Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Родна изба прославя Совиньон блан от Тракия

New Bloom Winery стартира гроздоберната кампания с този сорт и очаква много добра реколта

Добра реколта от грозде очакват в най-модерната изба в Пловдивско New Bloom Winery. Те стартираха гроздоберната кампания с легендарния си сорт Совиньон блан в края на миналата седмица.

За последните две години именно той им донесе най-високото възможно отличие best of class на международния конкурс в Лос Анджелис. През миналата година с него беше наградено виното в серията Face to Face, а тази призът отиде при Pixels – и двете от Совиньон блан.

„Проведохме всички необходими агротехнически мероприятия и въпреки валежите в района успяхме да съхраним качеството на гроздето. Захарността му достигна 21%”, обясниха от винарната в Съединение.

Гроздоберът в New Bloom се извършва на ръка, за да се запази свежестта и целостта на плода. Предимство за производителя е, че лозята се намират близо до винарната, защото вкусът на виното е друг, когато се реагира бързо. Близостта позволява на екипа и да осъществи контрол във всяка една точка в производството.

Модата във виното в момента е да се пият по-леки вина, с плодови нотки във вкуса и аромата, а за тях не се изисква гроздето да е с много високо съдържание на захари, разказват още винените експерти.

Сортът Совиньон блан е сред най-популярните както по света, така и у нас. В ресторантите и заведенията той е най-предпочитаният бял сорт.

„Една от основните ни цели е да представяме вкусни и балансирани като вкус и аромат вина. Вярваме, че именно характерните особености на региона ни помагат да подчертаем и изпъкнем с индивидуалност дори и когато става дума за популярни сортове като Совиньон блан“, коментират винените експерти.

През последните години New Bloom Winery следва нова линия – да прави модерни вина, отговарящи на световните тенденции, с повече плодовост. Главен енолог на винарната е Владимир Влъчков.

Всички вина се правят от собствени лозови масиви – близо 6000 дка в Тракийската низина. През 2017 г. този регион намери място сред най-добрите за винолюбители.

В избата залагат на класически френски сортове като Совиньон блан, Шардоне, Каберне Совиньон, Мерло, Сира, на малко известни немски разновидности – Дорнфелдер, Регент, и на италианската Глера, от която се прави Просеко.