Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доналд Тръмп СНИМКА: РОЙТЕРС
Доналд Тръмп СНИМКА: РОЙТЕРС

Търговски делегации от Китай и САЩ продължават да преговарят и ще се срещнат през септември, но увеличените мита върху китайски стоки, предвидени да влязат в сила утре, няма да бъдат отложени, заяви президентът Доналд Тръмп, цитиран от Ройтерс.

"Ние ще спечелим битката", каза Тръмп пред репортери във Вашингтон вчера, преди да замине за резиденцията Кемп Дейвид. "Преговаряме с Китай, насрочени са срещи, водят се телефонни разговори. Срещата през сепетмври остава в сила, не е отменена", добави той. Дата за въпросната среща не е насрочена, отбелязва Ройтерс.

Допълнителните мита влизат в сила на 1 септември и Тръмп заяви, че това не се е променило, въпреки помирителния тон на двете страни през последните дни, предава БТА.

"Те са валидни", каза той в отговор на въпросите на репортерите.

Новите мита от 15 процента върху китайския внос няма да имат гратисен период за транзитните стоки, съобщи федералната служба за митнически контрол и гранична охрана на сайта си вчера, предаде Ройтерс.

Агенцията, която събира такива мита, заяви, че новите тарифи ще влязат в сила, както е планирано, в 00,01 ч. местно време (04,01 ч. по Гринуич) в неделя, обхващайки целия списък от засегнати продукти, които досега бяха пощадени - битова електроника, включително смартчасовници, телевизори с плосък екран, обувки, текстил, хранителни стоки, мебели. В миналото агенцията предлагаше кратък период, през който стоките, които вече са в транзит, можеха да влязат в пристанищата, без да бъдат обложени с допълнителните мита, пояснява Ройтерс.

Тръмп каза още, че според него в ситуацията в Хонконг е щяло да има много по-лошо насилие, ако не е била търговската война на САЩ с Китай, предаде Асошиейтед прес.

Президентът вижда връзка между продемократичните протести и търговските преговори. Според него търговските преговори "смъкват температурата". Китай иска да сключи сделка и "знае, че би ни поставило в много лоша позиция, ако липсва хуманен начин в справянето с проблемите" в Хонконг, добави той, като подчерта, че ясно е показал това на Пекин.