Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мистериозното предаване "Маскираният певец" е сред гвоздеите в програмата на Нова тв.
Мистериозното предаване "Маскираният певец" е сред гвоздеите в програмата на Нова тв.

9 септември - начало на официалния тв сезон

Юбилейното предаване “БНТ на 60” ще се излъчва до края на годината

“Лека нощ, деца” вече ще е по БНТ 2

Нова тв с два сериала и два чисто нови риалити формата. Минава на HD

“Комиците” и “Истински истории” в часа на Слави по Би Ти Ви

Край на досадните тв повторения! Есенният сезон за телевизиите стартира официално на 9 септември, когато те отново ще пуснат пълната си програма.

Въпреки установената от години традиция по това време на годината в ефира да се връщат познатите предавания, този път конкуренцията е доста променена.

За първи път от 19 години насам големите котви в частните телевизии ги няма - “Шоуто на Слави” няма да се върне или поне няма да го направи по Би Ти Ви. Другото много популярно предаване и силен коз в ефира на Нова тв - “Господари на ефира”, липсва от доста повече време. То не се излъчва по телевизията от миналата Нова година. За това време мина в онлайн вариант и въпреки пророкуванията на псевдоексперти колко силна медия е интернет, за “Господарите” вече почти не се чува.

Факт е, че това бяха

най-скъпите

местни

продукции

на българските телевизии, тъй като бяха всекидневни издания, които се излъчваха целогодишно. Липсата им няма как да не размести тв програмата не само на каналите, които ги показваха, но и на всички останали.

Така, след като Би Ти Ви обяви, че “Комиците” и поредицата “Истински истории” (тип пресъздадена реалност) ще заместят Слави, а Рачков и Зуека (едни от най-видните водещи на “Господари на ефира”) ще водят музикалното шоу “Маскираният певец” по Нова тв, се оказа, че вечерното токшоу тази есен ще е по обществената телевизия. Още на 9 септември тръгва всекидневното “БНТ на 60” - всяка делнична вечер от 22 ч, с водещ Драгомир Драганов (познат като водещ на неделното сутрешно шоу “Чай”).

Дни преди старта на сезона най-голямата медийна интрига е какво ще излъчва именно обществената телевизия. Причината за интереса, от една страна, е, че само там програмата не е известна. Големите търговски медии отдавна обявиха най-важните си продукции - сериали и риалити програми, за да оставят време рекламодателите да изберат къде ще влагат парите си.

Вторият мотив, който подклажда любопитството, е, че това е първият тв сезон, който ще се излъчва под ръководството на новия генерален директор на БНТ Емил Кошлуков. Още повече че седмици преди да заеме поста - докато временно управляваше медията, той обяви пред Съвета за електронни медии, че БНТ е в практически фалит.

Вероятно затова промените в телевизията са малко, но съществени.

На 9 септември ще се видят

няколко нови

неща на екрана

на БНТ:

- Късното вечерно шоу “БНТ на 60”. Него телевизията прави изцяло със собствени сили, средства и златен архив. Ще го излъчва всяка делнична вечер без четвъртък (тогава има мач по договори, сключени от предишното ръководство) от 22 ч до края на годината.

Идеята за него се ражда, тъй като през 2019 г. се навършват 60 години от създаването на Българската телевизия. Първото ѝ предаване е пряко излъчване на манифестацията на 7 ноември 1959 г. от софийския площад “9 септември” (днес “Александър I”). Официално БТ (както е първоначалното ѝ наименование) е открита на 26 декември същата година.

Именно заради това в едночасовото шоу ще бъдат канени звезди, тв лица, артисти, спортисти, политици и обществени лица, допринесли за развитието на медията. Всички, които зрителят обича и гледа с наслада, защото именно те го връщат в годините на неговата младост. Затова и предаването щедро ще предложи кадри от златния фонд на БНТ, които няма къде другаде да бъдат видени -

Георги

Калоянчев,

Георги Парцалев,

Митко Бомбата,

Стоянка Мутафова и Татяна Лолова в ролите им от едно друго време. Факт е, че потпури от легендарните новогодишни програми (впрочем наричани “хубави” най-вече защото ги свързваме с носталгичните си спомени) и откъси от най-смешните български филми са излъчвани неведнъж. “60 години БНТ” обаче ще предложи и нещо друго - архивни кадри от публицистиката си, които няма къде другаде да се видят. Сред тях са Юрий Гагарин, погребенията на Юрий Андропов и Константин Черненко - председатели на Президиума на Върховния съвет на СССР, знакови събития като падането на Берлинската стена, най-голямата политика от 60-те години, Кръглата маса и Желю Желев, българските спортни медалисти през годините.

Впрочем заради новото шоу пада великолепното “Нощни птици” на Искра Ангелова, защото бюджетът му влиза в юбилейното предаване.

- “Лека нощ, деца” ще се появи по БНТ 2 вместо по БНТ 1. Наричат “Сънчо” по БНТ свещена крава, защото никой друг генерален директор досега не си е позволил да го пипне. Откакто е създадено, то се излъчва всеки ден в един и същи час - 19,50 - 10 минути преди централната емисия “По света и у нас”. Кошлуков не го сваля, праща го в по-малко гледания канал. Вероятно защото БНТ няма собствена продукция за детската рубрика, а купува чужди филмчета. Дали това се дължи на лоша организация, или на липсата на пари, няма обяснение от телевизията. Тези филмчета обаче не могат да се мерят с детските канали, които се гледат във всяко семейство с малки деца, така поне обясняват експертите на БНТ.

Другата причина обаче е доста по-съществена. Просто на “Сънчо” не му е мястото там по законите на тв програмирането. Няма как да събереш аудитория за централните новини, ако преди това си заложил детско предаване за лека нощ, което дори не се гледа много. А дали децата си лягат след него, е съвсем друг въпрос.

На практика БНТ все още може да си го позволи, защото “По света и у нас” притежава огромна инерция от зрителите, те имат изключително високо доверие в емисията на обществената телевизия и продължават да спазват часа на излъчването ѝ. Светът обаче се променя и дългосрочната визия за програмата на БНТ някак си не може да я остави още много време в този ѝ вид.

- Сутрешният блок на БНТ ще е по-дълъг с половин час - от 6 до 9 ч, и засега негова водеща ще е само Христина Христова.

- За първи път БНТ ще пусне обява за конкурс в праймтайма си и това ще се случи от понеделник, 9 септември. Така ще стартира търсенето на трима нови програмни директори - за цялата телевизия, за БНТ 1 и за БНТ 2.

Иван Такев, омбудсман на БНТ:

Драгомир Драганов в студиото на новото предаване “60 години БНТ”
Драгомир Драганов в студиото на новото предаване “60 години БНТ”

Българските игрални

филми - всяка неделя вечер

Възстановяваме “Спортна треска”,

но под името “Арена спорт”

- Г-н Такев, какво цели БНТ с промените в програмата си?

- Да покрие съществуващите дефицити и да удовлетвори интереса на зрителите.

Затова тръгва и новото предаване “Икономика.бг” с водещ Марио Гавраилов. Той от години се занимава с икономическата тематика, известно време беше в Комисията за финансов надзор и Комисията за защита на потребителите. Това ще е предаване, отворено към проблемите на гражданите, ще има и известен образователен момент в променящата се икономическа действителност. Ще се излъчва в сряда от 21 ч. В него ще има и рубрика “Туризъм.бг”. След това от 21,30 ч ще е предаването “Джинс”.

- Ще има промени и в сутрешния блок. Какви ще са те?

- Трето студио вече е с нов дизайн и е направено за новините и “По света и у нас”. Там ще бъде и сутрешният блок. Негова водеща ще е Христина Христова.

От досегашните водещи Боряна Каменова ще поеме “100% будни”, тъй като сегашната водеща Мария Андонова излиза в майчинство. Даниел Михайлов и Марина Матева ще станат двойка в централните новини. В другата двойка там ще са Спас Кьосев и Филипа Иванова. Ели Гигова напусна телевизията и отиде в Брюксел като част от екипа на евродепутата Емил Радев от ГЕРБ.

Иван Такев
Иван Такев

Новото в “Култура.бг” е, че водещите вече няма да са по двойки, а всеки от четиримата досега - Ани Ангелова, Дими Стоянович, Александра Гюзелева и Михаил Заимов, ще води предаването по една седмица. Останалите, които не са в ефир, ще правят директни включвания и изнесени студиа.

- Кога ще се излъчва играта “Стани богат”?

- В събота и неделя от 19 ч ще се излъчват заснетите вече епизоди на играта.

- В БНТ беше създадена отделна дирекция “Спорт”. Това как ще се види на екрана?

- Възстановява се голямото спортно предаване в неделя от 17,30 ч, но с ново име - “Арена спорт” (преди беше “Спортна треска”). Водещи ще са Цветелина Абрашева и Иво Ангелов, но ще има и още една двойка. На практика то ще е обобщение от седмицата и на три тематични спортни предавания, които се излъчват по БНТ 3. В този канал от 21,30 ч в понеделник е “Арена баскетбол” (с водещи Любомир Нешев и Камен Алипиев, чието явяване зависи от състоянието му, тъй като е в болничен). Във вторник е “Арена волейбол” с водещ Калин Гугов, в петък - “Арена футбол” с Росен Станчев и Стефан Георгиев. В неделя всички тези предавания заедно с още спортни новини ще бъдат обобщавани в “Арена спорт” по БНТ 1.

Имаме много спорт. Ще се излъчват още Лига Европа, световно първенство по баскетбол в Бразилия, европейско първенство по волейбол - жени и мъже, правят се постъпки за най-доброто от световното първенство по борба в Казахстан и световното първенство по вдигане на тежести в Тайланд. Започнала е подготовката и за европейското първенство по футбол 2020, което ще бъде в 16 европейски града.

- Предвиждате ли нещо ново във филмовата програма на БНТ?

- Всяка неделя от 21 ч ще се излъчват български игрални филми - най-доброто от нашето кино.

Екипът на Слави:

Работим

“Комиците” - най-забавното предаване на Би Ти Ви, и риалити сериалът “Истински истории” ще заместят “Шоуто на Слави” през септември. Това беше една от най-големите загадки - какво ще излъчва Би Ти Ви, откакто Слави Трифонов обяви на 6 май, че последното му предаване ще е на 31 юли.

Филипа Иванова и Спас Кьосев четат новините в обновеното 3-о студио на БНТ.
Филипа Иванова и Спас Кьосев четат новините в обновеното 3-о студио на БНТ.

Той самият още не е обявил какъв ще е телевизионният проект, който ще прави с екипа си от “Седем осми” и който трябва да тръгне след 15 септември по неговите думи. “Работим”, обясняват съвсем лаконично от екипа му.

В крайна сметка от всички предложения, получени от различни тв продуценти, Би Ти Ви избра да пусне в часа на Слави две предавания.

Това обаче е временна програмна схема на телевизията, тъй като от октомври в този слот ще се излъчва съвсем нов формат - също риалити сериал, който е пресъздадена истинска история. Много е вероятно да го снима продуцентът Краси Ванков (“София ден и нощ”).

На 12 септември медията ще обяви пълната си програма за есенния тв сезон, както и предаванията, които подготвя за следващата година. Сред тях е и новият български сериал “Съни бийч”, но ще бъде обявен и световен формат, който ще се прави за първи път у нас. Нищо чудно точно той да заеме мястото на “Шоуто на Слави” през 2020 г.

Нова тв пак новатор - излъчва два

световни формата за първи път у нас

“Комиците” тръгват в часа на Слави.
“Комиците” тръгват в часа на Слави.

Два чисто нови риалити формата - “Игри на волята: България” и музикалното “Маскираният певец”, и два сериала - премиерният “Пътят на честта” и осмият сезон на лекарския “Откраднат живот”, са гвоздеите в програмата на Нова тв тази есен.

Медията обаче ще предложи още по-голяма промяна през септември. Започва да излъчва цялата си програма в HD качество. “Радваме се, че промяната съвпада с един от най-силните телевизионни сезони, които предстои да предложим на нашата аудиторията”, каза по този повод изпълнителният директор на “Нова Броудкастинг груп” Николай Андреев.

Световноизвестният формат “Игри на волята” ще се излъчва за първи път у нас и стартира навръх официалния празник 6 септември. В него ще се състезават 24-ма българи, които заснеха битките помежду си през юли и август на 10 локации на нашето Черноморие и в Странджа планина. На финала на приключението един от участниците ще спечели голямата награда от 200 000 лева. Предаването, чиято водеща е харизматичната актриса Александра Сърчаджиева, ще се излъчва в понеделник от 20 ч и от вторник до петък от 21 ч.

Премиерният български сериал “Пътят на честта” е по истинска история и разказва за силна жена, която трябва да се грижи за малкия си син след убийството на съпруга си. В ролите влизат Силвия Петкова, Ивайло Захариев, Веселин Плачков, Мариана Миланова и Симеон Лютаков, а продуцент на филма е Магърдич Халваджиян. Стартът му е на 9 септември от 22 ч.

Аня Пенчева е една от звездите, които ще имат роля в осмия сезон на изключително успешния лекарски сериал “Откраднат живот: Кръвни връзки” (продуцент е Евтим Милошев). Той тръгва от 10 септември, а голямата изненада в него е завръщането на д-р Василев (Алек Алексиев) и д-р Генадиев (Димо Алексиев). Двамата на практика са разменените новородени в първия епизод на първия сезон.

Музикалното шоу “Маскираният певец” отново е световен формат, който ще бъде гледан за първи път у нас. От 14 септември известни българи ще живеят скрити зад маски в продължение на три месеца. На сцената ще излизат да пеят маскирани в костюми на животни и митични същества, а зрителите ще се опитват да ги разпознаят по гласа им. Забавлението е гарантирано, тъй като водещи на формата ще са талантливите Васил Василев-Зуека и Димитър Рачков. Продукцията е на Магърдич Халваджиян и компанията му “Глобал филмс”.