Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Благодарение на съвременните технологии, финансовите пазари предоставят на трейдърите широк спектър от възможности за провеждане на успешни търговски операции и получаване на стабилен доход. Именно доходът е ключовата причина, поради която хората стават трейдъри и започват да се занимават с търговия с валути.

Но дали е толкова просто? Сега ще разгледаме някои от най-популярните грешни (и опасни) представи за търговията на Форекс.

1. Огромен доход

Популяризацията на пазара Форекс доведе до появяването на всевъзможни фирми, предлагащи брокерски услуги. Появяват се много мошеници, примамващи начинаещи трейдъри с реклама и нереалистични обещания.

Поради това, много от новаците започват да работят с Forex, очаквайки огромни печалби след само 2,5-3 месеца работа. Най-често срещаната грешка на новаците е очакването, че бързо ще могат да започнат да печелят големи пари.

2. Използването на само една търговска стратегия

Според статистиката, повечето начинаещи трейдъри изучават и използват само една стратегия за търговия с борсови активи. Те смятат, че това ще е достатъчно, за да постигнат добър постоянен доход. Реалността обаче е друга: добре изработената търговска система дава добри резултати само в продължение на определено време, докато не се променят политическите и макроикономическите условия. Една тактика не може да работи винаги и навсякъде.

Това е така, защото ситуацията на пазара е динамична и котировките постоянно се променят. Поради това обстоятелство, ефективността дори на най-изтънчените стратегии ще намалява постепенно, а след това дори ще започнете да губите пари. За получаване на стабилен доход, трейдърът трябва редовно да променя стратегията си, да я модернизира и да въвежда нови елементи в зависимост от промените на пазара.

3. Успешен трейдинг без специализирана подготовка

Много трейдъри, които работят с валути смятат, че нямат нужда от специализирано обучение, и не разбират, колко е важно то. Някои нови трейдъри дори не смятат за нужно да изучават най-основните аспекти на занаята си и си мислят, че ще могат да печелят. Те нямат желанието да изучават нужната информация за работата на борсата, те не знаят, кои валутна двойка са най-популярни и печеливши в момента и просто се опитват да търгуват с валути, като използват реалните си парични средства.

Професионалните търговци, обаче, освен че са преминали през специално обучение, постоянно изучават най-новите техники в занаята и усъвършенстват търговските си умения. Това е необходимо, защото постоянно се появяват нови методики, алгоритми и инструменти, които помагат на трейдърите да намерят оптималните правилни действия за всяка една ситуация. Поради това е важно новодошлите трейдъри да се запознават със всички нови инструменти и стратегии.

4. Независимост на дохода от търгувания актив

Още едно често срещано заблуждение на неопитните трейдъри е идеята, че няма връзка между избраните активи и потенциалната доходност на използваната финансова площадка. Връзката е обаче очевидна. Изборът на валутната двойка (или който и да е друг финансов инструмент) е също толкова важен, колкото и изучаването на базовите аспекти на трейдърския занаят.

Съвременните трейдъри разполагат с внушителен арсенал от инструменти. Но също така е много важно да се анализират всички особености на актива, значимите за него фактори, волатилността, най-добрите часове за търговия и много други.

Освен това трябва да се уверите, че вашата търговска стратегия може да се използва за избраната от вас валутна двойка. Успешните професионални трейдъри препоръчват използването на не повече от 4-5 различни актива. Ако работите с повече, просто няма да ви стига времето, за да анализирате пазара според всеки от избраните финансови инструменти.

Заключение

Разумният и предпазлив трейдинг позволява на хората да получават стабилна печалба. Съществува голям брой всевъзможни митове, заблуждения и грешни представи, които се разпространяват чрез различни уеб-сайтове. Някои от тях дори звучат доста логично и правилно. Трябва да се научите да ги отличавате.

Важно е да разберете, че Форекс е най-вече индивидуално изживяване за всеки трейдър. Обаче без достатъчно ниво на подготовка, добра стратегия, правилна психологична настройка и внимателност ще ви е много трудно да постигнете успех в този тип финансова дейност. Трейдингът все пак е вид бизнес, и като всеки бизнес, той не търпи мързеливите хора.