Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Метеоролози в САЩ с тревога гледат движението на урагана чудовище.
Метеоролози в САЩ с тревога гледат движението на урагана чудовище.

Милиони американци по крайбрежието бягат от урагана чудовище

Ураганът Дориан се превърна в най-мощната буря, връхлитала Бахамите, след като удари архипелага с ветрове от близо 300 км/ч, съобщи Ройтерс. Властите предупреждават, че стихията, която стигна 5-а най-висока степен, може да доведе до приливни вълни от 7 метра.

7-годишно момче е първата жертва на страховития ураган в района. То се удавило на остров Абако, докато със семейството му се опитвали да намерят убежище. Близки заявиха, че и сестрата на момчето липсва. Любителски клипове показват къщи без покриви, съборени електропроводи и преобърнати автомобили. Бурята е оставила местното летище под вода, а над 13 хил. къщи са разрушени.

Премиерът на карибската островна държава Хюбърт Минис обяви, че под заплаха са 73 хил. души и 21 000 жилища. В неделя стотици били принудени да потърсят убежище в училища и църкви. Бавно придвижващата се стихия може да промени облика на Бахамските острови за десетилетия напред. “Това е ураган, какъвто никога не сме виждали в историята”, заяви през сълзи премиерът Минис.

САЩ също предприеха мерки в очакване на урагана чудовище, както го нарече президентът на САЩ Доналд Тръмп. Щатите Флорида, Джорджия и Южна Каролина обявиха извънредно положение и евакуация заради урагана, който се очакваше да навлезе в страната късно в понеделник. За да се улесни евакуацията, която ще засегне поне 1,5 млн. души губернаторите наредили да се спре събирането на пътни такси по някои от държавните главни пътища. Властите в Маями наредиха премахването на електрическите тротинетки от улиците, за да не се превърнат в летящи снаряди.