Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Компресорна станция "Странджа"
Компресорна станция "Странджа"

Търговията може да започне от 1 януари догодина

“Булгартрансгаз” преговаря с турската компания “Боташ” и с румънската “Трансгаз”, за да може от 1 януари 2020 г. 5,7 млрд. куб. м газ допълнително да влизат в България. Това каза за “24 часа” шефът на компанията Владимир Малинов. Следващата седмица предстоят преговори с “Боташ”. Точката на свързване на двете газови системи е Странджа - Малкочлар. Ако се подпише споразумение, ще може да бъдат транспортирани 11 млн. куб. м на ден втечнен природен газ от терминалите в Турция.

В момента у нас освен руския газ по трансбалканския газопровод има възможност за физически внос на 1,5 млрд. куб. м синьо гориво от Гърция при Кулата - Сидерокастро.

Износът през Румъния ще е с капацитет 3 млрд. куб. м на година.

Сега от Гърция от терминала за втечнен газ в Ревитуса може да се транспортират 1,5 млрд. куб. м на година, освен това е осигурен прекъсваем капацитет за още 0,5 млрд. куб. м. Ако се подпише споразумение с “Боташ” за 4 млрд., то в България търговци на газ ще могат да транспортират 5,7 млрд. на година, износът към Румъния, а оттам евентуално към Украйна може да е до 3 млрд., а за търговия у нас остават 2,7 млрд.

Ако всичко това приключи до края на тази година, от януари може да се даде старт на газовия хъб “Балкан” и да заработи газовата борса.

Малинов каза, че предстои разширението на хранилището в Чирен, където да се складира газ. А дотогава търговците могат да използват газови хранилища в Турция и Украйна. Оттам до България газът може да пристигне за един ден.

Шефът на “Булгартрансгаз” казва още, че е поел ангажимент до 2022 г. да бъде построен и интерконекторът със Сърбия, който е с капацитет 1,8 млрд. куб. м на година.

Всичко това няма нищо общо с продължението на “Турски поток” през България, който ние наричаме “Балкански поток”. Кога ще започне строителството му, ще стане ясно през октомври.