Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Парализиран и в тежко състояние, лидерът на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади е оповестил името на своя наследник – бакалавъра по ислямски науки и топкомандир на ИДИЛ Хаджи Абдулах (Кардаш), съобщиха Анадолската агенция и няколко арабски медии. Те се позоваха на независимата агенция Амак, свързвана с ИДИЛ.

В случай че "халифът на ИДИЛ" бъде убит или умре от естествена смърт, така ще се осъществи по-плавен преход в ръководството на организацията. През август т.г. Държавният департамент на САЩ обяви награда до 5 млн. долара за информация, благодарение на която може да бъдат заловени трима топлидери на ИДИЛ, между които Хаджи Абдулах. Истинското му име е Амир Мохамед Саид Абдал-Рахман ал Маула.

Държавният департамент определя Хаджи Абдулах като

“потенциален наследник”

на Абу Бакр ал Багдади като ръководител на ИДИЛ. Снимка на Кардаш бе поместена и в редица сайтове.

Според информация на иракското разузнаване 48-годишният Ибрахим ас Самараи, по-известен с псевдонима си Абу Бакр ал Багдади, е парализиран и живее в Сирия, обграден от свои доверени араби и чужденци. Влошеното му здраве е вследствие на раняването му от осколка на снаряд през 2018 г. по време на операцията на иракските войски за освобождаването на провинция Дейр ез Зор в Сирия.

В този момен

Ал Багдади

се укрива със съратниците си

в град Хаджин близо до границата с Ирак. Багдад изпраща там авиация и подразделение на спецслужбите, но не успяват да го заловят, а само го раняват. Същата година се говореше и че той е в състояние на клинична смърт и го замества тунизиецът Абу Осман Ат Туниси, чието лидерство не се приема еднозначно от различните фракции и вещае разкол в "Ислямска държава".

През април 2019 г. в интернет се появи видео, което показва, че лидерът на ИДИЛ е частично парализиран. Ал Багдади, напълнял и в седящо положение, вероятно вследствие на получени рани, мърда ръцете си, събира книги и прави знак за единобожие с показалеца на дясната си ръка.

Забелязва се, че той вече не ходи и не стои прав пред своите последователи, както на видеото през 2014 г., а седи на пода. Анализатори отбелязват и друга промяна – необичайно червеното му лице и бели ръце.

Основната цел на Багдади сега е предотвратяване на разделението в редица организации на ИДИЛ, както и на шпионажа. В последно време той призова привържениците си да не привличат нови хора в групировката поради

опасения за проникването на западни агенти

"Халифът" е ангажиран и с кадрови промени - назначава хора на влиятелни постове на мястото на загинали свои приближени, пише изданието "Кавказ.Реалии".

Името, с което е известен "наследникът" му Абдулах Кардаш, също е псевдоним ("кардаш" е "брат" в тюркските езици - бел. ред.). Той е

иракчанин от туркменски произход,

роден през 1976 г. в населения предимно с туркомани град Тал Афар, на 60 км от Мосул. По-млад е от Багдади с пет години. Кардаш е започнал "терористичната си кариера" в "Ал Кайда", след това продължена в ИДИЛ, където той дълго време е дясна ръка на Абу Ала ал Афри, номер 2 в йерархията на групировката. Ал Афри е убит през 2016 г.

Според тв канала "Ал Арабия", който се позовава на експерта по въоръжените групировки Фадхил Абу-Рагиф, на възгледите на Кардаш е повлиял престоят му в училище в Тал Афар, в което също така са се обучавали най-жестоките командири на ИДИЛ, пише сайтът newsru.com. Експертът твърди, че Кардаш не е бил офицер в армията на осъдения бивш президент на Ирак Саддам Хюсеин, както съобщиха преди това английски медии.

Син на ислямски проповедник, той се дипломира като експерт по ислямски науки в Мосул и специализира в шериата. Затова получава и друго прозвище - Устаз (на арабски "учител" - бел. ред.). За връзки с терористичната организация "Ал Кайда" е пратен в затвора, където се запознава с бъдещия лидер на ИДИЛ. След падането на Мосул под контрола на "Ислямска държава" той първи приветства самопровъзгласилия се "халиф".

Хората, които познават Амир Мохамед Саид ал Маула, го описват като злобен воин, религиозен фанатик,

жесток,

авторитарен лидер

с екстремистки възгледи и в същото време - красноречив. Брат му Адил Мохамед Саид живее в Турция. Освен него Кардаш има и син - Мохамед Саид.

От август т.г. Абдулах Кардаш е сред най-издирваните терористи. Държавният департамент го описва като "религиозен учен в организацията, предшественик на ИДИЛ" – "Ал Кайда" в Ирак. Той "непрекъснато се издигаше в редиците, за да поеме висша ръководна роля в ИДИЛ. Тогава Ал Маула "помогна за активизирането и оправданието на отвличането, клането и трафика на хора от религиозното малцинство язиди в Северозападен Ирак".

Вследствие не този геноцид, довел до поробването на жени и деца язиди,

хиляди представители

на малцинството

напускат родните си места. Мъжете са били убивани, защото не искат да приемат версията на "Ислямска държава" за исляма. Хаджи Абдулах красноречиво оправдава масовите убийства на язидите в Ирак. Според Държавния департамент Ал Маула представя идеологически аргументи, за да оправдае варварството. А също така ръководи някои терористични операции извън Ирак и Сирия. Смята се, че той "ще наблюдава част от глобалните терористични операции на групата".

Според експерти Багдади е направил Кардаш свой приближен на фона на поражението на "Ислямска държава" – губещият авторитет някога силен лидер имал нужда от силна ръка, за да обедини около себе си последователите си. Източници твърдят, че скоро

между двамата

се появила конкуренция

и Ал Багдади го привъзгласил за свой наследник, за да постигне примирие. Сега лидерът му е предал управлението на загубените територии на ИДИЛ, където се води "война на улицата". Там Кардаш отговаря за армията, образованието и селското стопанство.

Укрепването на позициите на Кардаш се посреща с недоволство от немалко чуждестранни наемници. Причината е, че като местен той има свои любимци - земляци от Тал Афар, отличаващи се с особена жестокост и преданост, пише сайтът newsru.com.

Специалисти по екстремизъм, цитирани от BBC Monitoring, смятат, че новината за "наследника" на "халифа" вероятно е фалшива и е пусната от иракските служби за сигурност чрез популярния в Twitter експерт Фадхил Абу Региф. Според rambler.ru за това говори фактът, че новината не е била съобщена от името на говорителя на групировката, а също така, че е останала незабелязана от привържениците на ИДИЛ в каналите на Telegram.

Анализатори отбелязват, че "ръководителят" на Съвета на шурата Абу Аркан ал Амири (митична личност, за която не се знае къде е роден и как изглежда) може да заеме мястото на лидера в случай на неговата смърт, а Съветът на шурата да назначи нов лидер. Видеото, което показва полевия командир Багдади, ограничен в придвижването си и принуден да води заседнал начин на живот, е именно това, което дава основата за хипотезата за "наследника", подхваната от арабски медии, пише rambler.ru. Но то трябва да се разглежда на фона на продължаващите конфликти сред командния състав на ИДИЛ. Очевидно е, че вътре в организацията има сериозни разногласия.

Според прехваната документация сред бойците на ИДИЛ още през юли 2017 г. се формира дисидентска група от бивши високопоставени членове, които критикуват действащите лидери, включително "халифа". През март 2019 г. Абу Мохамед ал Хусейни ал Хашими (родом от Тунис, радикален воин в Ирак от 2006 г.) публикува свой труд от 230 страници, в който между другото излага факти за корупция и вътрешни спорове между висшите ръководители, сравнява условията в затворите на Тунис със затворите на ИДИЛ (не в полза на последните).

Независимо от хипотезата, че е възможно новината за "наследника" да не е вярна, в органите на сигурността на Ирак разглеждат повишението на Хаджи Абдулах с безпокойство – смята се, че то ще бъде свързано с избухването на

нов взрив от насилие,

опасен за мирните жители, а също така - че може да отмъщение от страна на бивши членове на ИДИЛ, напуснали редиците на организацията. В анализи на иракските органи за сигурност от началото на август по повод на Кардаш се говори, че те очакват от радикалните структури "война на изтощение" с цел разгарянето на вражда между шиити и сунити.

През август излезе и доклад на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, според който "Ислямска държава" разполага с около 300 милиона долара след

загубата на своя т.нар. халифат

в Ирак и Сирия

Гутериш предупреждава в документа, изпратен до Съвета за сигурност на ООН, че е възможно затишието в атаките на ИДИЛ да е временно.

Макар загубата на територии да е отнела възможността на джихадистката групировка да получава доходи от продажба на петрол, тя разполага с достатъчно средства да финансира терористични нападения в Ирак, Сирия и други страни, става ясно от доклада.