролята на централен нападател и доброволно предостави инициативата на съперника. Отбор, който владееше топката над два пъти по-малко от англичаните (32% срещу 68%), направи два пъти и половина по-малко подавания (804 срещу 310), 7 пъти срещу 35 за другия отбор пипна топката в чуждото наказателно поле, а при ударите към вратата съотношението беше 17:4.

Още две седмици преди мача Балъков изненада всички с решението си да повика в състава закования на пейката защитник на ЦСКА Николай Бодуров. Изненада, защото, когато пое националния, треньорът обяви, че един от принципите му е, че ще разчита само на футболисти, които играят редовно в клубовете си. Защото Бодуров бил незаменим.

Треньорът обясни решението си така: "Наясно съм, че нарушавам правилото, което сам поставих – а именно, че ще разчитам единствено на онези, които играят редовно в клубовете си. Считам обаче, че с огромния си опит и влиянието си в съблекалнята Бодуров е незаменима част от националния отбор. Решението е изключително и само мое и единствено аз нося отговорност за него."

Принципна позиция, но с един нюанс - Балъков така и не уточни какво точно означава да понесеш отговорност. Защото мача Бодуров го приключи с грешка за един от головете, наивна дузпа, жълт картон и смяна в 65-ата минута.

Така че това с поемането на отговорността

прилича на

измиване

на ръцете

Разбира се, той се прикри зад ръководството на БФС, като обяви, че оттам има пълен картбланш, а ако решат, могат да го сменят. Което обаче едва ли ще стане по-рано от следващата пролет, защото теоретично България не е загубила шансовете си за класиране на европейското по втория начин - през плейофите от Лигата на нациите. Там завършихме втори в групата си, но коефициентът, натрупан в този турнир и предните световни квалификации, е достатъчно добър, за да ни прати в една от трите четворки (без тази на аутсайдерите), коите ще оспорват последните места за Евро 2020.

Срещу Англия Балъков заложи на изключително дефанзивна схема, като единият от опорните халфове - Георги Сърмов, практически беше превърнат в трети централен защитник заедно с Васил Божиков и Николай Бодуров, а бекове бяха Страхил Попов и Антон Недялков.

Ролята на единствен нападател в схемата 5-4-1 беше поверена на плеймейкъра на “Лудогорец” Марселиньо, а зад него вакуума в средата на терена напразно се опитваха да запълнят Ивелин Попов и Кристиян Малинов и по крилата - Галин Иванов и Вандерсон.

Все пак въпреки изключително дефанзивния състав, избран от треньора Красимир Балъков, първият удар в очертанията на някоя от вратите бе нанесен от българския отбор.

Негов автор бе абсолютният дебютант Вандерсон, който получи топката от друг бразилец - Марселиньо.

До края на полувремето добър удар, но право в ръцете на вратаря Пикфорд, отправи и друг от изненадващите любимци на треньора - Галин Иванов.

На фона на тези две полувъзможности пред вратата на Пламен Илиев имаше опасност на всяка втора минута, а понякога и по-често.

Ударите не бяха толкова много, особено в очертанията, но Рашфорд и особено Стърлинг направо развинтиха опонентите си по крилата.

Така падна и голът в 24-ата минута - крилото на “Манчестър Сити” размина Божиков, пусна топката по земя към Кейн, който отблизо не сбърка.

След почивката всичко си дойде по местата в рамките на 6 минути - между 49-ата и 55-ата, с нов гол на Хари Кейн, този път от дузпа, и на Рахим Стърлинг. Малко преди тях дойде и най-чистото положение за гостите. Вандерсон излезе в непосредствена близост до вратата, но доста вляво, и отправи силен удар, който вратарят Пикфорд с вещина спаси.

След това останаха само две интриги - дали домакините ще постигнат най-голямата си победа в историята на мачовете срещу България и дали Хари Кейн ще стигне до хеттрик.

Хари Кейн се радва след третия си гол във вратата на България.
Хари Кейн се радва след третия си гол във вратата на България.

Успяха само във второто, като капитанът реализира втората си дузпа, направена от влезлия като резерва Кристиян Димитров.

Така българските национали постигнаха трета поредна загуба, а победа нямат вече 23 месеца - от 2:1 над Кипър в Лигата на нациите.

Следващият мач на избраниците на Красимир Балъков е контролата срещу Ирландия в Дъблин. Очаква се във вторник треньорът да заложи на няколко играчи, които не взеха участие на “Уембли”. В квалификациите българите се връщат на 11 октомври срещу Черна гора в Подгорица, а три дни по-късно приемат Англия. Последният ни мач в групата е на култовата дата 17 ноември срещу Чехия на стадион “Васил Левски”.

Пламен Илиев спасява положението, след като Рашфорд е сам срещу него.
Пламен Илиев спасява положението, след като Рашфорд е сам срещу него.