Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Провокира се от вирусна инфекция, вдишване на токсични вещества или преумора

С наближаващия сезон на вирусите трябва да сме в готовност и за един от страничните ефекти на обичайните инфекции - световъртежните кризи. Така че ако усетите, че стаята около вас се върти или самият вие се въртите, тогава е почти сигурно, че основните симптоми са налице.

Лошото е, че тези кризи се появяват внезапно. Често това се случва след вирусна инфекция, която през носоглътката по евстахиевите тръби преминава към вътрешното ухо, обяснява д-р Боримир Фурнаджиев, отоневролог, специализирал още фониатрия и психоанализа в Израел и създател на рок група "Осем".

Световъртежната криза винаги започва с "движение" на предметите, гадене и повръщане. Чрез нея организмът сигнализира, че нещо не е наред, тъй като тя може да е последица или от някаква инфекция, или е резултат от вдишване на токсични химикали и от преумора.

Друга причина може да е

нарушено оросяване на мозъка

Когато човек стои дълго време неподвижен, вперил очи в компютъра, може да усети замайване. Това се нарича оптико-кинетично въздействие и фотонно облъчване на мозъка. Когато се работи дълго на компютър – 5-6 часа, и стойката нарушава кръвоснабдяването, при ставане се получава залитане. Тогава човек трябва да седне, да си затвори очите, да ги раздвижи, да си масажира врата, за да се нормализира кръвообращението и насищането с кислород на вестибуларния апарат.

Много хора, ако станат нощем в тъмното, залитат в дадена посока. Други трудно слизат по стълби и винаги търсят къде да се хванат. Трети пък не могат да ползват асансьор – когато той се движи нагоре, на тях им прималява и те се свличат надолу, а когато слиза надолу, имат чувството, че олекват. Интересен факт е, че вестибуларният апарат е свързан със сензори на петите. И когато се "разклати" земята, той получава информация, че става "земетресение" и "казва" на големите мускули да бягат, защото е опасно и организмът се бори за оцеляване. Човек веднага бърза да излезе навън в стремежа си за спасение.

Шиповете във врата рядко могат да причинят виене на свят, тъй като те по-бавно се развиват.

От замайване на главата страдат често жените, когато са в цикъл. Ако е обилен и продължителен, те губят желязо, което е причина за световъртежа. Възможно е да преживяват неприятното състояние и при проблеми с щитовидната жлеза

Ето защо е добре да следят редовно нивата на тиреоидните хормони. При дисбаланс те въздействат на нервните импулси и те атакуват органа на равновесието. Състоянието не е толкова тежко, но когато човек не може да ходи поради виене на свят, се стряска.

Вестибуларният апарат е уникален и при човека е много добре развит.

Ниското кръвно сутрин

и недостигът на кислород също може да са причина за проблема. Ако вечер се пие повече алкохол, неговата токсичност води до световъртеж на сутринта.

Много вредят и цигарите, сред които има доста ментета. Особено опасни са електронните цигари, които са предпочитани напоследък. Те са една илюзия, мода, а с тях в тялото се вкарва чист никотин, който е алкалоид. Той е като кокаина и към него се привиква, предупреждава отоневрологът.

Когато човек не си е доспал, работил е нощна смяна, също може да залита. Феновете на електронните игри често преживяват неприятното замайване. Когато младежите танцуват дълго в дискотека, мозъкът им се уморява и е възможно да получат виене на свят. Има хора, които не могат да се люлеят на люлки, става им лошо и повръщат. Отолитите, които са калциеви образувания, песъчинки във вестибуларния апарат, като се люшкат при движението на човека, създават невронни

възбудни сигнали към мозъка,

който не може да ги обработи.

Болестта на пътуването – морска, самолетна или с автомобил, също е свързана с органа на равновесието. При движение по завои с автомобил човек се накланя наляво или надясно, защото течността във вестибуларния апарат се раздвижва.

Всички тези обстоятелства го натоварват, а

той е гениално устроен

– свързан е с очите, слуха, емоциите и е висшата корова дейност.

Той е част от вътрешното ухо. Ухото се дели на три части – външно, средно и вътрешно.

Вестибуларният апарат (те всъщност са два – зад всяко ухо) се състои от три полуокръжни канала, в които се движи течност (ендолимфа), в нея има калциеви кристали – отолити, както и много сложна система, която отговаря за равновесието в триизмерното пространство. Човек може да залита напред, назад, наляво, надясно и да има чувство за потъване, когато си легне в леглото. Затова има три полуокръжни канала, разположени на 90 градуса един спрямо друг.