Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Балканският наркобос Будимир Куйович е като черна дупка за министри, генерали и полицаи у нас - всички около него или са уволнени, или подават оставки. Само преди броени дни той отново стана тема номер едно в България, след като беше задържан на магистрала "Тракия" да кара с фалшива книжка, издадена в Португалия.

По това време наркобосът излежаваше 16-годишна присъда в Софийския затвор, откъдето е пуснат в отпуск няколко дни по-рано. Това се случило, защото сърбинът редовно полагал труд като чистач и озеленител в затворническото общежитие от открит тип в Казичене.

Криминалната история на сочения за един от най-големите наркотрафиканти на Балканите - сърбинът Будимир Куйович, е пряко свързана с България. През годините името му няколко пъти се появяваше на първите страници на вестниците и неведнъж бе замесвано с поредния разбит канал за

трафик

на наркотици

в страната.

Историята на Куйович заслужава да бъде екранизирана. Той се влюбва в България още през 2002 г., когато за първи път влиза в страната. По време на един от процесите срещу него дори заявява, че иска да стане неин пълноправен гражданин.

Оказва се, че името на наркобоса не е никак чуждо за страната. То се свързва с няколко случая на наркотрафик, първият от които е от далечната 2002 г. Тогава в пернишките села Дивотино и Люлин разследващи откриват фабрика за амфетамини, незаконни оръжия и боеприпаси. Арестувани са четирима души. За лидер на престъпната група, стопанисваща скривалището, в което се създава и опакова наркотикът, се смята именно сърбинът. Тогава дори властите в неговата родина имаха съмнения дали такъв човек изобщо съществува. След няколкомесечна проверка на пръстови отпечатъци все пак и те установяват, че той е издирван за престъпления не само у нас, но и в Сърбия. Все пак Будимир успява да се спаси от затвора, като

сключва сделка

с прокуратурата. Така от обвиняем се превръща в свидетел.

Само половин година по-късно полицаи разбиват други две лаборатории в селата Дебел дял и Гачевци, намиращи се близо до Габрово. Те са открити в склад в бивша ферма и изоставена свинеферма. На мястото са намерени части от лабораторно оборудване, тръби, консерви и остатъци от амфетаминови химикали. Арестуваните тогава бяха петима. Куйович отново бе посочен от българските власти за мозък на престъпната банда.

Неофициално сръбският наркотрафикант бе сочен и за наследник на покойния вече подземен бос Филип Найденов-Фатик, който през лятото на 2003 г. беше разстрелян на кръстовището на софийските булеварди "България" и "Гоце Делчев". Слуховете тогава тръбяха, че Будимир ще поеме част от

неговия

бизнес

Въпреки че полицията убедително твърдеше, че именно Куйович е в основата на производството на синтетичната дрога у нас, той така и не бе задържан. Това се случи чак две години по-късно, през 2005 г., когато белезниците щракнаха на ръцете му в Златни пясъци. Малко след това беше екстрадиран в Сърбия.

Точно два месеца по-късно в кв. "Младост" полицията отново иззема наркотици. Арестувани са двама палестинци и един ливанец, а нашите власти за пореден път посочват сърбина като водеща фигура. Дни след това в софийския квартал "Манастирски ливади" е разстрелян Божидар Добрев-Дебелия, за когото се смята, че е

дясната

ръка на сърбина

Той умира на път за болницата. Според Министерството на вътрешните работи Добрев и Куйович ръводели заедно канала за амфетамините. Неофициалната информация тогава беше, че убийството на Дебелия е било за наказание заради задържаното от полицията огромно количество наркотик.

Именно през 2005 г., когато има забрана да стъпва в страната, той успява да влезе 14 пъти с фалшив паспорт на името на Цветослав Захариев. С него се сдобива благодарение на старозагореца Стефан Димов, който извършва тази

услуга в

замяна на 3000 евро

Благодарение на друг човек - д-р Николай Писков, той се сдобива и със заявление за адресна регистрация в село Копринка, където живеела майката на доктора. Така на 3 април 2006 г. Куйович става пълноправен жител на селото. След няколко процедури на 13 април 2006 г. той вече има и българска лична карта и международен паспорт под името Цветослав Захариев.

През същата година сърбинът дори се жени за българката Валерия, от която има дъщеря.

През 2007 г. МВР открива 57,5 кг хероин в мерцедес на Капитан Андреево. Колата е не на кой да е, а на д-р Николай Писков. Тогава дрогата се оценяваше на 6,9 млн. лв. Освен на ръцете на Николай Писков, белезниците щракват и на костинбродския бизнесмен Стойко Дойчев, бившия митничар Михаил Янков и 30-годишна жена от Своге. В хода на разследването са открит и 21 кг амфетамини на стойност 100 хил. лв. По същото това време в Пловдив беше задържан и Куйович, а МВР за пореден път го посочи като организатор на канал за трафик на хероин от Турция през Сърбия за Западна Европа. Тогава разследващи разполагаха и със записи от специални разузнавателни средства, от които стана ясно, че той е опитвал да договори митничарски смени, за да премине безпроблемно голямата пратка.

МВР разполагаше и със записан телефонен разговор, на който Куйович се обажда на посредник и го пита дали всичко е наред, след като пратката вече е влязла в страната ни. Будимир дори провежда и разговори с уволнените митничари от Свиленград Михаил Янков и Стойко Дойчев. Вторият дори имал задачата да следи безпроблемното придвижване на стоката. Благодарение на всичко това Куйович е обвинен в организиране на престъпна банда от 30 човека, които са замесени в трафика на хероин от Турция към Западна Европа през България, както и в производството на синтетични наркотици у нас.

По време на процеса срещу него Будимир неведнъж обвини магистратите, че са се поддали на натиск, тъй като заради неговия случай дори имало и разследване на парламента.

"Върху прокуратурата не е оказван натиск - защитиха се тогава зам.-шефът на окръжната прокуратура в Стара Загора Дичо Атанасов и хасковският му колега Петър Мидов, които набюдаваха наркоделото срещу сърбина. - При подготвяне на обвинението не открихме нито едно смекчаващо вината обстоятелство."

Кой главен секретар подаде оставка заради него, четете в печатното изданние на "168 часа".