Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Футболната легенда искаше да извърши революция в испанския национален отбор, но тежката участ на 9-годишната му дъщеря го откъсна от останалия свят

Мъката му е огромна и в тези най-страшни дни след голямата загуба Луис Енрике помоли света да го остави насаме с болката. Журналистите нямаше и какво да направят друго, освен да съобщят страшната новина, но да не звънят на самия Енрике за интервюта. А и какво може да каже в такъв момент баща, който е изгубил малката си дъщеричка.

Никой не може да донесе успокоение или да обясни защо такива неща се случват. Дори най-светлите религиозни водачи биха се затруднили да говорят очи в очи с почернения баща. В случая става дума за безмилостната природа, която праща рака в тялото на едно деветгодишно момиче.

Бившият играч на "Реал" (Мадрид), "Барселона" и испанския национален отбор един ден научава от докторите, че дъщеря му е болна от рак на костите. Родителите на 9-годишната Ксана са

готови да похарчат всичките пари

на този свят, да се разделят със собствения си живот, само и само да се намери надежда за малката Ксана. Най-добрите специалисти в света и последните открития на медицината се оказват напълно безполезни. Болестта идва тихо и за по-малко от година превзема напълно организма на момиченцето.

Никой родител не бива да се сблъсква с толкова голям ужас, но Луис Енрике, съпругата му Елена Куейел и другите им две деца просто нямат избор. Единственото, което могат да направят, е тотално да променят начина си на живот. При Енрике този процес е по-видим, тъй като в този момент той тъкмо се е захванал с предизвикателството да води испанския национален отбор по футбол.

Бившият наставник на "Барселона" поема изключително трудна задача, тъй като испанският тим беше

изпаднал в тотална безизходица.

Сензационният провал на световното в Русия обезвери играчи и фенове и никой не вярваше, че временният треньор Фернандо Йеро ще се справи с многобройните провали. И ето че Енрике се съгласи да води "Ла Фурия", което вдъхна кураж на всички, ангажирани с каузата. Няколко месеца по-късно легендата на "Барса" показа, че притежава и опит, и смелост, за да извърши трудносмилаемите промени в състава. Някои от старите кучета бяха освободени, а довчера анонимни младоци получиха шанс за изява. 11 от тези момчета, които отидоха на световното в Русия, бяха посъветвани да забравят за националния отбор.

Голямата промяна обаче беше в отношението на играчите към лагерсборовете на испанския тим. Енрике ги задължи да не гледат на тези тренировъчни периоди като на добра възможност да разпуснат сред приятели след тежките мачове с клубните отбори. Младият наставник едва ли не наложи пълна забрана за употребата на мобилни телефони и значително затегна дисциплината.

"След световното в Русия всички говореха за ужасяващите грешки на играчите, за лошите решения на треньора... Не харесвам подобно отношение към отбора. Аз не виждах грешки, а уроци и знаци какво трябва да бъде подобрено. Правилната комуникация между отделните звена е най-важният фактор за краен успех", категоричен беше Луис Енрике.

Той очевидно намери общ език с играчите и ги накара да го уважават. Мнозина се изненадаха, когато за един мач не извика нито един играч на "Барселона", но взе няколко от "Реал" (Мадрид). Никой не си и помисли да го критикува.

Играчи и фенове вече бяха свикнали да му се доверяват.

И точно когато нещата наистина потръгнаха, Енрике изчезна от резервната скамейка. От испанската футболна федерация първите два пъти лаконично обявиха, че Енрике ще бъде заместен за кратко от помощника му, тъй като има да решава семейни дела. След това дойде съобщението, че старши треньорът се оттегля по семейни причини. А после по време на сватбата на капитана на "Реал" Серхио Рамос се разбра, че Луис е изоставил всичко заради болната си дъщеря.

Малката Ксана вече не е на този свят, а Енрике и жена му ще трябва някак да продължат заради другите си деца - 19-годишния Пачо и 18-годишната Сира.

"Ще ни липсваш много, но ще те помним всеки ден от живота ни с надеждата, че в бъдеще ще се срещнем отново", написа Енрике, който в онзи момент беше най-нещастният човек на света. Дано времето помогне болката да намалее, а Енрике и близките му някак си да се научат да живеят с нея. Нищо друго не може да помогне.